Arama sonuçları

YGS’de kolay sorular da olacak bityeniği aramayın

YGS’de kolay sorular da olacak bityeniği aramayın

YGS’de kolay sorular da olacak bityeniği aramayın. Adaylar YGS’de kolay sorular karşısında şaşırıyor ve hata yapıyor, özellikle de fen sorularında. 

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) adayların en başarısız oldukları test Fen Bilimleri Testi.  Geçen yıl 40 soruluk bu testin yapılma ortalaması 4.6 oldu. 2015 yılında bu oran 3.9 olmuştu.  Geçen yıl ortalamanın yükselmesinin nedeni bir sorunun iptal edilmesi oldu.   

40 soruluk Fen Bilimleri Testi’nde 14 tane fizik, 13’er tane de biyoloji ve kimya soruları yer alacak. Geçen yıl genel olarak YGS sorularını kolay bulan adayların en çok zorlandıkları sorular ise fizik ile din soruları oldu. Adaylara göre kimya soruları kolaydı ama biyolojide “müfredat” içinde yer almayan kavramlar hem adayları zorladı hem de eleştirilere neden oldu. Biyolojide bilgi içerikli sorular fazlaydı. Bu yıl da adayların bilgi içerikli sorular konusunda dikkatli olması gerekiyor. 

ÇOK KOLAY SORUYA İNANMIYORLAR

Peki YGS’nin adaylar tarafından en zor kabul edilen ve soruların yapılma ortalamalarının da bunu doğruladığı Fen Bilimleri Testi’nde adaylar nerede hata yapıyor? Adayların en çok yaptığı hatalardan biri de özellikle fizik sorularında “kolay soru olacağına” inanmamaları. Bu tür sorularla karşılaştıklarında “Burada bir hata var, bu kadar kolay soru olmaz, hangi hatayı göremiyorum?” diyerek,  kolay soruda hata bulmaya çalışmaları. Oysa sıralama sınavlarında olduğu gibi çok zor soruların yanı sıra çok kolay sorular da bu sınavlarda yer alıyor. Uzmanlar da adayları “Kolay sorular da olacak, bu yüzden ‘bit yeniği’ aramaya çalışmayın. Sorunun kolay olduğuna inanın ve hatasız çözün” uyarısında bulunuyor. Bir başka hata da yorumlama sorularında yaşanıyor.  

SORULARI DOĞRU OKUYUN, İŞLEMLERE DİKKAT EDİN

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt bu testte yapılan hataları sorulara göre şöyle  sıralıyor: 

Fizik soruları genel olarak lise müfredatını tam anlamıyla kapsayan bilgi sorularından oluşuyor. Sınav sırasında hata yapma riskinizi en aza indirmeniz için soruları çok dikkatli okumalısınız, soru ve şekil arasındaki bağlantıyı soruyu okurken kurmalısınız. Böylece hem zaman kazanır hem de istenen bilgiye nasıl ulaşabileceğinizi düşünebilirsiniz. Sorularda altı çizili sözcüklere dikkat etmelisiniz.  Bazı sorular gerçekten çok kolay olacaktır. Bu sorularda bir bit yeniği aramayınız.

Kimya sorularında bilgiyi yorumlama ve bilgi transferi yapma konusunda hata oranı artıyor. Soruyu doğru okumamaktan kaynaklanan hatalar çoğunlukta. Soruyu yarısına kadar okumak yapılan hatalardan bir diğeri. Öğrenci soruyu okuduktan sonra 1-2 saniye durmalı ve işlemi sakin yapmalı. ‘Çabuk olmalıyım, hızlı çözmeliyim’ dediğinde hata yapma oranı artıyor. Soruyu küçümsemeyin ya da büyütmeyin. Sakin olmak ve soruyu sonuna kadar okumak gerekiyor. 

Biyolojide özellikle bilginin yorumlandığı, birden fazla konuya ait bilgiyi içeren ve grafik yorumlama sorularında hata yapılıyor. 

ÖNCÜLLÜ SORULAR HATA YAPTIRIYOR

Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da öncüllü sorulara dikkat çekerek, “Fizikten hem bilgi hem de dikkat gerektiren sorular çıkıyor. Bazı bilgi soruları ve öncüllü sorularda ‘kesinlikle doğrudur?’, ‘doğru olabilir?’, ‘Hangileri doğru olabilir?’ dikkat edilmediği zaman hataya yol açar” diyor. 

BU YIL HANGİ SORULAR VAR?

Vardar adayların bu yıl özellikle dikkat etmesi gereken konuları şöyle sıralıyor: “Fizik  bilimine  giriş, madde ve özellikleri, basınç, ısı, sıcaklık genleşme konularından gelebilecek öncüllü sorulara dikkat edilmeli. Geçen yılın sorularına benzeyecektir. 

BİYOLOJİ SORULARINA KARŞI ÖNYARGILI OLMAYIN 

Adaylar en fazla zaman sorununu hep sona bıraktıkları biyoloji sorularında yaşıyor. Bilgi eksikliği olan öğrenciler bildikleri soruları bile yapmakta zorlanıyor. Bunun  en büyük nedeni biyolojiye karşı önyargılı olmaları. En sık yapılan hata ise altı çizili kelimelere dikkat etmemek, bu yüzden de soruları anlamakta zorlanıyorlar. Uzun ve şekilli sorulardan da öğrenci korkuyor ve yapmak istemiyor. Açıklamalar da dikkatli okunmayınca soru yanlış çözülüyor. 

HANGİ SORULARIN ÇIKMASI BEKLENİYOR?

Bu yıl da soru beklenen konular şöyle sıralanıyor: Canlıların temel bileşenleri, Hücre, Ekoloji, Kalıtım, Hücre Bölünmeleri. 

İYONLARIN SAYIMI VE BİLEŞİKLERİN OKUNUŞUNA DİKKAT

Kimya sorularında da öncüllü sorular hataya yol açıyor. Ezber sorular, bileşiklerin okunuşu, iyonların sayımı gibi sorular hatalı yapılıyor. Özellikle Hayatımızda Kimya ve Karışımların Ayrılması konularına dikkat edilmeli. 

TABLO VE GRAFİKLERE DİKKAT EDİN

Uğur Okulları Akademik Kurul üyelerinin sınava girecek adaylara önerileri ise özellikle biyoloji testinde, genellikle birkaç kazanımın sentezini gerektiren yoruma dayalı tablo ve grafik okuma gibi sorularda dikkatli olmaları. Kimya dersinde ise ‘yanlıştır, doğru değildir, olamaz, beklenmez, sıra ile, büyükten küçüğe, belirsizdir, kesindir, yazılamaz’ gibi ifadelerin olduğu soruların iyi okuması gerekiyor. Bu arada fizik sorularında işlem gerektiren denklem çözümleri yine hata yaptırıyor ve öğrencileri çeldiricilere yöneltiyor. 

Kaynak: Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan’ın YGS’ye Doğru: Sınav Rehberi başlıklı yazı dizisinden alınmıştır.

08-03-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş