Arama sonuçları

Yılbaşı sınırlaması geldi: Hangi günler sokağa çıkılmayacak? Esnafa nasıl destek verilecek?

Yılbaşı sınırlaması geldi: Hangi günler sokağa çıkılmayacak? Esnafa nasıl destek verilecek?

Yılbaşı sınırlaması geldi: Hangi günler sokağa çıkılmayacak? Esnafa nasıl destek verilecek? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan kısıtlamaların etkisinin görüldüğünü söyledi.

Erdoğan, diğer ülkelere kıyasla ağır hasta ve vefat sayılarında azalma görüldüğünü söyledi. Erdoğan, Kovid-19 verilerine ilişkin, istatistiklerle ilgili yöntem değişiklikleri uluslararası uygulamalar çerçevesinde yapıldığını belirtti.

YILBAŞI SINIRLAMASI GELDİ, HANGİ GÜNLER SOKAĞA ÇIKILMAYACAK? ESNAFA NASIL DESTEK VERİLECEK?

Merak edilen yılbaşını kapsayacak yeni sınırlama olup olmayacağına ilişkin de Erdoğan açıklama yaptı:" Sokağa çıkma sınırlaması 31 Aralık Perşembe saat 21.00 den, 4 Ocak saat 05.00 kadar kesintisiz uygulanacak."

Erdoğan’ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÇOCUKLARI

 

Salgın döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın kadrolarına göre vazife malullüğü veya meslek hastalığı statülerinin hızla sonuçlandırılması sağlanacaktır. Vazife malulü sağlık çalışanlarımızın aileleri, maaştan ek ödemeye, faizsiz konut kredisinden çocuklarına eğitim öğretim yardımına, istihdam hakkından fatura indirimlerine kadar pek çok imkana kavuşacaklardır. Sağlık Bakanımız ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımızı bu hususun süratle neticelendirilmesi hususunda görevlendirdim

KDV İNDİRİMİ SÜRECEK

Yüzde 18'den yüzde 8'e indirdiğimiz iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını 1 Haziran'a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edeceğiz. Yıl sonuna kadar yüzde 20'den 10'a indirdiğimiz gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulama süresini 1 Haziran'a kadar uzatıyoruz. Hibe şeklinde vereceğimiz doğrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır. Konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin süresini 1 Haziran'a kadar uzattık. İş yeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız.

Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan kesime, 3 ay süreyle ayda 1000 lira destek ödemesi yapacağız. Ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık desteği esnafımıza sunmuş oluyoruz. Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecrimisillerin ödeme sürelerini başvuru şartı aramaksızın 1 yıl erteliyoruz.

Belediyelere mülkiyet veya tasarruflarında bulunan taşınmazların, irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımından kaynaklanan bedellere indirim veya erteleme kararı alabilme imkanı sağladık.

SALGINDAN GÜÇLENEREK ÇIKACAĞIZ

2008 dünya krizinde Türkiye olarak biz güçlenerek çıkacağımızı söylemiştik, büyüme ile çıktık. Şimdi de aynı şeyi söylüyoruz. Biz asıl amacımız salgının hızlandırdığı yeniden yapılandırma süreçinde ülkemizi hak ettiği yere çıkarmaktır. Dünya ekonomide daha dengeli bir üretim ve ticaret arayışı içinde. Türkiye bu ükeler arasında.

Küresel ekonomide tarihe geçecek bir dönem yaşıyoruz. Tüm dengeleri derinden sarsıyor. İşsizlik, turizm, ticaret gibi en kötü seviyelerine ulaştı. 2020'de küresel ekonomi yüzde 4 küçülme bekleniyor. Salgının tedavisi ile ilgili her adım ekonominin hızlı toparlanmasına yönelik bir umut içeriyor. Türkiye ekonomisi her türlü zorlu teste karşı hazırlıklıdır.

Ekonomimizin güçlü ve kırılğgan yönlerini gayet iyi biliyoruz. Türkiye, salgın sonrası döneme güçlü oyuncu olarak girmeye kararlıdır. Bize ve ekonomi yönetimimize vatandaşlarımızın güvenmesini istiyoruz.

Eylül’de işsizlik oranı geçen seneye göre 1.1 puan geriledi. Henüz ülkemizin istihdam potansiyelini yeterince harekete geçiremediğimizi biliyoruz. Gençler ve kadınlar başta olmak üzere istihdamı yukarıya çekecek politikalara önem vereceğiz. Avrupa başka pekçok yerde salgının yeniden yükselişe geçmesi işimizi zorlaştırıyor. Herkes gibi dış ticaretimizde küresel gelişmelerden etkileniyor. Yatırım, istihdam ve üretim için önlemleri alacağız.

Salgının ülkemizde görülmeye başlamasıyla vatandaşlarımızın yanında olduk. Karşılıksız destek 45 milyar lirayı buldu. Kredi imkanlarını hayata geçirdik. İşini sürdürmek, büyütmek isteyip de devletten destek alamadığını söyleyen yoktur.

TÜRK LİRASINA DÖNÜN ÇAĞRISI

Halkımızın tasarruflarını Türk lirası olarak değerlendirmesini teşvik etmek istiyoruz. Stopaj oranlarını düşürdük. Bu mart sonuna kadar uygulanacak. Vatandaşlardan birikimlerini dövizden Türk lirasına çevirerek, destek vermelerini bekliyoruz.

18 yıl boyunca mali disiplinin korunması hususunda hassasiyet ve özen gösterdik.

Ülkemizin avantajı düşük borçluluk oranlarıdır.

BAYRAĞIMIZI UZAYDA GÜÇLÜ DALGALANDIRMA

Milli Uzay Programı’mızın sunumunu dinledim. Ülkemizin bayrağını uzayda güçlü şekilde dalgalandıracağı günler çok yakındır.

 

14-12-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş