Arama sonuçları

Yine Konfüçyus Enstitüleri hedefte

Yine Konfüçyus Enstitüleri hedefte

Trump döneminde kapatılmaları gerektiği yönünde açıklamalar yapılan Çin’in Konfüyus Enstitüleri bu kez CIA’nın gündeminde. ABD Başkanı Joe Biden'ın Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörlüğüne aday gösterdiği eski diplomat William Burns, Senatodaki adaylık oturumunda, ABD'nin istihbarat açısından en önemli rakiplerinin önce Çin, ardından Rusya olduğunu söyledi.

Burns, Senato İstihbarat Komitesi’ndeki oturumda senatörlerin Çin, Rusya ve İran ile ilgili sorularını yanıtladı.

Eski Başkan Barack Obama döneminde Dışişleri Bakan Yardımcılığı yapan Burns, CIA Direktörlüğü için onaylanması durumunda ABD'nin Çin ve Rusya ile istihbarat anlamında rekabette güçlü olmasını sağlayacak tüm adımları atacağını belirtti.

YİNE KONFÜÇYUS ENSTİTÜLERİ HEDEFTE

Özellikle Pekin ile başta siber güvenlik olmak üzere teknoloji ve telekomünikasyon alanlarında ciddi bir mücadele halinde olduklarını vurgulayan Burns, CIA'in özellikle "teknolojik üstünlüğü" sağlamak için önemli yatırımlar yaptığının altını çizdi.

ABD'nin istihbarat noktasındaki en önemli rakibinin Pekin olduğunu vurgulayan Burns, Çin ile rekabetin kendileri için asıl öncelik olacağını ifade etti.

SEMPATİ YARATMAYA ÇALIŞIYOR

Çin'in yurtdışında Konfüçyüs Enstitüleri üzerinden "sempati" yaratmaya çalıştığının farkında olduklarını, bu ve benzeri kurumların faaliyetlerini izlediklerini kaydeden Burns, ABD'deki Konfüçyüs Enstitülerine ev sahipliği yapan üniversite ya da benzeri kurumların dikkatli olması gerektiğini belirtti. Burns, orta vadede Çin ile olan rekabetlerinde dezavantajlı duruma düşmemek için teşkilat bünyesinde Mandarin bilen personel sayısını artırmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

PUTİN’İN RUSYASI

Rusya'nın da özellikle siber saldırılarla ABD'yi zorlamaya çalıştığını söyleyen Burns, şöyle dedi: "Solarwinds saldırısı, siber saldırılara karşı ne kadar uyanık olmamız gerektiği yönünde önemli bir uyarı mesajıdır. Bu tür dışarıdan gelen saldırıları tespit etmek CIA için temel önceliktir."

Burns, daha önce Moskova'da da görev yaptığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Orada öğrendiğim şey şudur; Putin'in Rusya'sını önemsiz görmek her durumda hatadır. Rusya birçok bakımdan gerileyen bir güç olabilir fakat Putin'in önderliğinde en az yükselen Çin kadar yıkıcı olabilir."

Komitede onay alması beklenen Burns'ün CIA Direktörü olabilmesi için Senato Genel Kurulundaki oylamada salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor.

KONFÜÇYUS ENSTİTÜLERİ NEDİR?

İngiltere'nin British Council, Fransa'nın Alliance Français ve Almanya'nın Goethe Enstitüleri gibi hükümetin finanse ettiği dil öğrenimi ve kültürel iş birliği kurumları olarak örgütlenen Konfüçyüs Enstitüleri, bu kurumlardan farklı olarak kampuslarda ve örgün eğitim kurumlarında şubeler açarak faaliyet yürütüyor.

ABD'de halen 60'tan fazla üniversitede ve 500'den fazla ilk ve orta dereceli okulda Çin Eğitim Bakanlığı ile bağlantılı Konfüçyus Enstitüleri ile yürütülen dil programları bulunuyor. Bunların öğretmen kadroları ve eğitim materyalleri Çin tarafından sağlanırken, maliyetler enstitü ile üniversite veya okul arasında paylaşılıyor. 

 

24-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş