Arama sonuçları

YKS: Başarı sırası barajı adayları nasıl etkileyecek?

YKS: Başarı sırası barajı adayları nasıl etkileyecek?

YKS: Başarı sırası barajı adayları nasıl etkileyecek? Bu yıl ilk kez yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puan hesaplaması adayların başarı sıralarında da karışıklığa ve gerilemelere neden oldu.

Çünkü 0.5 ham puan kuralının “veya” şeklinde değiştirilmesiyle YKS’de ikinci oturum Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) tek test çözen adayların da farklı puan türleri hesaplandı. Örneğin AYT’de matematik çözenlerin hem SAY ve EA puanları, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testini çözenlerin de hem EA hem SÖZ puanları hesaplandı.

YKS: BAŞARI SIRASI BARAJI ADAYLARI NASIL ETKİLEYECEK?

Bu nedenle de Eşit Ağırlık (EA) öğrencilerinin içinde Sayısal (SAY) öğrencileri, Sözel (SÖZ) adayları içinde de Eşit Ağırlık (EA) öğrencileri var.

Ancak SAY öğrencilerinin EA puanları hesaplanınca onlar EA öğrencilerinin önünü geçti. Bu da EA öğrencilerinin başarı sıralarında gerilemeye yol açtı. Aynı etkiyi EA öğrencileri de SÖZ öğrencilerine yaptı. Onlar da SÖZ öğrencilerinin başarı sıralarında gerilemeye neden oldu. Eğer sistem değişmemiş olsa geçen yıl başta hukuk ve öğretmenlik programlarına girebilecek öğrenciler bu yıl başarı sırası barajı olduğu için aynı programlarda okuyamayacak.

GEÇEN YIL NASIL HESAPLANIYORDU?

Geçen yıl sayısal bölümleri tercih etmek isteyen aday iki farklı sınava giriyordu, eğer eşit ağırlık tercihi yapacaksa genelde bu tercihleri hukuk oluyordu. Bunun için de Türk Dili ve Edebiyatı sınavına giriyordu. Oysa bu sene matematik çözdüğü için eşit ağırlık puanı hesaplandı. Başarı sırası oluştu ve eşit ağırlıkçıların arasına katıldı.

 

BAŞARI SIRALARINI GERİLETTİLER

Eşit ağırlıkçı öğrencilerin başarı sıralarında bu durum ne kadar gerilemeye neden oldu bilinmez. Ama tüm rehberlik uzmanları da bu durumun EA öğrencilerinin aleyhine olduğunu söylüyor. Aynı etkiyi de EA öğrencileri SÖZ öğrencileri için yaratıyor.

 

ÖSYM KAÇ ADAY OLDUĞUNU ÇIKARABİLİR Mİ?

Bu arada ÖSYM, eşit ağırlık ve sözel öğrencileri arasında kaç aday olduğunu çıkarabilir. Eşit ağırlık puanı hesaplanan adaylar arasında fen çözenleri çıkardığında gerçek Sayısal ve eşit ağırlık tercihi yapacak adayların sayıları ortaya çıkar. Yine EA içinden Sosyal 2 çözenleri çıkarırsa da gerçek EA ile SÖZ adayları ortaya çıkar.

 

BAŞARI SIRASI BARAJLARI NE OLACAK?

 

Özellikle de hukuk ve öğretmenlik programlarında. Hukukta 150 bin, öğretmenliklerde de 240 bin başarı barajı yüzünden geçen yılki koşullar sürse bu bölümlere girebilecek öğrenciler bu bölümleri tercih edemeyecek. Belki de hukuk ve öğretmenlik programlarında da boş kontenjan oluşacak. Sözelde de sayısalda da muhtemelen benzer sorunlar olabilecek.

HANGİ BÖLÜMDE BAŞARI SIRASI BARAJI VAR?

Bu durum başarı sırası barajı olan bölümleri nasıl etkileyecek? Başarı sırası barajı olan programları hatırlayalım:

Tıp: Sayısal puan türünde başarı sırası en düşük 40 bininci,
 

Hukuk: Eşit Ağırlık puan türünde başarı sırası en düşük 150 bininci,
 

Mühendislik: Sayısal puan türünde başarı sırası en düşük 240 bininci. (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil
 

Mimarlık: Sayısal puan türünde başarı sırası en düşük 200 bininci,
 

Öğretmenlik: İlgili puan türlerinde başarı sırası en düşük 240 bininci. Buna PDR dahil yani rehberlik ve psikolojik danışmanlık da dahil.

Bu başarı sırasında olmayanlar bu programları tercih edemiyor.

Bu yıl işte tek test çözenin de farklı puan türleri hesaplanması yüzünden başarı sırası barajları nasıl etkilenecek? Bu barajlar aynen kalırsa geçen yıl bu bölümlere girecek öğrenciler bu yıl bu programlarda okuyabilecek mi? Bu barajların bu yıl esnetilmesi gerekiyor mu? YÖK ve ÖSYM bu yılı geçiş yılı olarak kabul edip, tercihler başlamadan bir düzenleme yapacak mı?

REHBERLİK UZMANLARI NE DİYOR?

Bu sorularımızı rehberlik uzmanlarına da sorduk. İşte yanıtları:

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt:

SAYISALCILAR BAŞARI SIRALARINI GERİLETTİ

Bu yılın farklı sınav sisteminin farklı puan hesaplaması yüzünden tek testi yanıtlayanların da farklı puanları hesaplandı. Matematik yapan sayısalcıların otomatik sayısal puanları hesaplandı. Onlar matematikte daha iyi oldukları için EA puanları da yüksek geldi. EA puanı hesaplananların içinde çok sayıda sayısalcı olduğunu öngörüyoruz. Bu sene tercih ve yerleştirmeler farklı olacak. Sayısalcılar hukuk, psikoloji tercih ettiklerinde çok rahat girebilecekler. Çünkü eşit ağırlıkçıların başarı sıralarını gerilettiler. Eşit ağırlıkçılar da sözelcilerde etkili oldu. Bu yıl reklam, halkla ilişkiler gibi bölümlere hatta burslu programlara çok rahat EA öğrencileri yerleşir.

BARAJ OLAN BÖLÜMLER OLUMSUZ ETKİLENİR

Özellikle bu yıl baraj olan bölümlerde olumsuz etkilenme olur. Vakıf üniversitelerinde özellikle ücretli hukuk, öğretmenlik, PDR bölümlerinde boş kontenjan olur. Bu yüzden de barajlar esnetilmeli. Hukuk için 150 bin olan baraj 220 bin civarında olmalı. Mühendislik programlarında da 240 bin barajı esnetilmeli. Aksi halde ücretli bu programlar da boş kalacak.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ BOŞ KALIR

Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar

Tek test çözenlerin farklı puan türleri hesaplanması yüzünden başarı sıralarında gerileme oldu. EA’cıların önüne sayısalcılar, Sözelcilerin önüne eşit ağırlıkçılar geçti. Hem EA hem sözel öğrencilerinin başarı sıraları geriledi. Bu yıl baraj olan bölümlerde esneme olmadığı takdirde vakıf üniversitelerinde boş kontenjanlar olacak.

HUKUK VE ÖĞRETMENLİK PROGRAMLARI BOŞ KALIR

PDR uzmanı Jale Arslan

Tek test çözenin farklı puan türleri hesaplandığı için ortada dikkat çeken bir tablo oldu. Eşit ağırlıkçıların başarı sıralarını sayısalcılar düşürdü. Eşit ağırlık öğrencileri de sözelleri geriletti. Bu öğrencilerin başarı sıraları geriye düştü. Bu öğrencilerden bazıları farklı puan hesaplaması yapılmasa başta hukuk ve öğretmenlik programlarına girebilecekti, şimdi giremeyecekler. Başarı sırası barajları ne olacak?  Geçiş yılı olduğu için kaldırılmalı mı yoksa esnetilmeli mi? ÖSYM ve YÖK bu konuda bir karar almalı. Baraj olan bölümlerde sıkıntılar yaşanacak. Hukuk ve öğretmenlik programları boş kalır.

HANGİ PUAN TÜRÜNDE TERCİH YAPACAK KAÇ ADAY VAR?

 

Sözel puan türünde 180 ve üzerinde puan alıp tercih yapma hakkına sahip aday sayısı 912 bin 284.

 

SAY puan türünde 434 bin 358 aday 180 puan barajını aşarak tercih yapma hakkına sahip.

 EA puan türünde 180 ve üzerinde puan alarak baraj aşanların ve tercih hakkına sahip olanların sayısı 745 bin 895.

02-08-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş