Arama sonuçları

YKS: Ek yerleştirme tercihlerinizi nasıl yapacaksınız?

YKS: Ek yerleştirme tercihlerinizi nasıl yapacaksınız?

YKS: Ek yerleştirme tercihlerinizi nasıl yapacaksınız?  Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanlarıyla yapılan ilk yerleştirmenin ardından yükseköğretim kurumlarında boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacak. İşte bu ek yerleştirmenin kurallarını anlatan, üniversitelerdeki boş kontenjanları gösteren YKS Ek Yerleştirme Kılavuzu yayımlandı.

Ek yerleştirme kılavuzu yayımlandı ama sayısal veriler açıklanmadı. Yani ilk yerleştirmenin ardından 128 binden fazla boş kalan kontenjanların sayısının kaç olduğunu ÖSYM ve YÖK açıklamadı. Yalnızca boş kontenjanı olan yükseköğretim kurumlarının ön lisans ve lisans programlarının bulunduğu, adayların tercihlerinde kullanacakları tablolar yayımlandı.

YKS: EK YERLEŞTİRME TERCİHLERİNİZİ NASIL YAPACAKSINIZ?

Ama hızla kılavuza baktığımızda aralarında ODTÜ, Boğaziçi, Galatasaray, İTÜ, Hacettepe, İstanbul gibi köklü üniversitelerde de boş kontenjan olduğunu görüyoruz.  Öğretmenlik programlarından tıp, hukuk, Özellikle devlet üniversitelerinin ücretli programlarında boş kontenjan daha fazla. Vakıf üniversitelerinde de ücretli ve yüzde 25, 50 burslu programları boş kalmış.

YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

 

14-20 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacak. 20 Eylül 2018 tarihi saat 23.59’a kadar süreniz var. Bu süre içerisinde tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz ama tercihlerinizin tümünü iptal edemezsiniz.

 

TERCİHLERİNİZİ NASIL YAPACAKSINIZ?

ÖSYM sitesi üzerinden bireysel olarak yapacaksınız. TC kimlik numaranız ve aday şifrenizle tercih işleminizi gerçekleştireceksiniz. Yerleştirmelerinizi de yine merkezi olarak ÖSYM yapacak.

 

TERCİH ÜCRETİ 15 TL ÖDEYECEKSİNİZ

 

Önce tercih yapacaksınız sonra 15 TL tercih ücreti ödeyeceksiniz. Ek yerleştirme ücreti, tercih süresi tamamlandıktan sonraki ilk resmi iş günü saat 23.59’a kadar yatırılabileceksiniz. Yani bu durumda tercihler 20 Eylül Perşembe günü biteceğine göre 21 Eylül’de de ücretinizi ödeyeceksiniz.

 

24 TERCİH HAKKINIZ VAR

 

Tercih için 24 tane programı yazabilirsiniz. Tercihlerinizin tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Gitmek istemediğiniz programları yazmayın.

 

EK YERLEŞTİRME HANGİ KONTENJANLARA YAPILACAK?

 

Ek yerleştirme merkezi yerleştirmede boş kalan kontenjanlara.

İlk yerleştirmede dolan ama kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan kontenjanlara.

 

EK YERLEŞTİRMEYE KİMLER KATILABİLİR?

 

Tercih yapan ama yerleşemeyenler

Tercih yapmayanlar

Özel yetenek sınavıyla yerleşenler

 

EK YERLEŞTİRMEYE KİMLER KATILAMAZ?

 

Bir yükseköğretim programına yerleşenler katılamaz. Yani kayıt yaptırmamış olsanız da katılamazsınız.

 

EN KÜÇÜK PUANI OLUŞMUŞ PROGRAM NE DEMEK?

 

Tercihte dikkat etmeniz gereken nokta en küçük puanı oluşmuş tanımı olmalı. Bunun anlamı şu. Bir programın merkezi yerleştirmede kontenjanı doldu ama yerleştirilen adaylardan bazıları kayıt yaptırmadığı için boş kaldı. İşte artık bu programın en küçük puanı oluşmuş demektir. Boş kontenjanı görünen bu programları ancak programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir. Bunların hangileri olduğunu kılavuzda programların karşısında yazan sütunlarda görebileceksiniz. 2018 YKS en küçük puan sütünü altında eğer bir puan yazıyorsa bu bölümün en küçük puanı oluşmuş demektir. Puanınız buna eş ya da yüksek değilse tercih yapamazsınız.

 

PUAN YAZMIYORSA HER ADAY TERCİH EDEBİLİR

 

Bazı programların karşısında ise puan yazmadığını göreceksiniz. Bunun anlamı bu bölümleri ilgili puan türünde barajı aşan her aday yazabilir. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilecek. Yani ön lisans programlarını tercih için TYT puanınızın 150 ve üzerinde lisans programları için de ilgili AYT ile YDT puanlarınızın 180 ve üzerinde olması yeterli.

 

 

HANGİ TABLO NE ANLATIYOR?

 

Tablo 3: İki yıllık ön lisans programları. TYT puanı 150 ve üzeri olan adaylar bu tablodaki ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebilecek.

Tablo 4: Dört veya daha fazla yıllık lisans programları yer alıyor. İlgili AYT/YDT puanı 180 ve üzeri olan adaylar, Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilecek.

 

TERCİH SORUMLULUĞU SİZDE

Ek yerleştirme kontenjanlarına yerleştirme yapılırken, 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzu ve 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallara uyulacak.  Bu kılavuzlarda yer alan bedensel engelliler, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları ile ilgili ilke ve kurallar ek yerleştirme için de geçerlidir. Bu nedenle adaylar, adı geçen kılavuzları yeniden incelemelisiniz. Yapacağınız tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu size ait olacak.

 

ÖZEL KOŞULLARA DİKKAT EDİN

 

Tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak, tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların koşullarını karşılayıp karşılamadığınız kontrol edilmeyecektir.

 

ÜNİVERSİTELERE KAYITLAR NE ZAMAN YAPILACAK?

 

Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri üniversiteler tarafından 1-5 Ekim 2018 tarihleri arasında yapılacak.  E-kayıt yok. Demek 20’sinde tercih biteceğine göre eylül son hafta da tercihler açıklanır.

13-09-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş