Arama sonuçları

YKS: İkinci ek yerleştirmeye kimler katılacak?

YKS: İkinci ek yerleştirmeye kimler katılacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 20 Ağustos 23.59’a kadar sürecek merkezi yerleştirmede baraj Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanıyla ön lisans programlarını tercih için baraj 150, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) puanlarıyla lisans tercihi için de baraj 180. Bu barajları aşamayanların tercih hakkı yok.

İlk merkezi yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra boş kontenjanlar için yapılacak ek yerleştirme için de bu barajlar geçerli olacak. Ancak bu birinci ek yerleştirmeden sonra düzenlenecek ikinci ek yerleştirmede barajlar düşecek.

Önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından “müjde” diyerek, duyurduğu ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın açıkladığı bilgilere göre Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanıyla ön lisans programlarını tercih için baraj 150’den 140’e düştü. Alan Yeterlilik Testi (AYT) ie Yabancı Dil Testi (YDT) puanlarıyla lisans tercihi için de baraj 180’den 170’e indirildi.

KİMLER KATILACAK?

Ancak bu düzenleme ikinci ek yerleştirmede geçerli olacak. Bu adayların tekrar puanları Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) eklenerek, yerleştirme puanları ile başarı sıraları hesaplanacak. Ardından da ikinci kez yapılacak ek yerleştirmede TYT puanı 140 ve üzerinde olanlar ön lisans, 170 ve üzerinde olanlar da lisans programlarını tercih edebilecek.

Peki bu ikinci ek yerleştirme sadece bu adaylar için mi yapılacak?

Merkezi yerleştirme ve ilk ek yerleştirmede bir yükseköğretim kurumuna yerleşemeyen adaylar ikinci ek yerleştirmeye katılamayacak mı?

Eğer yanıt “katılamayacaklar” ise bu haksızlık değil mi ve yargı yolu açılmaz mı?

Yok eğer “katılabileceklerse” bu kez tüm adayların puanlarının ve başarı sıralarının tekrar hesaplanması gerekmiyor mu?

Bu soruların yanıtlarını YÖK verecek.

11-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş