Arama sonuçları

YKS sorularını kim hazırladı? Soru hazırlayan kadro nerede?

YKS sorularını kim hazırladı? Soru hazırlayan kadro nerede?

Türkiye’nin en güvenilir kurumlarından birisi olan ÖSYM, yıllar içinde soruların çalınması, belli gruplara verilmesi gibi yaşanan skandallar yüzünden hızla güven kaybına uğradı. Son olarak da 2022 KPSS’de bir yayınevinin sorularıyla ile sınav sorularının şıklarına varana kadar örtüşmesi yine bardağı taşıran bir damla oldu. Özellikle de skandalda adı geçen Yediiklim Yayınları Sahibi Münir Çelik’in açıklamaları tartışılması gereken bir başka konuyu daha gündeme getirdi.

Çelik,  KPSS’de "20 sorunun noktası, virgülüne kadar ÖSYM soruları ile aynı olduğunun" asılsız olduğunu iddia ederken, ardından da ÖSYM'nin genel kültürden soracağı 120 soru için Yediiklim Yayınevi uzmanlarının özgün sorular hazırladığını dile getirdi.

ÖZEL KURUMLAR SORU MU HAZIRLIYOR?

Ne zamandan bu yana ÖSYM, sınav sorularını özel kurumlara hazırlatmaya başladı? Yıllardır eğitim haberleri yapan bir gazeteci olarak, soruları hazırlayan ekipler ile ilgili de haberler yaptım. Geçtiğimiz yıllarda da hem yine iptal edilen KPSS hem de “şifreli” üniversite sınavından sonra aslında ÖSYM kapıları da biz gazetecilere kolay açılmadı. Ancak önceki yıllarda haberini yaptığımız konu sorular oluyordu. Buna göre de ÖSYM’nin test geliştirme bölümünde  yaklaşık 60 kişilik bir ekip binlerce soru hazırmıyor, bunları da son olarak üniversitelerden alanlarında uzman akademisyenler denetliyordu. Soru kitapçığına girecek sorular da işte bu binlercesi arasından rastgele seçiliyodu. Yani ÖSYM, özel bir kurumdan “özgün soru üretmesini” istemiyordu.

KADRO NEREYE GİTTİ?

Peki yıllar içinde ne oldu? Bu kadro nereye gitti? Sadece KPSS için mi özel bir yayınevinden özgün soru üretmesi istendi? ÖSYM’nin soru hazırlayacak kadrosu artık yok mu? Sorular bu şekilde özel kurumlara mı sipariş veriliyor?

DİĞER SINAV SORULARI KİMDEN?

Ya diğer sınavlar? Acaba “özgün sorular” yalnızca KPSS için mi istendi. Örneğin en büyük sınav organizyonlarından biri olan ve bu yıl 3 milyondan fazla adayın katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sorularını kim hazırlıyor? Türkiye’nin en büyük sınavlarını yapan kurumu dışarıya özel kuruluşlara soru hazırlatacak duruma nasıl düştü?

Bu arada CHP Ankara milletvekili Yıldırım Kaya’nın dile getirdiği ve bir ay önce 432 ÖSYM çalışanının yerlerinin değiştirilmesinin gerekçesi neydi?

Tüm bunlar ÖSYM’nin yaptığı sınavların kamuoyunda sorgulanır hale gelmesine neden olmuyor mu?

Peki Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınavları. Bu sınavlar için de özel yayınevleri ile anlaşma mı yapılıyor.

 

05-08-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş