Arama sonuçları

YKS tercihleri: Burslu program seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

YKS tercihleri: Burslu program seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

YKS tercihleri: Burslu program seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleriniz arasına burslu programları almak istiyorsanız bu bursların koşullarını bilmeniz gerekiyor.

YKS tercihi yapan adayların sık yaptığı hatalardan birisi de burslu programlarla ilgili oluyor. Birçok aday özel koşulları okumadan bu programları tercih listelerine alıyor. Bir başka hata da “nasılsa burs bulurum” diyerek vakıf üniversitelerini tercih listesine almak. Oysa yerleştiniz diye burs alamazsınız.

Peki burslu programları tercih listenize alırken nelere dikkat etmelisiniz?

BURSLU PROGRAMLARI TERCİH EDERKEN

Burslu programlarda burslar, programın bursluluk oranına göre hazırlık sınıfında bir yıl ve programın öğretim süresi kadar devam ederek bu sürenin sonuna kadar kesilmez. Vakıf Yükseköğretim Kurumu tarafından bu süreden daha fazla burslu öğrenim görme imkanı verebilir ama bununla ilgili bilgi de özel koşullarda belirtilir. Bu nedenle seçtiğiniz programın karşısında yer alan özel koşullara bakarak, bursun hangi koşullarda devam edeceğini öğrenebilirsiniz.

Bu programları yazarken şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Burs zorunlu hizmeti kapsayor mu? Bazı programlarda özellikle de tıp gibi sağlık programlarında burslar şartlı olabilir. Yani burs süresi ya da daha fazla süre belirtilen yerde çalışmak zorunda kalabilirsiniz.
  • Bursun devamı başarıya bağlı mı? Örneğin belli bir not ortalaması şartı var mı? Bu akademik başarıyı sağlayamazsanız bursunuz  kesilir mi?
  • Birçok üniversitede burs disiplin cezası aldığınızda kesilir. Seçtiğiniz programda böyle bir madde var mı?
  • 4 yıllık program uzarsa, örneğin 5 yılda okumanız gerekirse burs kesiliyor mu? Eğer kesiliyorsa kalan sürelerin öğrenim ücretini siz ödemek zorunda olacaksınız.
  • Burs hazırlık sınıfında tekrara kaldığınızda devam ediyor mu? Yoksa hazırlık sınıfını geçemezseniz ücret ödemeniz gerekiyor mu?
  • Yandal ya da çift anadal yaptığınızda bursunuz devam ediyor mu?
  • Aynı üniversite içinde yatay geçiş yaparsanız, başka bir bölüme geçerseniz bursunuz kesilir mi?

TERCİH ŞARTLARINI DİKKATE ALIN

Bazı üniversitelerin burs olanaklarından yararlanabilmeniz için tercih şartı olabilir. Örneğin o programı ilk tercihinizde göstermeniz istenebilir. Bunu da kontrol etmelisiniz.

Bu arada indirimli programları tercih ettiğinizde de yine karşınıza tercih şartı koşulu çıkabilir. Bazı üniversiteler kendi programlarını ilk 3-5 tercihlerinizde gösterip, yerleştiğinizde indirim yaparlar.

07-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş