Arama sonuçları

YKS tercihleri: Mezuna kalmak mı tercih yapmak mı?

YKS tercihleri: Mezuna kalmak mı tercih yapmak mı?

YKS tercihleri: Mezuna kalmak mı tercih yapmak mı? Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren ve tercih sürecinde bulunan adaylardan sık gelen sorulardan birisi de “Mezuna mı kalayım, yoksa tercih mi yapayım?” oluyor.

Mezuna kalıp kalmamaya karar verirken kendinize şu soruları sormalısınız?

 

YKS TERCİHLERİ: MEZUNA KALMAK MI TERCİH YAPMAK MI?

-Şu anda giremeyeceğinizi anladığınız bölüm sizin idealiz mi? Bu bölüm olmazsa üniversiteye gitmeme gerek yok mu diyorsunuz?

-Kendinizi mezuna kalmaya hazır hissediyor musunuz? Bu yıl size göre hata yaptınız bunları tekrarlamayacağım diyor musunuz? 

-Gelecek yıl bu stres oranınız daha da artacak. Bu yıl yaşadığınız stres ikiye katlanacak. Okul olmadığı için de hazırlanmak için çok zamanınız olacak ama aynı zamanda çok da disiplinli olmanız gerekiyor. Bir de bu kararda ailenizin de yanınızda olması gerekiyor.

-Siz tekrar üniversite sınavlarına hazırlanırken, arkadaşlarınız üniversiteli olacak. Sınav stresinden kurtulmuş, yeni bir ortama girmiş olacaklar. Bu sizin moralinizi bozacak mı?

SINAVDA EN BAŞARILI ADAYLAR

İstatistiklere gelince; sınavda en başarılı adaylar son sınıf öğrencileri ile bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı yani üniversitede okuyan öğrenciler oluyor.

YATAY GEÇİŞ HAKKINIZI UNUTMAYIN

Bir yükseköğretim kurumuna yerleştiğinizde yatay geçiş hakkınız da bulunuyor. Yerleştiğiniz üniversiteden memnun değilseniz not ortalamanız ile başka bir üniversitede aynı bölümü okuyabilirsiniz. Yani kurumlar arası yatay geçiş yapabilirsiniz. Peki puanla geçiş mümkün mü? Ancak değerlendirme yapılırken önce not ortalamasına göre yatay geçişe başvuranlar değerlendirilir, sonra boş kontenjan kalırsa taban puana bakılır.

BÖLÜM DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ

Aynı üniversitede veya başka bir üniversitede başka bir bölümde okuyabilirsiniz. Bölüm değiştirme hakkınız var. PDR okurken, psikolojiye geçebilirsiniz. Hukuk okurken işletmeye geçiş yapabilirsiniz. Burada barajı olan bölüme geçmek istiyorsanız PDR, hukuk gibi o zaman barajı aşmanız bekleniyor. Başka puan türleriniz hesaplandıysa yine bölüm değiştirebilirsiniz. Örneğin SAY puanla öğrenci alan bölümlerden EA puanıyla alanlara geçebilirsiniz.

ÜNİVERSİTELİ OLARAK SINAVA GİREBİLİRSİNİZ

Eğer kendinize güveniyorsanız üniversiteli olarak da sınava girebilirsiniz. En azından stresiniz azalmış, daha rahat olabilirsiniz. Yaptığınız hataları biliyorsunuz, gerçek sınav ortamını yaşadınız bu avantaj olabilir.

“Ben çok disiplinli birisiyim. Kendime sıkı bir program yaparım, onun dışına hiç çıkmam, istediğim örneğin tıp ama ben birkaç puanla kaçırdım, seneye gireceğim” diyorsanız mezuna kalıp, tekrar sınava hazırlanabilirsiniz.

SİZE UYGUN BÖLÜMLERİ YAZIN

Ancak aman mezuna kalmayayım, neresi olursa olsun bir üniversiteye yerleşeyim diyorsanız o zaman da şunu unutmayın size uygun olmayan, yerleştiğinizde kayıt yaptırmayacağınız ve yerleştiğiniz anda mutlu olmayacağınız bir programını da tercih listenize yazmayın.

26-07-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş