Arama sonuçları

YKS yerleştirmelerinde puan tartışması

YKS yerleştirmelerinde puan tartışması

YKS yerleştirmelerinde puan tartışması. YKS yerleştirme sonuçları açıklandığından bu yana bir tartışma yaşanıyor. Sizlerden gelen mesajlarda da aynı konuyu dile getiriyorsunuz. Yani puanlar arasındaki uçurumu.

ÖSYM’nin yayımladığı programların en küçük en büyük puanlar incelendiğinde de puanlar arasında 300’ün üzerinde bir fark olduğu dikkat çekiyor.

YKS YERLEŞTİRMELERİNDE PUAN TARTIŞMASI

Aynı programa yerleşen en yüksek puanlı öğrenciyle en düşük puanlı öğrenci arasındaki puan uçurumunu anlatmak için birkaç örnek çıkardık.

Tablo şöyle:

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Sağlık Kurumları İşletmeciliği: 504.67-168.42. İki öğrenci arasındaki puan farkı 336.25.

İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İlahiyat: 469.40-166.06. Aradaki fark 303.34

Kırıkkale Üniversitesi Felsefe: 197.95-494.03. Aradaki fark 296.08

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi: İktisat. Tavan puan 536.76 taban puan 260.18. Aradaki puan farkı 276.58.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi: İşletme: Tavan puan 537.01, taban puan 275.49. Aradaki fark 261.52.

ODTÜ Fizik İngilizce en düşük puan 390 en yüksek puan yaklaşık 498 ikisi arasında 108 puan fark var.

ODTÜ Fen bilgisi öğretmenliği taban puan 329, tavan puan yaklaşık 421. Yaklaşık 92 puan fark var.

ODTÜ Matematik öğretmenliği 547 ile en yüksek puanla öğrenci var, en düşük puan 409. İki öğrenci arasında 138 puanlık fark bulunuyor.

 

BAŞARI SIRALARI SIÇRAYARAK GİDİYOR?

 

Açıklanan tablolarda başarı sıraları yok. Ama üniversiteler bunu görebiliyor. Onların verdiği bilgilere göre başarı sıraları da adeta sıçrayarak gidiyor. Geçmiş yıllara göre normal değil, örneğin geçen yıl bir bölüm 10 binden öğrenci almaya başladığında 45 binle kapatıyordu.

Şimdi iki öğrenci arasındaki başarı sırası farkları 10 bin, 50 bin, 60 bin diye gidiyor.

Örneğin işletme, ekonomi, siyaset gibi bölümler özellikle vakıf üniversitelerinde TM’den 300-400 bin başarı sırası aralığından öğrenci alırken, bu özellikle İstanbul’daki vakıf üniversitelerinde 600-700 bin başarı sıralarına indi. 700 bin kişilik bir fark oluyor bölümler arasında.

Sözelde de farklı değil, 500 bin başarı sırasından kapatan bölüm 900 bine kadar düşüyor.

YARIM MİLYONDAN FAZLA ADAY TERCİH YAPMADI

 

Bu arada yarım milyondan fazla aday da tercih yapmadı. Aslında barajı geçen adayların yerleşebileceği bölümler boş kaldı. Şu anda boş kontenjan 128 bin ve bu ek yerleştirmede 200 bini bulur.

Peki puanlar ve başarı sıralarında neden bu kadar çok oynama oldu?

 

YERLEŞTİRME SONUÇLARINDA HATA MI VAR?

 

Hatalı yerleştirme mi oldu diye soranlar oluyor. Bu tablonun neden olduğunu YÖK ve ÖSYM açıklayarak, adayları rahatlatmalı.

 

PUANLAR ARASINDAKİ MAKAS NEDEN AÇILDI?

 

Aynı bölüme en yüksek ve en düşük puanla yerleşen iki öğrenci arasında 300’ü aşan puan farklılıklarının nedeni olarak bu yılın puan hesaplaması gösteriliyor. Biliyorsunuz tek test çözenin farklı puan türlerinden de puanları hesaplandı. Yani EA içinde SAY, SÖZ içinde de çok sayıda EA öğrencisi var. Zaten bu yüzden de başarı sırası barajları düşürülmüştü.

Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt puan hesaplamasından kaynaklanan farklılığın bu yıl en düşük ve en yüksek puanlar arasında bu kadar fark olmasına neden olduğuna dikkat çekenler arasında. Yeşilyurt, şöyle konuşuyor:

“Özellikle baraj olan bölümlerde boş kontenjan kalması eşit ağırlıkçıların önündeki sayısal öğrencileriyle açıklanabilir. Eşit ağırlıkçılar da üstlerinde sayısalcılar olduğu için barajı aşamadı. Sayısalcılar barajı aştı ama başka bölümleri tercih etti. Yani PDR, hukuk gibi bölümleri istemedi. Eşit ağırlık öğrencisi de barajı aşamadığı için bu bölümleri tercih edemedi. “

İşte bölümler arasında sıçrayarak giden bu puan açıklarına aradan çekilen farklı puan türlerindeki öğrencilerin neden olduğu yorumu yapılıyor.

 

SÖZEL ÖĞRENCİLERİ SIKINTILI

 

Bu yerleştirmede en sıkıntılı olanların ise sözel öğrencileri olduğu ortada.  Önlerindeki eşit ağırlık öğrencileri sözel puanları hesaplandığı için tercih yaptılar. Yeşilyurt, “Sözelciler büyük hayal kırıklığına uğramış durumda. Neredeyse sözel öğrencileri hiç yerleşemedi” diyor.

 

YANLIŞ TERCİH YÖNLENDİRMESİ OLABİLİR Mİ?

 

Rehber öğretmenleri bu tablonun nedenleri arasında öğrencilerin yanlış yönlendirilmesinden kaynaklanan tercih hataları olduğuna dikkat çekiyor. Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar, “Hatalı tercihler dikkat çekiyor. Bölümler arasında 300’ü aşan farklılıklar da garip bir durum” diyor.

 

ÜNİVERSİTELER DE MUTSUZ DURUMDA

 

Sadece yerleşemeyen ya da çok düşük puanlı bölümlere yerleşen adaylar değil, bu sistemin yerleştirme sonuçlarından üniversiteler de mutsuz. Vakıf üniversiteleri boş kontenjanda rekor kırmış durumda.

Vakıf üniversitelerinin yüzde 44’ü boş kaldı. Bazı üniversitelerde doluluk oranları yüzde 35’ler civarında. KKTC üniversitelerinde yüzde 26’lara da düşüyor. Bu tablo ek yerleştirmede değişmezse birçoğu iflas bayrağını çeker ya da el değiştirmek zorunda kalır.

 

SENEYE SINAVA GİRECEKLER DİKKAT

Seneye bu başarı sıralarına ve puanlara bakılarak yapılacak yerleştirmeler ise tamamen yanıltıcı olacak. Bu başarı sıralarına göre tercih yapacak adaylar açıkta kalacak.

Ancak başta adaylar olmak üzere rehber öğretmenlerin de konuştuğu bu tablo bir açıklama istiyor. Bakalım YÖK ve ÖSYM’den bununla ilgili yorum, açıklama gelecek mi?

31-08-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş