Arama sonuçları

YKS’ye Doğru: Sınav için nasıl çalışmalı?

YKS’ye Doğru: Sınav için nasıl çalışmalı?

26-27 Haziran tarihlerinde yapılacak olan 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021 YKS) için yaklaşık 40 gün kaldı. Adaylar bu süreyi nasıl değerlendirmeli, nasıl çalışmalı? Uzmanlar ne öneriyor? Biz de sizler için rehberlik uzmanlarına bu soruları yönelttik. İşte yanıtları:

KALAN ZAMANDA NELER YAPILABİLİR?

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt

YKS’ye  yaklaşık 40 gün kaldı. Süreyi iyi değerlendirmek sizin elinizde. Bu süre içerisinde neler yapabilirsiniz? Şimdi hep birlikte bir hesap yapalım. Günde 200 soru çözseniz 40 günde 8 bin soru eder. Bu da yaklaşık 4-5 soru bankasına denk gelir. Bir üniversite adayının yılda yaklaşık 70 bin civarında soru ile üniversite sınavına hazırlık yaptığını düşündüğümüzde 8 bin soru da sizleri hedefinize ulaştırmada çok önemli bir yere sahip olacaktır.

Adaylar, özellikle AYT’de (Alan Yeterlilik Sınavı) konuların yetişemeyeceği ve çok eksikle YKS’ye girecekleri endişesi taşıyor. Bu durum öğrencilerin lehine. Konuları bitirmiş ve eksiği olmayan birisinin ders çalışmayacağını biliyoruz.

SADECE TEST ÇÖZMEK YANLIŞ

Kalan zaman uzun bir süre. Bu süre boyunca sadece test çözmek yanlış. Özellikle AYT  için mutlaka konu da çalışmalısınız. AYT’deki sorular birkaç konuyu içeren sorulardan oluşabiliyor. Dolayısı ile konuyu iyi kavrayıp, analiz etmeniz gerekiyor. Test çözerek çalışmak sadece sizi ezbere iter, konuları öğrenmenizi sağlamaz. Sizler eğer integral konusunda eksiğiniz varsa ve sınavda integralden bilgi eksiğiniz olan bir yerden soru geldiyse o soruyu yorumla yapmanız mümkün değildir.

HANGİ TÜR SORULAR ÇIKIYOR?

Üniversite sınavında çıkan soruları incelediğinizde özellikle Temel Yeterlilik Testi   (TYT ) sorularında bilgiyi kullanma ve yorumlama istendiğini göreceksiniz. Önerim; TYT hazırlığı için ALES kitabı alıp oradaki soruları çözmek. Bu TYT’deki performanslarını artıracak.

Geçmiş yılların üniversite sorularını ve ayrıca haftada en az bir tane (TYT-AYT) deneme çözmeye başlamalısınız. Soruları çözerken son yılda yapılan YKS’den geçmiş yıllara doğru gitmelisiniz. Adaylar özellikle TYT’de zaman problemi yaşayabiliyor. Bu yüzden yapacağınız denemelerde zamana uymaya gayret etmelisiniz.

Gerek TYT’de gerekse AYT’de her soru çok değerli. Belki de TYT’de Geometri sorularında yaptığınız hataları Sosyal testi çözerek telafi edeceksiniz. Bu yüzden dengeli bir ders çalışma programı hazırlayıp, her derse gereken önemi vermelisiniz.

GÜNDE KAÇ SAAT ÇALIŞMAK GEREKİYOR?

Bu süreçte günde en az 4-5 saat ders çalışmak gerekiyor. Sınava az bir zaman kaldığı için sakatlanma riski olan sporlardan uzak durmak gerekiyor. Örneğin futbol, basketbol oynamak riskli olabilir. Sağlığınıza özellikle beslenme ve uykunuza özen göstermelisiniz. Düzenli beslenmenin ve uyku düzeninin ayarlanmış olması fiziksel olarak kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlayacak, kaygınızı azaltacak, sınav günü de dikkat düzeyinizin yüksek olmasına yardımcı olacaktır. Sınava ilişkin olumlu düşünmeye çalışmalısınız. Sürekli ‘’sınav zor olacak düşüncesi’’ ile hareket etmek YKS’de panik yaşamaya neden olabilir.

Eğer sakin olursanız, kendinize güvenirseniz, kalan süreyi verimli kullanırsanız başarılı olursunuz.

YOLCULUK SÜRÜYOR

Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar:

Üniversiteli olabilmek amacıyla bir yola çıktık. Sonuna doğru geliyoruz ama  yolculuk henüz devam ediyor. Yani hâlâ yapabileceğimiz birşeyler var. Hiçbirimiz yola çıkarken ‘’ başarısız olayım’’ diye çıkmadık. Her yıl bu süreci yaşayan, istediği puanları alan ve istediği üniversiteyi kazanan binlerce genç var.

İstediğimiz sonucu alabilmek için başarılı olmayı ta yürekten istemek gerektiğini ve kendi gücümüze güvenerek başaracağımıza inanmaya ihtiyacımız olduğunu biliyorduk.

Sadece istemek yetmiyor, bunun için inanmak, özveriyle harcanan çabaların amaca uygun biçimde planlanması ve kontrol edilmesi gerek. Planlı olmak gerek.

Öncelikle TYT’de en iyi sonucu almaya çalışacağız. Biliyoruz ki TYT’deki netlerimiz AYT puanlarımızın hesabında farklı katsayılarla çarpılarak AYT netlerimizle birlikte değerlendirilerek SÖZ,SAY,EA,DİL puanlarımız oluşacak. AYT puanlarının oluşumunda TYT netlerinin katkısı yüzde 40 oranında gerçekleşecek. Şu anda tek yapmanız gereken şey alabileceğiniz en iyi sonucu almaya çalışmak olmalı. Eğer şu ana kadar yaptığımız sonuçlardan memnunsak, aynı şekilde devam. Ancak memnun değilsek, nedenini bulmalı ve bunu gidermeli.

09-05-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş