Arama sonuçları

YÖK 400 araştırma görevlisine yurtdışı bursu verecek

YÖK 400 araştırma görevlisine yurtdışı bursu verecek

YÖK 400 araştırma görevlisine yurtdışı bursu verecek. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, her yıl tez aşamasındaki 400 araştırma görevlisine, aylık 2 bin 500-3 bin 500 lira arasında değişen oranlarda burs ile yurt dışında eğitim imkanı sağlayacaklarını açıkladı. 

Saraç, Yurtdışı Doktora Araştırma Bursu (YÖK-YUDAB) Programı hakkında şu bilgileri verdi:  

HEDEFLER İÇİN NİTELİKLİ İNSAN GEREK

Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alındığında, bu hedefe ulaşabilmek ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan faktörü ile mümkün. Bu da küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköğretim sistemine sahip olmayı gerektiriyor. Bu amaca YÖK-TEBİP ve 100/2000 YÖK Doktora Bursu hayata geçirildi. Ayrıca temel bilim programları olan fizik, kimya, biyoloji ve matematik programlarında YÖK Temel Bilimler Programları (YÖK-TEBİP) Üstün Başarı Sınıfları oluşturuldu.

YÖK-YUDAB BURSU NEDİR? 

Yükseköğretim tarihinde ilk kez YÖK-YUDAB Programı'nı başlattık. Doktora eğitiminde tez aşamasında olan araştırma görevlilerine kendi alanlarında yurtdışında araştırma yapma imkanısunulacak. Program ile belirlenen öncelikli alanlarda, devlet üniversitelerinin araştırma görevlisi kadrolarına atanan ve doktora eğitiminin tez aşamasındaki öğrenciler, en az 6 ay en fazla bir yıl süreyle tezleri ile ilgili araştırmalar yapmak üzere yurtdışına gönderilecek. 

BURS PROGRAMINA KİMLER BAŞVURABİLECEK?

-Yükseköğretim Kurulu’nca belirlenmiş öncelikli alanlarda doktora derslerini tamamlamış, yeterlilik sınavını geçmiş ve halen tez aşamasındaki 2547 sayılı Kanun uyarınca bir devlet üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalışan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıgerekli koşulları taşımak kaydıyla başvuru yapabilecek. 

-Başvuru yapacakların son 5 yıl içinde YÖKDİL, YDS, E-YDS, ÜDS, KPDS'den veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından muadili en az 65 puan aldığını gösterir dil sınav sonucunu belgelendirmeleri gerek.

-Adayların, başvuru tarihi itibarıyla, son üç yıl içinde doktora eğitimine başlamış olmaları ve dünyadaki başarılı üniversitelerden kabul almaları şartı bulunuyor. Bu kapsamda Times Higher Education (THE), Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve QS tarafından yapılan dünya üniversite veya alan sıralamalarında son 3 yıl içerisinde ilk 500 içerisine giren üniversitelerden birinden en az altı ay en fazla bir yıl süreyle kabul almalarını istiyoruz. 

-Hoca-talebe ilişkisi de değerlendirmede rol oynayacak. Bu destek programından sadece bir kez faydalanabilecek olan araştırma görevlilerinin, tez danışmanlarından onay almaları gerekecek. Her bir tez danışmanı ilgili ilan döneminde danışmanlığını yaptığı araştırma görevlileri arasından en fazla iki kişiye referans olabilecek. 

BURS MİKTARI ÜLKEYE GÖRE BELİRLENECEK

Her yıl 400 tez aşamasındaki araştırma görevlisine, aylık 2 bin 500-3 bin 500 lira arasında değişen oranlarda burs ile yurt dışında eğitim almalarına imkan sağlanacak. Burs miktarı araştırma görevlilerinin gittikleri ülkeye göre belirlenecek. Avrupa, Asya Pasifik, Kuzey Amerika, Latin Amerika ülkelerindeki üniversitelerden kabul alacak adaylara aylık 3 bin 500 lira, Orta Asya, Sahraaltı Afrika ülkelerindeki üniversitelerden kabul alacak adaylar 3 bin lira, Güney Asya, Güney Kafkasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden kabul alacak adaylar ise 2 bin 500 lira burs alacak. Burs almaya hak kazanan araştırma görevlilerinin yurtdışına gidiş-dönüş yol masrafları da karşılanacak. 

BURS PROGRAMI İÇİN 2 BİN 624 ADAY VAR 

Doktora eğitiminde tez aşamasında olan toplam araştırma görevlisi sayısı 10 bin. Aranan kriterleri sağlayan araştırma görevlisi sayısı da 2 bin 624. Bursa başvurabilecek araştırma görevlileri arasında sağlık bilimlerinde 342, sosyal ve beşeri bilimlerde bin 319, fen ve mühendislik bilimlerindeki araştırma görevlisi sayısı ise 963. 

TEMEL BİLİMLERE AYRI KOTA OLACAK

Fen ve mühendislik bilimleri içerisinde temel bilimlere ayrı bir kota tahsis edilecek. Başvurular YÖKSİS sistemi üzerinden alınacak. Programa ilişkin duyuru üniversitelere 2 hafta içinde gönderilecek. 

DOÇENTLİK İÇİN BEKLEYENLERİN SAYISI NEDİR?

Bu arada Saraç, Resmi Gazete'de yayımlanan 7100 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a ilişkin değerlendirme yaptı. Doçentlikle ilgili süreçte, bin 400 dolayında yayınlardan geçmiş, sözlü aşamasını bekleyen adayın bulunduğunu anlatan Saraç, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ile temas halinde olduklarını ve bu adayların en kısa süre içerisinde unvanlarının belirlenmesi konusunda yoğun çalışma yapıldığını belirtti. Saraç, "Orada herhangi bir gecikmeye mahal olmadan bu husus gerçekleşecek diye düşünüyoruz. Herhangi bir mağduriyet orada yaşanmaz” dedi.

Saraç, lisansüstü tezlerin elektronik olarak erişime açılmasının yükseköğretim sisteminde beklentilerin üstünde nitelik açısından kazanım olacağını belirterek, şöyle dedi: 

"Bundan sonra doktora tezlerini yönetecek danışmanlar da tezlerin sahibi olan öğrenciler de tezlerin kamuoyuna açılacağını bilecek ve o şekilde daha ciddiyetle doktora tezlerine önem vereceklerine inanıyoruz. Bu pakette, sistemi iyileştirici pek çok madde var. Bunun da ülkemize, yükseköğretim sistemimize hayırlı olmasını diliyorum." 

 

09-03-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş