Arama sonuçları

YÖK Başkanı Özvar: Baraj kararımızın arkasında demografik yapı var

YÖK Başkanı Özvar: Baraj kararımızın arkasında demografik yapı var

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Uşak Üniversitesi'ne yaptığı ziyarette üniversitenin sanayi iş birlikleri konusundaki çalışmalarını yerinde inceledi, çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Özvar, Uşak Üniversitesi' Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş’ı makamında ziyaret etti. Uşak'ta bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Özvar, "Üniversiteler artık sadece eğitim vermiyor sanayiye verdikleri destekle ülkemizin ekonomik kalkınmasında büyük rol oynuyor. Uşak Üniversitemiz bu iş birliğinin en güzel örneklerinden biri” dedi .

Uşak Üniversitesi'nin misyonu çerçevesinde deri, tekstil ve seramik alanlarında ihtisaslaşma konusunda ciddi mesafeler kat ettiğine dikkati çeken Özvar, "Uşak Üniversitemizin de önümüzdeki dönemde ülkemizde üniversite-iş dünyası ilişkilerinde fevkalade örnek model potansiyelleri barındırdığını biliyoruz” dedi.

Rektörlük ziyaretinin ardından Uşak Üniversitesi Senato Toplantısı’na katılan Özvar, burada yaptığı konuşmada, Uşak Üniversitesinin genç nesil bir üniversite olduğunu belirterek, “Uçuşa hazır bir uçak gibi. Bunu büyük bir avantaja dönüştüreceksiniz eminim” dedi.

ÜNİVERSİTELERE ZAMAN VERMEK GEREK

 

Yeni kurulan üniversitelere zaman vermek gerektiğinin altını çizen Özvar, üniversitelerin zamanla gelişmelerini tamamlayacağına ve her üniversitenin bir vizyon ile yolunu bulacağına inandığını kaydetti. Özvar şunları söyledi:

 

“Bütün üniversitelerimiz için en önemli şey görünüm. Üniversitelerimiz görünürlüklerini artırmalı. Görünürlüğü istenilen seviyeye çıkarmak için birkaç başlığımız var. Görünürlükte kampüs çok önemlidir. Üniversiteler doğuştan şanslı ise iyi bir şehirde kurulur. Kampüse bakınca bana kalırsa Uşak doğuştan şanslı bir üniversite. Kampüs güzel bir şehirde ve güzel konumlanmış. İkinci görünürlük konusu akademik üretkenlik. Dünyada büyük üniversitelere baktığımızda büyük iletişim bütçeleri ayırmadığını ama akademik üretkenlikle görünürlüğünü sağladığını görüyoruz.”

"ÜRETEN AKADEMİSYENLERE POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI"

Özvar, görünürlük konusunda en nesnel ölçünün akademik üretkenlik olduğunu, kendisinin dikkate aldığı parametrenin de bu olduğunu belirterek, “Üreten akademisyenlere pozitif ayrımcılık yapılmalı” dedi. Özvar şöyle devam etti:

“İyi yayın yapanlara sahip çıkalım omuzlarımızda taşıyalım. Daha fazla yayın hepimize daha fazla katkı sağlıyor. İyi yayın yapan arkadaşlarımıza her türlü destek verilmeli. Kaliteli yayın yapan akademisyenlerimizi omuzlarımızda taşıyalım.

Bir üniversitenin elverişli bir iklim inşa edilmesi için üretkenliğin teşvik edilmesi lazım. Bütün üniversitelerin yayınlarınızı izliyoruz. Görünürlük konusundaki üçüncü önemli konu öğrenci memnuniyeti. Öğrencinin memnun olduğu bir üniversitenin görünürlüğü çok yükseliyor. Dünyanın en etkili iletişimcisi kendi üniversitesini tanıtan bir öğrenciden daha iyi olamaz. Öğrencilerinize ulaşın. Üniversitelerinize iyi öğrencileri çekin.”

"ÜNİVERSİTELERİN SANAYİ VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE İLİŞKİLERİNİ GÖZLEMLİYORUZ"

Ziyareti kapsamında Uşak Valisi Funda Kocabıyık'ı makamında ziyaret eden Özvar, daha sonra Uşak Ceza İnfaz Kurumundaki deri üretim merkezi satış mağazasını gezdi. Uşak Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Teknopark'a giderek buradaki çalışmalar hakkında bilgi alan Özvar, ardından Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Ziyaretlerinde üniversitelerin bulundukları bölgenin sanayisiyle, sivil toplum örgütleriyle ilişkilerini gözlemlediklerini belirten Özvar, “YÖK olarak nasıl destek verirsek üniversitelerimiz bölgesel kalkınmaya daha fazla katkı sağlar? Bunun için buradayız. Bu sebeple üniversitelere gezilerde bulunuyoruz” dedi.

"BARAJ KARARIMIZIN ARKASINDA DEMOGRAFİK YAPI VAR"

 ​YÖK Başkanı Özvar, Türkiye’de yıllık lise mezun sayısının 1 milyona ulaştığını, genç nüfusun ve okullaşma oranının yükselmesiyle önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da artacağını belirterek, şöyle devam etti:

“Bu sene 3 milyon 250 bin kişi sınava girecek. Önümüzdeki yıl bu sayı 4 milyon olacak. Barajın kaldırılması kararımızın arkasında bu demografik yapı var. Bizim artık üniversite ile ilgili imajımızın değişmesi lazım. Bir elitist anlayış vardı. ‘Nüfusun yüzde 2’si iyi okusun geri kalanı ilkokul, ortaokul mezunu olsun, işleri yürütsün’ tavrı vardı. Üniversiteler artık toplumun geneline hizmet veren kurum hâline gelmeye başladı.”

KONTENJANLAR NEDEN BOŞ KALIYOR?

Üniversite sınavına başvuruların beklenti anlamına geldiğini ifade eden Özvar, şunları söyledi:

“Bizim beklentileri anlamamız lazım. Üniversitelerdeki bazı kontenjanların boş gelmesinin nedeni değişen öğrenci tercihleri. Öğrencilerin beklentilerini ne yönlendiriyor? Bunun çok sebebi var. Sosyal değerler de değişiyor. Cari olarak ücretler de mezunları tatmin etmiyor. Bunlar bizim gerçeklerimiz. Türkiye ekonomisi yüzde 7 büyüdüğünde her yıl 1 milyon kişiye iş sağlıyor. Üniversiteli kendini iyi yetiştirirse iş imkânı olur. Bunun için öğrencilerin kampüsün dışına çıkması şart. Pandemi nedeniyle insanlar kamuya yöneldi. Bu hayat normale dönünce düzelecek. Birikimin işe dönmesi lazım. Bunu hep birlikte yapacağız.”

26-04-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş