Arama sonuçları

YÖK Başkanı Saraç: Bu sene başlığımız açık erişim

YÖK Başkanı Saraç: Bu sene başlığımız açık erişim

YÖK Başkanı Saraç: Bu sene başlığımız açık erişim. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, şöyle dedi: "Bu seneki başlığımız üniversitelerimizde dijital çağa ayak uydurmak için yeni bir dönüşüm ve bununla ilgili olarak bilgiye ulaşımda dünya üniversitelerinin de çalışmalarını dikkate alarak 'açık erişim' çalışmaları olacak."

YÖK BAŞKANI SARAÇ: BU SENE BAŞLIĞIMIZ AÇIK ERİŞİM

Saraç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2018-2019 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış töreninde konuştu. Saraç, ülke olarak büyük bir medeniyetin, ihtişamlı bir tarihin, geniş bir coğrafyaya yayılmış yüksek seciyeli Türk milletinin sorumluluğunu taşıdıklarının farkında olduklarını söyledi. Saraç, şöyle dedi:

"Bu sorumluluğu yerine getirmemiz ise bilim ve teknoloji alanında daha da güçlenmemize bağlıdır. Bu ise yükseköğretimimizin çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir vizyona sahip olmasıyla mümkündür."

YÖK ÖNCELİKLİ ALANLARI BELİRLEDİ

Saraç, YÖK'ün bu düşünceden hareketle son dört yılda ülkenin önceliklerini ve bu alanlarda dünyadaki eğilimleri de dikkate alarak, birçok proje planladığını ve hayata geçirdiğini bildirdi.

 

Yekta Saraç, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanlığı sistemi, yükseköğretim sistemimize etkin, sağlıklı ve hızlı hareket edebilme kabiliyeti vermektedir. Yeni sistemin sunduğu imkanları yükseköğretim için bir fırsata dönüştürerek 'Güçlü Türkiye' hedefini, daimi tekamül esaslı bir yükseköğretim sistemi inşa ederek desteklemeyi hedefliyoruz. Ülkemizin her alanda tam bağımsızlık mücadelesi verdiği bu dönemde YÖK olarak rutin bir çalışma sürecinin ötesinde olduğumuzu ifade etmek isterim. Bugün YÖK'ün tüm projeleri, kararları ve tüm planlamaları büyük, güçlü ve her alanda bağımsız Türkiye hedefini destekler mahiyettedir. Devletimizin kaynakları, verimlilik esasında, projeler bazında, sürdürülebilir adımlar ile kullanılmaktadır."

YENİ DÜNYA DÜZENİ NASIL ŞEKİLLENİYOR?

 

Yekta Saraç, dünyanın hızla değiştiğini, teknoloji ve finans dalgalarıyla şekillenen yeni bir dünya düzeninin bulunduğuna değindi. Saraç, Türkiye'nin dünyanın geniş bir bölümü için "iyiye dair bir umudu" temsil ettiğini vurguladı.

Saraç, Türk yükseköğretiminin de 2023'ün Türkiye'sini şekillendirecek beşeri sermayeyi yetiştirmeye çalıştığını kaydetti.

YÜKSEKÖĞRETİMDE YENİ BİR POLİTİKA

Yekta Saraç, dışa bağımlılığın ancak bilimsel ve teknolojik bakımdan güçlü, yönlendirilen değil yönlendiren bir Türkiye ile mümkün olacağını bilmenin, yükseköğretim alanında yeni bir politika oluşturmalarına vesile olduğunu ifade etti. 

Saraç, bu politikanın, yerli teknoloji hamlesini de destekleyeceğini ve bunun altyapısını oluşturacağını bildirdi.  Saraç, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde, güçlü Türkiye'nin gücünün daim olması için, Türk akademisinin her zamankinden daha verimli ve etkin çalışmasının büyük önem taşıdığına değindi.

Son yıllarda Yükseköğretim Kurulu'nun aldığı tüm kararların, bu süreci desteklemeyi hedeflediğini söyleyen Saraç, kısa dönemde bunun olumlu sonuçlarının görülmeye başladığını dile getirdi. Saraç, "YÖK için en önemli kavram, bilimsel zeminde olmak şartıyla değişimi sağlamak, yani değiştirmektir" dedi.

BÖLGESEL KALKINMA ODAKLI ÜNİVERSİTELER

Saraç, bölgesel kalkınma odaklı üniversitelerine ilişkin sürecin başarılı bir şekilde sürdüğüne dikkati çekti. Saraç, geçen yıl 5 üniversitenin tarım, hayvancılık, jeotermal, tekstil, deri ve seramik gibi alanlarda faaliyetlerini yoğunlaştırarak, bölgelerine katkı sağlamak için belirlendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edildiğini hatırlattı. 

5 ÜNİVERSİTE DAHA SEÇİLECEK

Saraç, şöyle dedi: "Bu süreçte elde ettiğimiz deneyim ve başarı ile yine bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak yeni 5 üniversitemizin daha belirlenmesine yönelik çalışmamızı da bu ay içerisinde nihayetlendireceğiz. YÖK ve üniversitelerimiz, bugün ülkesini dinleyen ve duyan, sorunlarını gören ve her şeyden önemlisi de bilim ve teknoloji alanındaki ihtiyaçlarını takip eden bir yapıdadır. Hemen önümüzdeki ay, YÖK tarafından hayata geçirilecek olan bir program ile Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve İspanya'da o ülkelerin bilim insanları ile birlikte gerçekleştirilecek paneller serisinde, ülkemizin sizin liderliğinizle Ortadoğu'nun kültürel mirasının yok olmaması, akademik birikiminin korunması için sarf ettiği gayretler, Amerika ve Avrupa ülkelerinin akademik ve bilim ortamlarında akademik bir dille anlatılacaktır." 

4 YILDA YENİLİKÇİ POLİTİKA

YÖK'ün son dört yılda yeni ve yenilikçi bir rotaya girdiğine işaret eden Saraç, bu sürede pek çok projenin hayata geçirildiğini aktardı.

"Değişmek için değil değiştirmek için çalıştıklarına" dikkati çeken Saraç, şöyle dedi:

"Tek tip üniversite modelini değiştiriyoruz, öğretim üyesi ve öğrenci değişim programlarını değiştiriyoruz, bütün alanlara aynı değeri atfetmekle birlikte bazı alanları önceliklendiriyoruz, onlarca yıldır devam eden burs programlarını değiştiriyoruz, ulusal düzeyde açtığımız doktora programları ile doktora konseptini ve formatını da değiştiriyoruz. Ezberciliğe dayalı üniversite giriş sistemini değiştirerek üniversiteye giriş sisteminde muhakeme ve analiz kabiliyeti, sözel ve sayısal okuryazarlığı sorgulamaya başladık. Bütün sistemi, 'başarılı üniversite, başarılı hoca ve başarılı öğrenci' üçgeninde değiştirmeye başladık."

BU SENE BAŞLIĞIMIZ AÇIK ERİŞİM

"Bu seneki başlığımız üniversitelerimizde dijital çağa ayak uydurmak için yeni bir dönüşüm ve bununla ilgili olarak bilgiye ulaşımda dünya üniversitelerinin de çalışmalarını dikkate alarak 'açık erişim' çalışmaları olacaktır. Bütün öğrencilerimizin belli bir düzeyde dijital okur yazarlığı olsun istiyoruz. Dijitalleşmenin getirdiği imkanları yükseköğretimin pek çok alanında kullanmayı ve dijitalleşmenin gücünü toplumun her katmanına eriştirmeyi planlamaya başladık. Teknolojik bağımsızlığı gerçekleştirmek istiyoruz. Bu yıl büyük bir proje ile üniversitelerimizde dijital dönüşüm çalışmalarını hızlandıracağız.

GENÇLERİMİZ UMUT OLACAK

Yetiştirdiğimiz gençlerin hem Türk milletinin hem İslam aleminin hem de tüm insanlığın umudu olacağına inanıyoruz. Gençlerimizin bunun için gerekli bilgi ve donanıma sahip olmaları yanı sıra milletimizin üstün değerlerini temsil edebilecek kabiliyette olmaları için de çalışıyoruz. Bunun için yükseköğretime ve hatta bütün eğitim öğretim süreçlerine bir maarif davası ve toplumun aydınlanma meselesi olarak bakmaktayız. Sizin desteklerinizle; akademi camiamızın ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar yapacağına ve ülkemizin teknolojik bağımsızlık hamlesine ciddi destek sağlayacağına inanıyoruz. yükseköğretim kurumlarımızın; milletimizin değerlerine sahip çıkan, inancından güç alan, dünyaya açık, bilimin ışığı altında yürüyen vatanperver gençler yetiştirmek ve ülkemiz için koyduğunuz 2023 hedeflerine ulaşmak yolunda çalışacağını huzurlarınızda tekraren ifade etmek istiyorum."

03-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş