Arama sonuçları

YÖK Başkanı'ndan itiraf: Üniversitelerde doktoralı araştırmacı açığı var

YÖK Başkanı'ndan itiraf: Üniversitelerde doktoralı araştırmacı açığı var

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde ne kadar akademisyen açığı bulunduğuna yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığına ilişkin soru üzerine şöyle dedi:

"Doktoralı araştırmacı açığının devam ettiğini ifade etmeliyim. Bu sadece üniversitelerde istihdam edilebilmeleri açısından değil, kamu sektöründe ve özel sektörde de doktorasını tamamlamış uzmanlara ve araştırmacılara hala ihtiyaç vardır."

Özvar, üniversitelere doktoranın bitimine kadar devam eden araştırma görevliliği statüsü verildiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:

50/D'LİLERLE İLGİLİ YÖK ÇALIŞMA BAŞLATTI

"50/d'lilerle ilgili YÖK bir çalışma başlattı. Burada 50/d statüsünde araştırma görevlisi genç arkadaşlarımızın doktoralarını tamamladıktan sonra üniversitelerde bir müddet daha yer bulmalarını sağlayabilecek ve onların şu anda içinde bulunduğu durum dolayısıyla sıkıntılarına bir nebze çare olacak bazı düzenlemeler yapmaya başladık. Bir müddettir aslında çalıştığımızı, mevzuat çalışması yaptığımızı ifade edebilirim. Bu düzenlemeleri yaptıktan sonra önümüzdeki günlerde içeriği paylaşacağız."

KONTENJAN ARTMAYACAK

Özvar, tıp fakültelerinde kontenjan artışının şu anda söz konusu olmadığını, doktor sayısının azlığı nedeniyle aksamaları gidermek için de yeni mezunların  daha hızlı hasta bakabilmesi sağlayacak sistemin kurulması yani eğitimin hızlandırılmasının eğitimin kalitesini düşürebileceğini söyledi.

Özvar, Yükeköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) barajın kaldırılmasıyla ilgili soru üzerine, barajın kaldırılmasının "öğrencilerin sınavsız ve başarısız kontenjanlara girmesi" anlamına gelmediğini vurguladı.

BOĞAZİÇİ'NE ATANAN REKTÖRE ÖNCELİKLE SAYGI DUYMAK VE YARDIM ETMEK LAZIM

Boğaziçi Üniversitesinde yaşanan olaylara yönelik soru üzerine Özvar, Türk yükseköğretim sisteminde rektörler, dekanlar, bölüm başkanları ve anabilim dalı başkanlarının nasıl atanacağının Anayasa ve yönetmeliklerde açık ve net belirtildiğini belirtti.

Özvar, buna bütün öğretim elemanlarının saygı göstermesi gerektiğini, rektörlerin nasıl seçileceğiyle ilgili tartışmanın da yapılabileceğini ifade ederek, şöyle dedi: "Dolayısıyla benim ilk beklentim, göreve atanmış rektöre öncelikle yardım etmek, saygı duymak lazım. Doğrusu Boğaziçi Üniversitesi Rektörü'nün üniversite için fevkalade önemli gayret içerisinde olduğunu, bu üniversiteyi daha ileri taşıma için mücadele ettiğini biliyorum."

Boğaziçi Üniversitesi'nin daha fazla akademik üretkenlik ve araştırma gayreti içerisinde olmasını beklediklerini ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Özvar, bu tartışmaların daha fazla uzamasını istemediklerinin altını çizdi.

21-03-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş