Arama sonuçları

YÖK’ün ‘çözümü’ne diploma denklik mağdurlarından tepki

YÖK’ün ‘çözümü’ne diploma denklik mağdurlarından tepki

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçtiğimiz günlerde yurtdışında mezun olarak tıp dışı sağlık alanlarında denklik başvurusunda bulunanlara birden fazla sınav hakkı tanınacağını açıkladı. Yılda bir kez yapılan Seviye Tespit Sınavı’nın (STS) mağduriyetlere yol açtığı belirtilen açıklamada, bu sınava eş değer olarak ‘ilmi hüviyet tespiti sınavları’ yapılmasına karar verildiği belirtildi. YÖK’ün ‘ilmi hüviyet tespiti sınavları’ kararına yurtdışından “denklik mağdurları”ndan tepki yağdı. Yurtdışı diploma denkliği sorununa çözüm bekleyen adaylar “Bugün, tüm sağlık bilimlerine farklı farklı çeşitli sınav hakları getirilmiş olurken, mühendislere ise yine bir tek Gazi’nin yolu gösterildi. Yaptığınız iyileştirmelerde dahi öğrenci grupları arasında adaleti sağlamıyorsunuz” diyerek YÖK kararına tepki gösterdi.      

Geçtiğimiz günlerde “ilmi hüviyet tespiti sınavları” kararı ile ilgili olarak YÖK’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

MAĞDURİYETE YOL AÇIYORDU: Yurtdışından mezun olarak YÖK’e denklik başvurusunda bulunan ilgililerin diploma denklik işlemleri Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği hükümleri uyarınca yapılmaktadır. Bu kapsamda, Kurulumuzca hakkında Seviye Tespit Sınavı kararı alınan ilgililere yönelik olarak yılda bir defa yazılı Seviye Tespit Sınavı (STS) yapılmaktaydı. Ancak giderek artan sayıda başvuru alınmakta ve yılda bir kez STS yapılması ilgililerin mağduriyetine yol açabilmekteydi.

2016’DA KLİNİK SINAVLAR YAPILMAYA BAŞLANDI: Bu bağlamda 2016 yılında alınan kararla Tıp Doktorluğu alanında yılda iki defa gerçekleştirilen STS’ye muadil olarak Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılandırılmış klinik sınavlar yapılmaya başlandı. Bunun yanı sıra yurtdışındaki USMLE-Step 3, PLAB-Part 2, AMC-Clinical examinations, MCCQE-Part2, Arztliche Prüfungen (3 AP, Staats examen) sınavlarının da STS’ye muadil olarak kabul edilmesine karar verilmişti. Böylece Tıp alanında STS'ye girecek bir adayın hem yurt dışında daha önce başarmış olduğu sınavlar kabul edilmekte hem de yılda altı kez sınav şansı olmaktadır.

TIP DIŞI SAĞLIK ALANLARINDA SINAVLAR ARTIYOR: Tıp Doktorluğu dışındaki sağlık alanlarında da benzer şekilde bir düzenlemeye gidilmesi için son bir yıldır çeşitli üniversitelerimizden akademisyenlerimizin görüşü alınarak çalışma yürütülmekteydi. Çalışmalarımız sonucunda “Diş Hekimliği, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ergoterapi, Veterinerlik, Ebelik, Dil ve Konuşma Terapisi" gibi sağlık alanlarında da yazılı STS'ye muadil olarak “ilmi hüviyet tespiti sınavları” yapılmasına karar verildi. Bu sağlık alanlarında ilmi hüviyet tespiti sınavları isimleri daha sonra açıklanacak olan üniversitelerimizde, bir yıl içinde toplamda beş kez yapılacak.

YAZILI SEVİYE TESPİT SINAVLARI DA DEVAM EDECEK: Farklı alanlarda STS, yazılı ve sözlü olarak yapılabilmektedir ancak sözlü sınavlara sınırlı sayıda başvuru kabul edilirken yazılı sınavlara sayı sınırı olmaksızın başvuru alınabilmektedir. Bu yüzden mevcut yılda bir kez yapılan yazılı STS’nin de ilmi hüviyet sınavlarının yanı sıra devam etmesinin uygun olacağı görüşüne varılmıştır.

BİR YILDA ALTI KEZ SINAV: Yeni düzenlemelerle pek çok sağlık alanında denklik için haklarında seviye tespit sınavı kararı alınan ilgililere, yazılı ve sözlü farklı sınavlarla bir yıl içinde altı kez sınav imkanı sağlanmış oldu.

'DENKLİK MAĞDURLARI’NDAN TEPKİ YAĞDI
YÖK’ün ‘ilmi hüviyet tespiti sınavları’ kararına yurtdışından “denklik mağdurları”ndan tepki yağdı: Yurtdışı diploma denkliği sorununa çözüm bekleyen adaylar “Bugün, tüm sağlık bilimlerine farklı farklı çeşitli sınav hakları getirilmiş olurken, mühendislere ise yine bir tek Gazi’nin yolu gösterildi. Yaptığınız iyileştirmelerde dahi öğrenci grupları arasında adaleti sağlamıyorsunuz” diyerek YÖK kararına tepki gösterdi. İşte “denklik mağdurları”nın YÖK kararı ile ilgili açıklamaları ise şöyle: 
“Diş hekimliği, hemşirelik, fizyo, ergo, veterinerlik, ebelik ve dil bölümlerine STS haricinde getirdiğiniz, yılda 5 “ilmi hüviyet” sınav hakları için teşekkürler. Fakat sormadan edemeyeceğiz! Bu ek “ilmi hüviyet” sınavları da Gazi’nin yaptığı STS gibi geçirmemek üzerine kurulu olmasın?

Sayın Cumhurbaşkanının verdiği talimat denklikte yaşanan sorunların en kısa sürede çözüleceği yönündeydi. Lizbon sözleşmesi, İdare ve Danıştay kararları, Bologna sürecine, ECTS (AKTS). Sistemine dahil üniversite mezunlarının denklik belgesi düzenlenmeli iken yıllardır neyi bekliyoruz?

Bizzat MEB’in açtığı öğrenci dosyalarıyla devletimizin yoluyla Balkanlara, Kafkaslar'a gidip okuyan bizler, hukuk ve yasalar önünde haklı iken 2006 ve öncesi aynı durum; aynı okul, aynı hoca ve haliyle aynı müfredatla eğitim almış arkadaşlarımız direkt denklik alır iken bizler sınavlara girmekten kaçınmadık. Son STS ile de gördük ki amaç kastırmak, geçirmek değil. 

Her STS iyileştirmesinden sonra mutlaka bir zorlama yapıldı. Geçme notu 40’a çekildi ama 4Y1D formatı getirildi. Sınavı yılda 2 kere düzenlemeye geçildi, bu sefer meslek bilgisi haricinde sayısal bilgide sorgulanmaya başlandı! Bugün, tüm sağlık bilimlerine farklı farklı çeşitli sınav hakları getirilmiş olurken, Mühendislere ise yine bir tek Gazi’nin yolu gösterildi. 

Yaptığınız iyileştirmelerde dahi öğrenci grupları arasında adaleti sağlamıyorsunuz daha! Yükseköğrenime dair tüm selahiyet elinizdeyken, biz suni gündemlerden bıktık, kat-net sözler duymak istiyoruz artık. Son bir buçuk senedir hep bir yenilik getirdiniz varolun da, peki sonuç nedir? Kaç kişi denkliğine kavuştu? Kaç aile şu burhandan kurtuldu? Bir elin parmaklarını geçiyor mu?”

15-04-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş