Arama sonuçları

YÖK'ün 'denklik hızı' mahkemelik oldu: Dosya başına 23 saniye

YÖK'ün 'denklik hızı' mahkemelik oldu: Dosya başına 23 saniye

YÖK'ün, denklik sorunu yaşayan öğrenciler ile ilgili 104 raporu aynı gün incelediği ve hepsini reddettiği belirtildi. Rapor başına ortalama 4 dakika 36 saniye süre harcanarak karar verildiği anlaşılırken, dosya başına ortalama 23 saniye inceleme yapıldığı ortaya çıktı. YÖK'ün 'hızı'na isyan eden öğrenciler ise kararları yargıya taşıdı.

Karar'da yer alan habere göre, Yükseköğretim Kurulu'nun kararı tartışmalara yol açtı. YÖK'ün denklik sorunu yaşayan öğrenciler ile ilgili 12 Aralık 2018 tarihli Yükseköğretim Kurulu Genel Sekreterlik yazısında, 104 adet raporun aynı gün karara bağlandığı ve tüm öğrencilerin başvurularının reddedildiği ortaya çıktı.

DOSYA BAŞINA 23 SANİYE İNCELEME

Günde 8 saat çalışıldığı düşünülen Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun rapor başına ortalama 4 dakika 36 saniye içerisinde karar verdiği, her raporda içerisinde 12 dosya incelendiği ve dosya başına ortalama 23 saniye inceleme yapıldığı ortaya çıktı.

YÖK: KALIŞ SÜRESİ YETERSİZ

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okuyan Turgay Erkekli 2015 yılında Kosova'daki Iliria College-Iliria Royal Üniversity'e geçiş yaptı. Burada hukuk bölümünden mezun olan Erkekli, 2018 yılında diplomasına denklik belgesi düzenlenmesi için YÖK'e başvuru yaptı.

Erkekli'nin başvurusu Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 12 Aralık 2018 tarihli kararı doğrultusunda yurt dışında kalış süresinin yetersiz olduğu belirtilerek reddedildi.

Erkekli, YÖK'ün kararına karşı Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Ancak açtığı dava yerel mahkeme tarafından da reddedildi.

"23 SANİYEDE MÜMKÜN DEĞİL"

Denklik mağduru Turgay Erkekli'nin avukatı, konu ile ilgili şunları kaydetti:

"Bir kimsenin tüm eğitim geçmişi ile öğrenim kazanımlarının 23 saniyede değerlendirilmesinin mümkün olmadığı açıktır. Bu nedenle YÖK’ün denklik işlemi yapmadığı, yürütme kurulu yerine genel sekreterliğin denklik kararlarını verdiği anlaşılıyor."

02-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş