Arama sonuçları

YÖK’ün kararı tartışma yarattı

YÖK’ün kararı tartışma yarattı

YÖK psikolog unvanının yalnızca lisans eğitimini psikoloji alanında alanların kullanacağını açıkladı. Karar psikologları ve PDR’cileri ikiye böldü. PDR’ciler tepki gösterdi, psikologlar kararı olumlu karşıladı.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) uzun süredir tartışma konusu olan psikolog unvanına ilişkin tartışma yaratan bir karara imza attı. Kararla, psikoloji unvanının yalnızca psikoloji programından lisans mezunun olan kişiler tarafından kullanmasının uygun görüldüğünü açıkladı. Kararda, “Üniversitelerarası Kurul ve Yürütme Kurulu’nun (ÜAK) unvanların lisans akademisinde kazanılacağını ilişkin aldığı kararlar dikkate alınarak lisansüstü öğrenim sonunda alınan unvanlar lisans öğrenimi sonunda kazanılan unvanları değiştirmemektedir” denildi.

KOÇLAR ENGELLENMELİ

Türk Psikologlar Derneği (TPD) Etik Kurul Üyesi Özgün Ergin, kararı şöyle yorumladı: “Psikolog unvanını lisans eğitimini psikoloji alanında almış olanlar kullanabilir. YÖK’ün yasal mevzuatı bu kararlar üzerine kurulu. Klinik Psikolog unvanını ise psikoloji ile psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları kullanıyor. Bu karar diğer yasayla çelişiyor. Sosyal medya üzerinden birçok kişi psikolog unvanı kullanıyor ve çeşitli mağduriyetler yaratıyorlar. Bir kişinin psikolog unvanını kullanması için hangi alanda yüksek lisans yapıyorsa yapsın psikoloji eğitimi almış olması gerekiyor.”

Psikolog olmadan yaşam koçu, manevi danışmanlık gibi unvanların kullanıldığını altını çizen Ergin, “Bu şekilde yaşam koçu, manevi danışmanlık gibi unvanları sosyal medya üzerinden reklam alan kişileri engelleyebiliriz. Bizim bir meslek yasamız olmadığı için bu unvanları kullananlar toplum sağlığı üzerinde çeşitli mağduriyetler yaratıyor. Biz tüm bu yaşananları engellemek için bir meslek yasasının çıkmasını istiyoruz” dedi.

DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (TÜRK PDR-DER) Genel Başkanı Oğuz Özat ise, karara tepki göstererek şunları aktardı: “YÖK bu kararda ‘Psikolog psikoloji mezunu kişilerdir’ diye bir yanıt vermiş. Bu yeni bir durum değil. Klinik psikolog ve psikolog unvanı iki ayrı unvandır. YÖK kararına göre, psikolojik danışma ve rehberlik mezunları klinik yapmış ise klinik psikologdur” diye konuştu.

YÖK’ün yazısında şu ifadeler kullanıldı: “Üniversitelerarası Kurul ve Yürütme Kurulu’nun unvanların lisans kademesinde kazanılacağına ilişkin aldığı kararlar dikkate alınarak, lisansüstü öğrenim sonunda alınan unvanlar lisans öğrenimi sonunda kazanılan unvanı değiştirmemektedir.”

Ayrıca Sosyal Bilimler Enstitülerinde yüksek lisans öğrenimini tamamlayanlara "Bilim Uzmanı" doktora öğrenimini tamamlayanlara ise "Doktor" unvanı verilmesi kararlaştırıldı.

28-02-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş