Arama sonuçları

Yüksek lisans iş bulma şansını artırıyor mu?

Yüksek lisans iş bulma şansını artırıyor mu?

Yüksek lisans iş bulma şansını artırıyor mu? Dünya Ekonomik Forumu’nun mesleklerin geleceğine dair 2018’de yayınladığı son rapora göre 2022 itibarıyla 75 milyon iş otomasyona devroluyor ve 133 milyon yeni iş doğuyor. Yeni doğan iş kollarıyla birlikte ihtiyaçlar ve uzmanlık alanları da hızla değişiyor. Bu değişim sürecinde lisansüstü eğitim iş dünyasında tercih edilebilir olmayı sağlıyor mu?

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) “Bir Bakışta Eğitim 2019” raporuna göre yüksek lisans mezunlarının istihdam edilme oranları pek çok ülkede lisans mezunlarına göre daha yüksek. Doktora derecesine sahip olanlar ise en yüksek istihdam oranlarına sahip.

YÜKSEK LİSANS İŞ BULMA ŞANSINI ARTIRIYOR MU?

OECD verileri Türkiye’de de benzer bir eğilimin olduğunu gösteriyor. Türkiye’de lisans öğretimi görenlerin istihdam edilme oranı yüzde 74’ken lisansüstü mezunlarının istihdam oranları yüzde 84.

Bunun yanı sıra, Türkiye’de lisansüstü öğretim görme oranı OECD ortalamasına göre oldukça düşük. 25-34 yaş aralığındaki genç yetişkinlerin yüksek lisans yapma oranı OECD ülkelerinde ortalama yüzde 14.3’ken Türkiye’de yüzde 2.6; doktorada OECD ortalaması yüzde 0.8’ken Türkiye’de ise yüzde 0.2 olduğu görülüyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Lisansüstü Programlar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Deniz Kantur, iş dünyasında tercih edilebilir olmak için yaşanan dönüşüm sürecinin bir parçası olmanın ve bunun için de lisansüstü öğretiminin önemli olduğunu söylüyor. Kantur, lisansüstü öğretim görmek isteyenler için şu önerileri paylaşıyor:

“İki amaçla yüksek lisans yapılır: Profesyonel ve akademik gelişim. Hangi alanda yüksek lisans yapacağımız, araştırarak geçilmesi gereken bir süreç. Karar yolculuğunuza hayattan beklentinizi sorgulayarak başlayabilirsiniz. Ardından da öğretim sürecinden ve çıktılarından beklentiler netleştirilmeli. Adaylar, seçmek istedikleri programın yapısını, verilen dersleri ve akademik kadroyu sorgulayabilirler. Örneğin, MBA yapacaksanız, iş dünyası ile üniversite işbirlikleri, akademik kadrodaki profesyonel dünyadan isimler önemli kriterler arasında. Dönüşüm beklentiniz olabilir, yeni yetkinlikler, uzmanlık alanları edinmek isteyebilirsiniz. Dönüşüm hedefiniz varsa, üniversitedeki network imkânlarını da değerlendirmek kritik olabilir. Yeni bir network ile etki alanınızı artırmayı da amaçlıyor olabilirsiniz. Yüksek lisans network olanakları, akademik kadrosu, sektör işbirlikleri ve geniş seçmeli ders imkânlarıyla, size yürümek istediğiniz yolu oluşturmanızda destek olur.

UZAKTAN YÜKSEK LİSANS OLUR MU?

Akademisyenlerle dirsek temasında, günlük koşuşturmanın dışında düşünme, tartışma ve araştırma alanı arayışındaysanız kampus hayatını düşünebilirsiniz. Böylece aynı zamanda sınıf arkadaşlarınız network’ünüzün bir parçası haline gelir. Ancak iş hayatı ve eğitim arasında seçim yapmak zorundaysanız, online öğrenim metodu daha avantajlı olacaktır. Online yüksek lisans, kişinin kendisine göre tasarlayabildiği bir hızda, en uygun saatte, en uygun yerde ders içeriklerini takip edebildiği bir yöntem.”

EN ÇOK HANGİ PROGRAMLAR TERCİH EDİLİYOR?

YÖK istatistiklerine göre lisansüstü toplam ve yeni öğrenci sayılarında işletme en çok tercih edilen yüksek lisans programı. Graduate Admission Managament Council (GAMC) 2019 Raporu’na göre de yüksek lisans yapmak isteyen adayların yüzde 79’u işletme yüksek lisansı yapmak istiyor.

23-01-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş