Arama sonuçları

Yükseköğretimin rotası Müslüman Frankofon ülkeler

Yükseköğretimin rotası Müslüman Frankofon ülkeler

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Müslüman Frankofon ülkelerle ilişkileri geliştirmek istediklerini, öğrenci ve akademisyenlerin Afrika ülkelerinin üniversitelerine yönelmesini istediklerini söyledi. Saraç, Afrika ülkelerinin ihtiyacı olan akademik kadroları da yetiştermeye talip olduklarını açıkladı. 

İşte Saraç’ın açıklamalarıyla yeni YÖK ve yeni hedefleri ve hedef ülkeleri: 

YENİ YÖK'ÜN HEDEFİ: Türkiye'nin pek çok alanda Afrika ülkeleriyle geliştirdiği kapsamlı ve karşılıklı fayda temeli ilişkiler, yükseköğretim alanında istenilen seviyeden uzak. Yeni YÖK olarak bu eksikliği gidermek adına yeni dönemde, özellikle Fransızca konuşan Müslüman Afrika ülkelerinden gelen talepleri dikkate alarak, yükseköğretim alanında Türkiye'nin birikim ve potansiyelini paylaşmayı öngören kapsamlı programı uygulamaya koyduk. 

MÜSLÜMAN FRANKOFON ÜLKELER: Bu kapsamda ortak tarihe ve kültürel değerlere sahip olduğumuz, Osmanlı'nın tarihi ve kültürel mirasının bulunduğu Müslüman Frankofon ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmeyi amaçlayan bir inisiyatif başlattık. Yükseköğretim alanında işbirliğine yönelik mutabakat zabıtları imzaladık. Hedef Afrika ülkeleriyle daha çok öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin gerçekleşmesi, lisans ve lisansüstü ortak programlar açılması ve projeler üretilmesi, lisansüstü tezlere ortak danışman atanması yolunun açılması. 

12 BİN 227 ÖĞRENCİ VAR: Türk yükseköğretiminde kayıtlı Afrikalı öğrenci sayısı 12 bin 227, öğretim üyesi sayısı 134. Bu sayı her geçen yıl Afrika ve Türk üniversiteleri arasında imzalanan işbirliği anlaşmaları, Mevlana Değişim Programı'nın devreye sokulması, tanıtım faaliyetlerimiz ve Türk hükümeti tarafından sağlanan çeşitli burslarla artmaktadır. 

TÜRK REKTÖR İSTİYORLAR: Kimi ülkeler Türkiye'nin yükseköğretim sistemi yönetim tecrübesinden, kimileri akreditasyon ve diploma denkliği uygulamalarından, kimileri program yeterlilikleriyle ilgili uygulamadan yararlanmak istiyor. Ayrıca uluslararası ortak üniversite kurmak, ortak program yürütmek, hatta Türkiye'den bir profesörü rektör atamak isteyenler bulunuyor. 

HANGİ ÜLKELER VAR: Afrika ziyaretleri geçen yıl Tunus'tan başladı. Bir çerçeve anlaşması imzalandı, ortak forum yapıldı. Tarım, çevre ile enerjinin, ortak araştırma alanları olarak belirlendi ve her alanda işbirliği yapacak birkaç üniversite eşleştirildi. Sudan, Cibuti, Fas ve Cezayir'de de mutabakat zaptı imzalandı. Ayrıca Etiyopya, Somali, Nijerya, Kamerun, Güney Afrika, Uganda gibi ülkelerin yükseköğretim sistemleriyle ilgili çeşitli görüşmeler gerçekleştirildi. Afrika ülkeleri genelinde, tıp, sağlık, su ve sanitasyon ile bazı mesleki eğitim işbirliği arzulandığı alanların başında. 

AKADEMİK KADROYU YETİŞTİRİRİZ: Afrika ülkelerinin ihtiyaç duyduğu akademik kadroları yetiştirmeye talibiz. Bu çerçevede bir altyapı niteliğinde olan Türkoloji bölümlerinin Afrika ülkeleri üniversitelerinde açılması ve mevcutların desteklenmesi, yeni YÖK'ün temel politikaları arasında. Bu bağlamda Tunus'ta bir Türkoloji kürsüsü açılmasında belli bir aşamaya gelindi. Tunus üniversitelerinde bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Aynı şey Cibuti için de geçerli. Fas, Sudan gibi ülkelerde Türkoloji eğitimi var ve bu birimleri güçlendirici bir tutum içindeyiz.

AFRİKA'YA YÖNELMEYE TEŞVİK: Türk öğrenciler ve akademisyenlerin Afrika üniversitelerine yönelmesini teşvik ediyoruz, çok önemsiyoruz. Özellikle Frankofon ülkeler, Fransızca eğitim yapan yükseköğretim birimlerimiz açısından oldukça cazip. Gerek ilahiyat fakültelerimiz gerekse Arap filolojilerimiz açısından da değerlendirilebilecek ülkeler. Yine sıcak bölgelerde yaygın hastalıklar ve bunların tedavisi, enerji, iklimlendirme, göçmen sorunu gibi hususlarda bazı Afrika ülkelerinin Türk bilim adamlarına katkı sağlayabilecek bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum.

 Bu blog AA abonesidir

 

09-07-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş