Arama sonuçları

Yurtdışında üniversiteye yeni kriterler

Yurtdışında üniversiteye yeni kriterler

YÖK, üniversite eğitimini yurtdışında sürdürmek isteyen gençleri ilgilendiren yeni kararlar aldı ve yurtdışında alınacak diplomaların denkliği ile ilgili kuralları yeniden belirledi. Bu kurallar 20 Şubat 2016 tarih ve 29630 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği" kapsamında sıralandı.  

Eğer yurtdışında yükseköğretim görmeyi düşünüyorsanız işte dikkate almanız gereken kurallar:  

500 KOŞULU 1000 OLDU: YÖK, denklik vereceği üniversitelerin dünya üniversiteleri sıralamasında yer almasını istiyor. 2015 yılında YÖK, denklik vermek için gidilen yurtdışı üniversitenin “En iyi 500 içinde” olmasını istiyordu. Bu kural ilk 1000 olarak değiştirildi. 

DİKKATE ALINACAK SIRALAMA KURULUŞU 5 OLDU: Daha önce YÖK üç sıralama kuruluşunun yaptığı Dünya Üniversite Sıralaması’nı dikkate alıyordu. Bu kuruluşların ikisi yurtdışından Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking Academic Ranking ile Türkiye’den University Ranking by Academic Performance (URAP) olarak belirlenmişti. Bu kez bunları iki İngiliz sıralama kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings, Times Higher Education (THE) World University Ranking eklenerek sayı 5 oldu. 

BARAJ SIRALAMA DIŞINDA DURUYOR
Ancak yurtdışında gideceğiniz üniversite bu 5 kuruluşun yaptığı “En iyi 1000 üniversite” sıralamasında yer almıyorsa bu kez YÖK, Türkiye’deki üniversite sınavları Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) başarınıza bakacak. Bunda da kurallar şöyle işleyecek.

TIP, HUKUK, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK OKUYACAKSANIZ
YÖK 2014 ocak ayında Türkiye'deki üniversitelerde hukuk ve tıp eğitimi alacak gençler için başarı sırası kriteri getirdi. Eğer öğrenciler ilgili puan türünde hukukta TM-3’te ilk 150 bin, tıpta ise MF-3’te ilk 40 bin içerisinde değillerse bu bölümleri tercih edemeyecekti. 2015 yılında bu baraja iki bölüm daha takıldı. 2016 yılında uygulanacak kurala ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç mühendislik fakültelerine girmek isteyen MF-4'te ilk 240 bin, mimarlık için MF-4'te ilk 200 binde olmayan bu bölümlere giremeyecek. Bu kurallar yurtdışında seçtiğiniz üniversite 5 sıralama kuruluşu tarafından yapılan en iyi üniversite sıralamalarında yer almıyorsa geçerli. Eğer bu 4 bölümde okuyacaksanız Türkiye’deki LYS’ye girmeniz ve bu başarı barajını tutturmuş olmanız lazım. Aksi halde diplomanıza denklik alamayacaksınız. 

TABAN PUAN İSTEYECEK
Tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık dışında başka bir bölümde okumak istiyorsunuz ama seçtiğiniz üniversite ilk 1000 sıralamasında değil. Bu durumda da istediğiniz bölüme yerleşen en son öğrencinin puanı sizin için de taban puan sayılacak. Yani bu öğrenci kadar puan almanız gerekecek. Seçtiğiniz bölüm ÖSYM kılavuzunda yer almıyorsa; o zaman da YGS'de 150 ve LYS'de 180 barajına sahip olmak denklik için önkoşul olacak.

SEÇTİĞİNİZ ÜNİVERSİTE SIRALAMADA DEĞİL VE PUANINIZ YETMİYORSA NE OLACAK?
YGS ve LYS puanı bulunmayan ve ilk 500 dışında kalan yurtdışındaki üniversitelerde eğitim almak isteyen adaylar için YÖK'ün getirdiği kriterler şöyle oldu:
SAT 1: En az 1000 puan
ACT: En az 21 puan
Abitur: En az 4 puan
Fransız Bakaloryası: Diploma notu en az 12
Uluslararası Bakalorya (IB): En az 28
İtalya Maturita: Diploma notu en az 70
GCE A Level Sertifikası: En az 2 dersten
Avusturya Matura Diploması: En çok 2
Adayların bu notlara ilişkin muadil belgelerinden biriyle kayıt ve mezun olmaları halinde denklik başvuruları bireysel değerlendirilecek.

Şule YILMAZ
info@pervinkaplan.com 
pervinkaplanblog@gmail.com 

 

02-07-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş