Arama sonuçları

Yüz yüze eğitim: 8 günde 50 okul karantinaya alındı

Yüz yüze eğitim: 8 günde 50 okul karantinaya alındı

Geçtiğimiz 2 Mart’ta illerdeki vaka sayılarına göre yüz yüze eğitime geçildi. Tüm illerde okul öncesi, ilkokul ile 8 ve 12’ler yüz yüze eğitimde. Ayrıca liselerde birinci dönem yapılamayan sınavlar da 8 Mart’tan itibaren gerçekleştirilmeye başlandı. Eğitim Sen yaptığı açıklamada yüz yüze eğitime geçişle birlikte okullarda görülen vaka sayılarının artığına dikkat çekti.

 

50 OKUL KARANTİNADA

Sendikanın yaptığı açıklamaya göre 5 Mart-12 Mart tarihleri arasında eğitime ara veriler ve karantinaya alınan okul sayısı 50 oldu. 141 öğretmen, 269 öğrenci, 22 personelde pozitif vaka çıktı. Bir müdire ile bir müdür yardımcısı ise yaşamını yitirdi.

Koronavirüs salgınında en çok etkilenen alanlardan birisinin de eğitim olduğuna dikkat çekilen açıklamada, güvenli bir eğitim ortamının oluşturulamadığı ifade edildi. Açıklamada şunlara yer verildi:

YALNIZCA 80 BİN ÖĞRETMEN AŞILANABİLDİ

“Ülkemizde şu ana kadar 8 milyonu birinci doz 3 milyonu ikinci doz olmak üzere yapılan 11 milyon aşı içinde eğitim emekçilerinin aşılanmasının 80 binde kalmış olması da bu yaklaşımın bir sonucudur. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 1 yıldır devam eden salgın sürecinde uzaktan eğitime de yüz yüze eğitime de yeterince hazırlık yapamamasının nedeninin strateji geliştirme, planlama yapma ve karar alma süreçlerinde yaşanan sistemsel kriz olduğu açıktır. Eğitime ayrılan bütçenin çok düşük seviyede olması dolayısıyla ne ek kadro istihdamı ne okullarda fiziki yenilenme ne de gerekli teknolojik ilerleme sağlanamamaktadır. Gelir seviyesi oldukça düşmüş olan toplumun bir de çocuklarının eğitimsiz kalması ülkemizin geleceği açısından çözüm bekleyen bir probleme dönüşmüştür. Uzaktan eğitim döneminde mağduriyet yaşayan yoksul ailelerimizin çocukları, kırsal kesimde olanakları olmayan çocuklarımız, eğitimden kopan ve ağırlıkla tarımda işçi olarak çalıştırılan çocuklarımız, eğitimden koparılan kız çocuklarımız büyük bir istekle yüz yüze eğitimi beklerken onlara sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı sunulmaması en büyük kaygımız ve mücadele gerekçemizdir.

EK BÜTÇE ZORUNLU

Salgın koşullarında yüz yüze eğitime geçmek ciddi bir stratejiyi ve buna uygun ek bütçeyi zorunlu kılmaktadır. Uzaktan eğitimde milyonlarca öğrenciyi tabletten, bilgisayardan ve internet desteğinden yoksun bırakan MEB bu kez de yüz yüze eğitimde eğitim emekçilerini aşısız bırakmış, öğrencileri seyreltilmiş sınıflara yeterince kavuşturamamış, ihtiyaç oranında ek kadro atamamış, her okula bir sağlık personeli görevlendirememiş, öğretmen odaları, öğrenci ve öğretmen tuvaletleri çoğaltılamamış, sağlıklı ulaşım konusunda strateji geliştirilmesine öncülük edememiştir.

TABLO GİDEREK AĞIRLAŞIYOR

Mevcut durumda okullarımızda ki tablo giderek ağırlaşırken, Bakan Ziya Selçuk her şey yolundaymış gibi okul gezileri yapmakta, öğrencilerle ve öğretmenlerle kısa süreli buluşmalar gerçekleştirmekte ve bu görüntüleri sosyal medyada sergilemektedir. Ancak gerçeğin kendisi bu değildir. Madalyonun bir de görünmeyen gösterilmeyen öteki yüzü vardır.

Bugün açıkladığımız ikinci vaka tespit tablosu işte bu yüzü göstermektedir. Vakalarla birlikte karantinaya alınan öğrenci, öğretmen, sınıf, yurt ve okul sayıları her geçen gün artmaktadır. Öğrenci vakalarının ağırlıklı olarak ortaöğretimde görünüyor olması tesadüfi değildir. Talep ve uyarılara kulaklarını tıkayan MEB ortaöğretimin tüm kademelerinde yüz yüze sınavdan vazgeçmemiş ve 12. Sınıfların yanı sıra birçok bölgede 9, 10 ve 11. sınıflarda yüz yüze eğitime başlamıştır. Salgın bulaş riskinin yüksek olduğu bu yaş gruplarını, tedbirlerin bu kadar yetersiz olduğu bir dönemde yüz yüze eğitime ve sınava alma ısrarı anlaşılır bir durum değildir. Tablo incelendiğinde öğrenciler açısından bulaş riskinin en düşük yaş grupları olan anaokulları, ilkokullar ve ortaokullarda eğitim emekçisi vakalarının da yaygın bir şekilde mevcut olduğu görülmektedir.

TABLO GERÇEĞİN BİR KISMI

Bilinmelidir ki sendikamızın olanakları ölçüsünde ulaştığı verilerden oluşan bu tablo gerçeğin bir kısmıdır.  Tablomuzun açık bir biçimde gösterdiği şudur; salgına karşı en öncelikli tedbir olan aşının halen eğitim emekçileri için yaygınca yapılmayışı yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliğini risk altına almaktadır çünkü vakalar ciddi oranda artmaktadır. “

16-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş