Arama sonuçları

Yüz yüze eğitim: Gün ve saatler okullara göre nasıl değişebiliyor?

Yüz yüze eğitim: Gün ve saatler okullara göre nasıl değişebiliyor?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yüz yüze eğitim için kuralları belirledi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla illere gönderilen yazıda ilkokul, ortaokul ve liselerde hem yüz yüze hem de uzaktan eğitimin nasıl olacağı anlatıldı.

Buna göre ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında ve ortaöğretim kurumlarında yüz yüze ve uzaktan eğitimlerde bir ders saati 30 dakika ve teneffüsler 10 dakika olacak.

İLKOKULLARDA KAÇ GÜN DERS VAR?

Buna göre, bütün risk gruplarındaki illerde bulunan ilkokullarda haftada 2 gün yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim yapılacak. Bütün risk gruplarındaki illerde bulunan ilkokullardaki 1. sınıflarda Türkçe, matematik ve hayat bilgisi, 2. sınıflarda Türkçe, matematik ve hayat bilgisi ve yabancı dil, 3. sınıflarda Türkçe, matematik, hayat bilgisi, yabancı dil ve fen bilimleri, 4. sınıflarda Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi yüz yüze gerçekleştirilecek.

 

ORTAOKULLARDA NE KADAR SÜRECEK?

Düşük ve orta riskli illerde bulunan ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarında haftada 2 gün yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim gerçekleştirilecek. Bu sınıflarda Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri yüz yüze eğitimle olacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise bu sınıflarda sadece uzaktan eğitim yapılacak.

LGS ÖĞRENCİLERİ KAÇ GÜN GELECEK?

Bütün risk gruplarındaki illerde bulunan ortaokulların 8. sınıflarında sınıf mevcudunun kalabalık olması ve sınıfın bölünmesini gerektiren durumlarda haftada 12 ders saati, diğer durumlarda ise haftada 22 ders saati yüz yüze eğitim yapılacak. Bu sınıflarda haftada 12 ders saati yüz yüze eğitim yapılması durumunda Türkçe, matematik, fen bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri, 22 ders saati yüz yüze eğitim durumunda Türkçe, matematik, fen bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri yapılacak.

LİSELERDE NASIL YAPILACAK?

Buna göre, ortaöğretim kurumlarında yüz yüze eğitim 2 Mart'tan itibaren başladı. Hazırlık ve planlamalarını yapamadıkları için bu tarihte yüz yüze eğitime başlayamayan eğitim kurumları ise en geç 8 Mart Pazartesi günü yüz yüze eğitime geçecek.

Öğrenciler seyreltilmiş olarak haftada 2 gün okullara gidecek. Meslek liselerinde bir günde en fazla 10, diğer ortaöğretim kurumlarında ise 8 ders saati yüz yüze eğitim yapılacak. Ders saatleri 30, teneffüsler 10 dakika olacak. Yüz yüze eğitim için gruplara ayrılan şubelerden her bir grubun haftanın hangi iki günü okula gideceği planlanacak.

HER OKUL İÇİN FARKLI BİR UYGULAMA MI VAR?

Bunlar bakanlığın hem özel hem de resmi okullar için getirdiği kurallar. Peki bu kurallar her okul için geçerli mi? Yanıt evet olsa da uygulamada hiç de böyle değil. Birçok okul ne ders saatlerine ne de seyreltilmiş eğitime uyuyor. Velilerden gelen mesajlarda bazı okulların nasıl oluyor da haftanın 4 ya da 5 günü yüz yüze eğitim yapabildikleri soruluyor.

OKULLAR MEB’E BAĞLI DEĞİL Mİ?

Görüştüğümüz birçok okul yöneticisi de bu durumdan şikayetçi ve velilerle karşı karşıya kaldıklarını söylüyor.

“Bakanlığın yazısı net ve açık. Tüm okulları bağlıyor. Ancak uygulama maalesef bu şekilde değil. Bazı okullar bu kurallara uymuyor, izin verilenden daha fazla saat ve gün yüz yüze eğitim yapılıyor. Tam gün yapan da var ve ‘biz dersleri tüm güne yayıyoruz’ diyenler de. Oysa ders saatleri ve teneffüs belli. Nasıl tam güne yayılabilir?

Velilerimizle karşı karşıya geliyoruz. Bizlere bu okulları örnek göstererek, neden aynı şekilde çocukları okula çağırmadığımızı soruyorlar. İşin içinden çıkamıyoruz. Bu okullar yüzünden veliler ile çatışma yaşanıyor. Veli, yasal olmayan bu eğitimi yapanları gördükçe haklı olarak bizden de aynı şekilde davranmamızı bekliyor.

Bu okullar velilerine ‘bakanlık 2 gün izin veriyor, biz özel izinle tam gün açabiliyoruz’ diyor. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine de veli şikayetleri oluyor. Onlara da cevap olarak ‘CİMER’e şikayet edin’ deniliyor. Okullar MEB’den CİMER’e mi geçti? Bakanlığın denetim yapmasını bekliyoruz. Bu durum kurallara uyan okullar için haksız rekabet ortamı doğuruyor.”

VELİLER: HAKSIZLIK OLUYOR

Veliler ise bazı okulların tam gün yüz yüze eğitim yapmalarından şikayetçi ve şunları söylüyorlar:

"Nasıl oluyor da bazı okullar MEB kararlarından bağımsız hareket edebiliyor? Bu çocuklar sınavlara girecek ve aralarında zaten var olan eşitsizlik daha da artacak. Özel okullar arasında bile bu şekilde eşitsizlik var. Devlet okullarındaki çocuklara da haksızlık değil mi? Neden bir denetim olmaz. Okulların adını vererek, şikayet ediyoruz ama sonuç alınmıyor. MEB, kural koyuyorsa, bunun denetimini de yapmalı."

MESAFE DE MASKE DE YOK

Bir veli ise çocuğunun okuldaki uygulamayı şöyle anlatıyor: Bizim okulda 8'ler 25 kişi ve haftada 4 gün.Dip dibe eğitim; müdür de 'isterseniz maskenizi çıkartabilirsiniz' diyor.

 

06-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş