Arama sonuçları

Yüz yüze eğitime erteleme mi geliyor? Koca: Şu dönemde başlatılması riskli

Yüz yüze eğitime erteleme mi geliyor? Koca: Şu dönemde başlatılması riskli

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yüz yüze eğitimin uygulamalı eğitimler dışında bu dönem başlatılmasını riskli bulduğunu söyledi. Sağlık Bakanı Koca, Bilkent Yerleşkesi'nde birlikte gerçekleşen Toplum Bilim Kurulu ve Koronavinüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Geçen yıl mart ayından bu yana devam eden koronavirüs salgını yüzünden uzaktan eğitim devam ederken en çok merak edilen konulardan birisi de yüz yüze eğitime ne zaman geçileceği oluyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ikinci dönemin başlayacağı 15 Şubat’ta köy okulları ile okul öncesi eğitim kurumlarının ve özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin yüz yüze eğitime geçeceğini açıklamıştı. 1 Mart’ta ise yüz yüze eğitime 8 ve 12’ler ile ilkokulların başlaması planlanıyor. Yüz yüze eğitime geçecek sınıfların öğretmenlerinin ise aşılanacağını söyleyen Selçuk, öğretmen listesinin de hazırlanarak Sağlık Bakanlığı’na gönderildiğini açıklamıştı.

YÜZ YÜZE EĞİTİME ERTELEME Mİ GELİYOR? KOCA: ŞU DÖNEMDE BAŞLATILMASI RİSKLİ

Sağlık Bakanı Koca’ya yüz yüze eğitim ve öğretmenlerin aşılanması soruldu. Koca’nın yanıtı şu oldu: "Şubat sonuna doğru öğretmenlerimiz için de, özellikle eğitim başlanacak olan sınıflar için söylüyorum, aşılama takvimi başlamış olacak. Özellikle yüz yüze eğitimin, uygulamalı eğitimler dışında, bu dönemde başlatılmasının risk teşkil ettiğini söyleyebilirim."

Salgının hayatın her alanını olumsuz etkilediğine değinen Koca, “Salgın hayatımızı planlamamıza engel oluyor. İş yerlerimiz ekonomik planlama yapamıyor. Gençlerimiz evlilik planlarını yapamıyor. Öğrencilerimiz eğitim planlamalarını yapamıyor. Hayatın her alanında ama her alanında öngörülebilir bir plan yapmamıza imkan tanımayan bir mücadele dönemindeyiz" dedi.

Öngörülebilir bir gelecek sunabilmek için aşı programının titizlikle ele alındığını vurgulayan Koca, şöyle devam etti:

ÇOK YAKINDA PLAN YAPABİLECEKSİNİZ

"Müsterih olunuz. Çok yakında hayatımızı planlamamız mümkün olacak. İş yerlerimiz ne zaman açılabileceklerini, öğrencilerimiz okullarına hangi şartlar altında kavuşacaklarını öngörebileceklerdir.”

Koca bugüne kadar 2 milyon 800 bini aşkın kişinin ilk doz aşılamasının yapıldığını söyledi. Yarından itibaren ilk aşılanan gruba ikinci doz yapılmaya başlanacağını söyleyen Koca, hedefin nüfusun en az yüzde 60'ının aşılanmasını sağlama olduğunu değindi. Koca, “Bu hedefe ulaşabilmek için bütün alternatifleri zorladığımızdan emin olun” dedi.

70 YAŞ ÜSTÜNE AŞILAMA BAŞLIYOR

Koca, nüfusun yüzde 3,5'ini aşılamış olmanın az bir oran olarak görülebileceğini ancak aşı üreticisi olan Almanya’da da bu oranın yüzde 3,7 olduğunu belirtti. Koca, “Bunu göz önünde bulundurursak, aşı konusunda ülkemizin başarısı daha iyi anlaşılacaktır. Elbette çok yakın bir gelecekte hem aşının üretimi hem de temini, bu oranı hedeflediğimiz seviyeye ulaştıracaktır" diye konuştu.

Yarından itibaren 70 yaş üzeri ve cuma gününden itibaren 65 yaş üzeri vatandaşların aşı olmak için sisteme tanımlanacaklarını söyleyen Koca, şöyle dedi:

DEVLET ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİNE AŞI

Bilim Kurulu’muzun da önerileri doğrultusunda kritik kamu hizmetlerinin aksamadan sürdürülebilmesini sağlamak ve toplumsal mobilizasyonu teşvik etmek amacıyla, hafta sonundan itibaren başta kabine üyelerimiz olmak üzere devlet üst yöneticilerini aşılanmaya davet ediyorum. Vali, il emniyet müdürü, kaymakam ve belediye başkanlarımızın kendi bölgelerindeki sağlık tesislerimizde aşılarını yaptırarak vatandaşlarımıza önderlik etmesini bekliyorum."

17 AŞI ADAYI VAR

Bakan Koca, farklı ülkelerin ürettiği Kovid-19 aşıları arasında tercihlerini özellikle inaktif aşıdan yana kullandıklarına işaret etti. Bu aşının, düşük riskli ve daha etkili olduğu yönünde 24 Aralık'ta yapılan basın toplantısında açıklama yaptığını hatırlatan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tercihimiz birçok kesimden eleştiriler almıştı, ancak süreç bir kere daha haklı olduğumuzu gösterdi. Şu anda başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok ülke, inaktif aşıya yönelmiş durumda. Elimizdeki verilere göre aşı, koronavirüs mücadelesinde en etkili çıkış yolu olarak görünüyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, toplam nüfusu 2,5 milyara ulaşan yaklaşık 130 ülkenin Kovid-19 aşısı temin edemediğini duyurdu. Ülkemiz ise yaklaşık 15 milyon doz aşıyı temin etti ve toplamda 100 milyon dozdan fazla aşı için anlaşmalarını tamamladı. Bununla da kalmadık. Yerli aşı projelerimizi gün ve gün takip ederek hayata geçmesi için gayret sarf ettik. Şu an 17 aşı adayımız var. Bugün en önde giden aşı adayımız için Faz 2 insan deneylerinin gönüllüleri aşılanmaya başlandı."

MUTASYONLU VİRÜS GÖRÜLÜYOR

Bakan Koca, dünyanın üç ülkesinde görülen önemli mutasyonları ve etkilerini yakından takip ettiklerini dile getirerek, "Bunların dışında klinik seyir bakımından farklılık göstermediğini düşündüğümüz kaynağı belli olmayan çok sayıda mutasyon, dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülmektedir" diye konuştu.

Bugüne kadar mutasyon tespit edilerek halk sağlığı laboratuvarına gönderilen 3 bin 758 örnekten 416'sının tüm genom sekansının incelendiğini anlatan Koca, şöyle dedi:

"263 İngiltere (B.1.1.7), 23 Güney Afrika (B.1.351) varyantı, 106 kökeni belli olmayan varyant tespit edildi. İngiltere'de başlayan mutasyonun, hastalığın seyrinde bir değişiklik yapmamakla birlikte bulaşıcılığını artırdığına yönelik önemli bulgular vardır. Güney Afrika ve Brezilya mutasyonları ise henüz bilinmezliğini koruyor. Mutasyonların varlığı, kısıtlamalarla ilgili takvimimizi de etkiliyor. Bilim Kurulu’muzun tavsiyesi, kısıtlamaların hafifletilmesinde acele etmeden vaka seyrinin takip edilmesi yönünde. Virüs mutasyona uğramış olsa da virüs aynı virüs, tedbirler aynı, korunma yolları da aynı. Bulaştırıcılığın artmasından dolayı aynı tedbirlere daha dikkatli bir şekilde uymalıyız. İstediğimiz düşüşü yakalarsak kısıtlamaların, yine elbette tedbirler eşliğinde, hafifletilmesi en önemli gündemimiz. Sizlerden artık sabretmenizi değil, sadece kurallara daha sıkı sarılmanızı talep ediyorum. Çok yakında daha normal şartlarda yaşayacağız. Önümüzdeki sınırlı günleri, maske, mesafe ve temizlik kurallarının yanı sıra genel tedbirlere ve kısıtlamalara sıkı sıkıya riayet ederek atlatmalıyız. Özellikle kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız. Mücadeleyi kazanmak için birlikte davranmak zorundayız.

MUTASYONUN ETKİSİ GÖRÜLÜYOR MU?

Mutasyon sayıları artmaya devam ediyor ama var olan vaka sayılarında mutasyonun bir etkisinin şu an olmadığını görüyoruz. 3758 örnekten 416'sının tüm genom sekansı incelendi. 263 İngiltere, 23 Güney Afrika varyantı, 106 kökeni belli olmayan varyant tespit edildi.

ŞUBAT SONUNA DOĞRU ÖĞRETMENLERE AŞI

Şubat sonuna doğru öğretmenlerimiz için de, özellikle eğitim başlanacak olan sınıflar için söylüyorum, aşılama takvimi başlamış olacak. Özellikle yüz yüze eğitimin, uygulamalı eğitimler dışında, bu dönemde başlatılmasının risk teşkil ettiğini söyleyebilirim."

ALMAN AŞISI GELECEK Mİ?

Bakan Koca, bu ay 500-800 bin arası BioNTech aşısı geleceğini, mart sonunda 4,5-5 milyona tamamlanmış olacağını açıkladı. Koca, "Bize, mart veya nisan ayına kadar aşıyı verebilecek her firmadan alma çabası içinde olduğumuzu vatandaşımız bilmiş olsun" dedi.

Bakan Koca, yerli aşı çalışmalarında 1 hafta-10 gün içinde en az 3 aşının Faz-1 çalışmasına başlanacağını bildirdi. Koca, "(Kovid-19 tedbirleri) Bilim Kurulu'nun belirleyeceği esas doğrultusunda gerektiğinde il, ilçe bazında birtakım kararlar almak mümkün olacak" dedi.

İL BAZINDAN KISITLAMALAR GEVŞER Mİ?

Sağlık Bakanı Koca, "Bölgesel bazda, iller bazında birtakım kısıtlamaları gevşetmek mümkün olabilir, öneri olarak bunu sunacağız. Her geçen gün il sayısı ve mutasyon sayısının arttığını biliyoruz. Zannediyorum 33 ile kadar çıktı” dedi.

 

10-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş