Arama sonuçları

Yüz yüze sınavların yapılması şart mı?

Yüz yüze sınavların yapılması şart mı?

Liselerde birinci dönem yapılamayan sınavlar 1 Mart’tan itibaren iki hafta içinde yüz yüze tamamlanacak. Öğrencilerin 1 Kasım 2020 tarihine kadar işlenen konulardan sorumlu olacak. İkinci dönemin birinci sınavları da 16 Nisan 2021 tarihine kadar tamamlanacak şekilde planlanacak. Tüm bu sınavlar yüz yüze yapılacak.

Birinci dönem sınavları tamamlanamadığı için lise öğrencileri ilk kez birinci dönemin sonunda karne alamamıştı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu sınavlar tamamlandıktan sonra öğrencilerin birinci dönem yılsonu notlarının da oluşacağını söylüyor.

YÜZ YÜZÜ SINAVLARIN YAPILMASI ŞART MI?

Ancak sınavların koronavirüs salgınında vaka sayıları artarken yüz yüze yapılmasına öğrenciler tepki gösteriyor ve sınavların iptalini istiyor. Sosyal medyada da bu yönde paylaşımlar yapıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da “Sesinizi duyuyorum ve paylaşımlarınızı okuyorum” diyerek sosyal medya hesabından gençlere seslendi. Kararların eğitimcilerle ve hekimlerle birlikte alındığını anlatan Selçuk, yüz yüze sınavlar ile ilgili tüm önlemlerin alındığını da vurguladı. Öğrencilerin yüzde 40’nın birinci dönem sınavlarını tamamladığını hatırlatan Selçuk, sınavlarda yapılacak ertelemenin sonuçlarını da şöyle anlattı: “üSınavlarınızda bugün yapılacak bir erteleme, yakın zamanda çalışma yükünüzü daha fazla artıracaktır. Bizim de durumunuzu tespit edip ihtiyaçlarınıza uygun destekleme programları tasarlamamızı engelleyecektir. Gelecek yıllara sorun biriktirmemek için zamanında çalışmak bu yüzden çok kritik.”

Bu açıklama öğrencilerin taleplerini değiştirmedi. Hürriyet’ten Abdullah Şanlı’nın haberine göre uzmanların yüz yüze sınavlar ile ilgili görüşleri şöyle:

UZAKTAN SINAVA GÖRE DAHA GÜVENLİ

Ölçme ve değerlendirmenin eğitim sisteminde gerekliliğini dile getiren Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal, yüz yüze yapılan sınavlardan alınabilecek puanların uzaktan yapılacak sınav puanlarına göre daha güvenilir olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Notlar öğrencilerin geleceğinde önemli roller oynuyor. Bu nedenle başarı belirlemede geçerli ve güvenilir ölçme sonuçlarına ihtiyaç var. Ancak yüz yüze katılmak istemeyen öğrenciler ve aileler için alternatif yöntemler de sunulmalıdır. Örneğin her bir öğrenciye farklı ödevlerin, uzun ya da kısa cevaplı soru listelerinin gönderilmesi bir ölçme değerlendirme yöntemi olabilir.”

SINAV OLMAZSA OLMAZ

Gazi Üniversitesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehtap Çakan ise şunları söyledi: “Eğitim sisteminde ölçme değerlendirme olmak zorunda. Bütün mesele bunu nasıl yapacağını belirlemek. Bu sınavları öğrencinin iyiliği için yapmamız şart. Çünkü öğrencilerin performansıyla ilgili karar vermemiz gerekiyor. Bu öğrenciler arasındaki dengeyi korumak açısından da çok önemli.”

22-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş