Arama sonuçları

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ | Bölüm Öğrencisi Anlatıyor

KEREM ÖZYER

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) 
Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencisi

Bilgisayar Mühendisliği bölümünü tercih edecek adaylara önerileriniz neler olur?
Bilgisayar mühendisi dendiğinde insanımızın aklında ne yazık ki hâlâ format atan, internet kafe işleten,  “aslında çok da bir iş yapmayan” bir tip canlanıyor. Bölümün ve mesleğin prestijini düşüren bu yaklaşım interneti kullanmayı bilen ve program kurmayı başaran çocukların ‘bilgisayar kurdu’ gibi görülmesi ile daha da beter bir hâl alıyor. Bilgisayar Mühendisliği düşünüldüğünde akla bunlardan ve kod yazmaktan daha geniş bir dünya gelmeli. Bilgisayar; bu işle ilgilenmeyenler farkında olmasalar da içinden elektrik geçen hemen hemen her şeyde. Kullandığınız kişisel bilgisayardan (PC) çok daha fazlası. Bu bilgisayarları çalıştıran kodlardan çok sistemlerin nasıl işlediği, nasıl daha iyi işleyeceği önemli. Bu sistemlerin tasarımında da devreye bilgisayar mühendisi giriyor.
Bölümün öğrencilik ve iş hayatında kişiye sunacağı avantajlar da dezavantajlar da kişilerin yapılarına göre değişiklik gösteriyor. Bilgisayar mühendisliği hemen hemen her üniversitede çok yüksek kontenjanlarla mevcut olduğundan piyasada büyük bir bilgisayar mühendisi enflasyonu var. Kişi sayısının çok olması sizin değerinizi düşürüyor. Bir yılda binlerce kişinin mezun olması yetmezmiş gibi bir de matematik gibi bölümlerden mezun olup programlama yapabilen kişiler de bu sayıya eklenince iyi bir iş bulmak büyük bir yarışa dönüşüyor. Sadece en iyilerin yükseklere gelebildiği bu yarışta iş hayatınızın iyi olması için öğrencilik hayatınızda zamanınızın büyük bir kısmını okulun size öğrettiği temelleri geliştirmeye ayırmalısınız. Bir bilgisayar mühendisliği öğrencisinin en yakın arkadaşı arama motorlarıdır.
Burada sadece temel mantığın ve hesaplamanın sizi sonsuzluğa ulaştırabileceği, ‘enter’ tuşu ile Harikalar Diyarı'na girebileceğiniz müthiş bir dünya sizleri bekliyor.
İyi bir bilgisayar mühendisi olmanız için gereken tek şey öğrenme arzusu. Okulun size bilgisayar mühendisliğine dair her şeyi anlatması imkansız. Bilgisayar Mühendisliği onlarca alt disipline sahip ve bu disiplinler de kendi aralarında uzmanlıklara ayrılıyorlar. Hâl böyleyken okullar sadece en temel konuları ve bilgiye ulaşma yöntemlerini size veriyor. Gerisi kendinizi geliştirmenize kalıyor.