Arama sonuçları

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ | Bölüm Öğrencisi Anlatıyor

MERVE AKINCI

Yaşar Üniversitesi 
Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencisi

Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünü nasıl tercih ettiniz?
Bölümü tercih ederken mühendislikler arasında çok araştırma yaptım. Tercihlerim ana mühendislik dalları arasında gelip gidiyordu. En son iş olanakları açısından makine mühendisliği ve elektrik elektronik mühendisliği arasında kaldım. Çünkü ikisinin de kendimi geliştirmemle doğru orantılı olarak çok fazla fırsatı vardı. Ben de tercihlerin son haftası üniversite tanıtımları bitmiş olmasına rağmen İzmir’deki birkaç üniversiteye gittim ve birkaç kadın mühendisle görüştükten sonra kararımı elektrik elektronik mühendisliğinden yana verdim. İleride bana sunacağı fırsatlar, kafamdaki kariyer hayali, daha çok masa başı çalışma hayatı bu meslekle örtüşüyordu.

Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünü nasıl tercih edecek adaylara önerileriniz nedir?
Ben bu bölümü değil, her bölümü tercih edecek adaylara kafalarındaki o birkaç seçeneği çok iyi araştırmalarını öneririm. Lise hayatımda mühendis olmak aklımda yoktu, diş hekimliğiyle yanıp tutuşuyordum. Ama şimdi 3. sınıfım ve iyi ki mühendis olmaya çalışıyorum diyorum. 
Kısacası mümkün olduğunca çok meslek erbabıyla konuşsunlar, sadece anne babalarından duyduklarıyla değil onları tanımayan insanlardan duyduklarıyla da hareket etsinler. Evebeynler kendi gençlik hayallerini çocuklarda yaşatmak ister ama sizi tanımayan insanlar daha objektif bakarlar duruma.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünün avantaj ve dezavantajları olarak neleri sayabilirsiniz?
Avantajları mezununa çok fazla alan sunması. Ben mesela, hedefimdeki yüksek lisansı da gerçekleştirirsem istediğim, yöneldiğim alanda çalışabileceğim. Dezavantajları ise ilk olarak aslında her bölümün sorunu olan çok mezun olması sorunu. Evet, çok mezun var, evet ülkemizde işsizlik diye bir gerçek var. İşte bunun için sadece üniversite okumuyor, yanında beni geliştirecek şeylerle de ilgileniyorum. Okuldaki IEEE topluluğunun etkinlikleri gibi, bana uluslararası bir network kazandıran AIESEC gibi. Bu gerçeğin farkında olan tüm arkadaşlarım aynı benim gibi bu tarz işlerle ilgileniyorlar. Diğer dezavantajı ki bence bu güzel bir dezavantaj, sürekli yenilenme içinde olan bir mühendislik. Teknolojinin sürekli ilerlemesi, her gün yeni programlar yeni yazılım dilleri insanı sürekli okumaya, öğrenmeye itiyor. Kısacası öğrenmeye ve çalışmaya açık olmayanların bir zaman sonra zorlanacağı bir meslek elektrik-elektronik.