Arama sonuçları

GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ | Bölüm Öğrencisi Anlatıyor

SADIK CAN EKER 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 
Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği bölümü 
 
Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği bölümünü neden tercih ettiniz?

Üniversiteye hazırladığım senelerde denizcilik mesleği ve bu bölümle ilgili pek bilgi sahibi değildim. Daha sonra bireysel olarak yaptığım araştırmalar sonucu İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği olarak iki farklı bölümde öğrenci aldığını öğrendim. Denizcilik Fakültesi'nden daha önce mezun olmuş kişilerle yaptığım görüşmeler ışığında bu iki bölümden mezun olan kişilerin denizdeki ve denizcilikle ilgili diğer sektörlerdeki çalışma hayatları hakkında temel bir fikir edinmiş oldum. Bu fikirden yola çıkarak Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği bölümünü tercih etmiş bulunuyorum. Bu tercihin sebepleri; öncelikli olarak gemide çalışmak istediğiniz zaman iş bulma konusunda çok fazla zorluk yaşamamanız ve aldığınız maaşın sizi ekonomik olarak tatmin etmesi. Bu sayede kısa sürede kendi sermayenizi yaratarak herhangi bir alanda yatırım yapma veya kendi işinizi kurabilme olanağınız mevcut. Ek olarak bir Gemi Makinaları İşletme Mühendisinin eğitimini aldığı ve gemide çalışırken ilgili olduğu mekanik ve elektronik sistemler denizcilik ve diğer tüm mühendislik gerektiren alanlarda kullanıldığı için mesleki açıdan size geniş bir hareket alanı kazandırıyor. Toplumda kendi işini yapmaktan memnun olmayan pek çok insan olduğunu düşünürsek, görece küçük bir yaşta verdiğiniz önemli bir kararın geleceğinizi şekillendirme konusunda size pek çok alternatif sunması gerçekten önemli.

Sizce bölümün avantajları nedir?
Bölümün avantajlarını 6 aylık deniz stajımda daha iyi gözlemleme ve tetkik etme şansım oldu. Staj süresince pek çok mekanik ve elektronik sistem üzerinde yakından çalışma ve pratik yapma şansım oldu. Ayrıca bu güne kadar gitmediğim ve açıkçası gitmeyi pek de aklıma getirmediğim pek çok ülkede kısada olsa zaman geçirdim. Bu da denizde çalışmanın bir avantajı olarak değerlendirilebilir.

Bu bölümün dezavantajları nedir?
Bu bölümün çalışma alanlarından sadece gemide çalışma kısmını tecrübe edebildiğim için genel olarak gemide çalışmanın dezavantajlarından bahsedebilirim. Öncelikle uzunca bir süre ailenizden ve sevdiklerinizden uzak kalmanız en önemli olumsuzluk. Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber çalışanlarına internet hizmeti sağlayan denizcilik şirketleri mevcut ve bu mesafelerin bir nebze olsun kısalmasına yardımcı oluyor. Çalışma temposu genel olarak yoğun. Zaten teoride ve pratikte gemide olduğunuz süre zarfınca yaşama alanınız ve iş yeriniz iç içe geçmiş durumda. Mesela herhangi bir ofis ortamında çalışırken işler kötü gitmeye başladığında, iş ortamından ve çalışma arkadaşlarınızdan uzaklaşmayı istemek kulağa gayet normal gelirken; benzer durumları gemide yaşadığınızda çalışma ortamınız olan makine dairesinden çıktığınızda gidebileceğiniz en uzak yer birkaç kat yukarısı olan kamaranız olur. Veya bir anlaşmazlık yaşadığınız iş arkadaşınızla birkaç saat sonra aynı yemek masasına oturmanız gerekebilir. Tüm bunların yanında yetişmesi gereken işler, gece yarısı uykunuzun en tatlı yerinde çalan alarmlar, bazen 24 saatten fazla uykusuz kalmanıza sebep olan manevralar, liman operasyonları vs. şeklinde uzayan bir liste... Çokça duyduğum bir söz söyle: “Gemide çalışmanın en güzel yanı gemiden inmektir.’’ Ve sanırım kısmen doğru. Son olarak, bundan 5 yıl öncesine dönüp tekrar tercih yapma şansım olsaydı yine denizciliği seçerdim.