Arama sonuçları

1.6 milyon çocuğa tablet yerine Maarif’e 1,2 milyar TL aktarıldı

1.6 milyon çocuğa tablet yerine Maarif’e 1,2 milyar TL aktarıldı

1.6 milyon çocuğa tablet yerine Maarif’e 1.2 milyar TL aktarıldı. Maarif Vakfı’na 2021 yılında aktarılması planlanan 486 milyon TL, Cumhurbaşkanlığı kararı ile yüzde 146 artırıldı. Vakfa, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinden aktarılacak para 1.2 milyar TL’ye çıkarıldı. Daha önce de 1,5 milyara yakın para aktarılan vakfa böylelikle aktarılan paranın toplamı 2,7 milyar TL’yi buldu.

BirGün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre, öğretmen açığının kapatılması ile okulların ve öğrencilerin donanım eksikliğinin giderilmesi için gerekli kaynağı karşılayamayan MEB bütçesinden 1,2 milyar TL, Maarif Vakfı’nın kullanımına sunuldu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıkladığı tutarın üç katı üzerindeki yeni tutar, Resmi Gazete’de yayımlanan, “Türkiye Maarif Vakfı’na Kaynak Aktarılması Hakkında Karar” ile duyuruldu. Vakfa aktarılacak kaynağın amacı, “Vakfın amaçlarını ve yapacağı hizmetlere gerçekleştirmek” şeklinde açıklandı.

İHTİYAÇLAR GİDERİLEBİLİRDİ

Maarif’e 2021 yılı için aktarılacak kaynak akıllara, bütçe yetersizliği nedeniyle eğitim alanında yaşanan sorunları getirdi. MEB, giderek artan öğretmen ihtiyacını kapatacak sayıda öğretmen atamasını bütçe yetersizliği nedeniyle gerçekleştiremezken milyonlarca öğrenci ailesinin maddi durumu nedeniyle eğitimden uzak kaldı. Eğitimciler, kaynakların var olan sorunların çözümü için kullanılması gerektiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Bir buçuk milyon öğrenci uzaktan eğitime ulaşamıyor” sözlerini anımsatan uzmanlar, eğitim bütçesinden Maarif’e aktarılacak 1,2 milyar TL ile 1,5 milyon öğrencinin tablet ihtiyacının karşılanabileceğinin altını çizdi.

PARALEL BAKANLIK

Eğitim Uzmanı Ali Taştan, 2021 yılında 60 bin öğretmen ataması yapılacağının söylenmesine karşın 20 bin kontenjandan söz edildiğine dikkati çekerek, “Maarif’e aktarılan kaynak ile öğretmen atamasının maliyeti karşılanabilirdi” dedi. Taştan, 1,2 milyar TL’nin yoksulluk nedeniyle eğitime erişemeyen çocuklar için de kullanılabileceğini söyleyerek, “Maarif, MEB’in özellikle yurt dışındaki yetkilerinin tamamını devraldı. Faaliyetleri itibarıyla adeta bir paralel bakanlığa dönüştü” ifadesini kullandı.

Eğitim Sen İstanbul 1 No’lu Şube Yöneticisi Barış Uluocak da eğitim bütçesinde yıllara varan ciddi bir kısıtlama söz konusu olduğunu dile getirdi. Uluocak, eğitim bütçesinden kesilen her kuruşun velilerin cebine yansıdığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Pandemi döneminde de var olan sıkıntıların arttığını gördük. Buna rağmen eğitim bütçesinden yatırımlara ayrılan pay giderek azalmakta. Bakan Selçuk da yatırımlara ayrılan bütçenin azlığından öğretmen maaşlarını hedef göstererek şikayet etti. Bakanın bile dikkati çektiği sıkıntı varken ve öğrencilerin eğitime erişimde ciddi sorunları söz konusuyken devletin kendi kurduğu vakfa bu şekilde bir aktarım yapması, mevcut kaynaklar kullanılırken geniş bir eğitim camiasının yok sayıldığını ortaya koyuyor.”

05-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş