Arama sonuçları

16 yılda veli öğrenciden daha stresli hale geldi

16 yılda veli öğrenciden daha stresli hale geldi

Pierre Gentric, 16 yıldır Türkiye’de değişik okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yapmış bir eğitimci. 5 yıldır Özel Fransız Lisesi Müdürü. Eğitim sistemindeki değişiklikleri yakından takip ediyor ve gelişen, değişen sistemlere göre de okulunu yeniden yapılandırıyor. 

Yıllar içinde hem sistemde hem de öğrenci ve velilerdeki değişimleri nasıl yorumluyor ve neler düşünüyor. Eğitim sistemi ve öğrencileri Pierre Gentric ile buluştuk. İşte onun gözlemleriyle Türk eğitim sistemi:   

YURTDIŞINA GİDEN ÖĞRENCİ ARTIYOR MU? Son sınıf öğrencilerinin 110-120’si her yıl yurtdışı için başvuru yapar, genel olarak 15-20 öğrenci gider. Geçen yıl 33 öğrenci gitti. Oysa 5 senede 100 öğrenci göndermiştik. 5 senenin yüzde 33’ü kadar artış oldu. Bu yıl ne kadar öğrenci gideceği yılsonunda belli olur. 

GELECEK ENDİŞESİ AĞIR BASIYOR: Son yıllarda gelecek kaygısı çok yükseldi ve veliler öğrencilerden daha stresli hale geldi. Hem veli hem öğrenci iş bulma kaygısı yaşıyorlar. Bir de sınav baskısı var. Özellikle de üniversite aşamasında. Veliler sürekli ‘Hayata hazırlıyorsunuz ama üniversite sınavı için de hazırlık yapın’ diye her okula olduğu gibi bize de baskı yapıyor. 

HAZIRLIK KURSLARINA BAŞLADIK: Geçen yıl dershanelerin kapanmasıyla velilerin kaygısı daha da arttı. Birçok okula olduğu gibi bize de sınavlara hazırlık için kurslar düzenlememiz için talep gelince, okulda YGS, LYS kurslarına başladık, özel öğretmenler aldık.

ÜNİVERSİTEYE DOĞRU: Hem velinin hem de öğrencinin kaygısı özel bir proje yaratmamıza yol açtı. Bu projenin adı Üniversiteye Doğru. Proje hazırlıktan başlıyor, 5 yıl  mezun olana dek sürüyor. 3 etaplı proje. Kendini Tanıma, Meslek Seçimi ve Uzmanlaşma ile Üniversite Seçimi. Hazırlık ve birinci sınıf kendini tanıma dönemi. Kendilerini keşfedip, aynı zamanda liseli olma sorumluluğunu öğreniyorlar. Lise 2’de meslek seçimi ve uzmanlaşma evresi başlıyor. Kariyer planlamalarına göre okuyacakları dersleri seçiyorlar. 3 ve 4’te meslekleri tanıyorlar ve üniversite seçimi yapılıyor. Bu bölümde seçtikleri mesleğin iş imkanlarını öğreniyorlar. Bu projeyi uzman öğretmenlerle yürütüyoruz. 

GELECEĞE MEKTUP YAZIYORLAR: Hazırlık sınıfında öğrencilerimize “Geleceğe Mektup” yazdırıyoruz. 14 yaşında yazdıkları bu mektubu mezun olurken 19 yaşında ellerine  veriyoruz. Bu yıl hazırlık öğrencileri 2021’de mektuplarını alacaklar. Böylece kendilerindeki değişimi, hayallerini görülüyorlar. Birçoğu hazırlıkta okuyacağını söylediği bölümden son sınıfta vazgeçmiş oluyor. 

SON SINIFTA OKUL ÖNEMLİ OLMUYOR: Her yıl üniversite sınavlarına giren öğrencilerin stresinin her yıl arttığını görüyoruz. Son sınıfta okullar gözlerinde önemini yitiriyor ve sadece sınavlar kalıyor. İkinci dönem ise okulda tutmak daha da zor oluyor. İlk dönem birçoğu yabancı üniversitelerden kabul alınca rahatlıyor, bu kez de Türkiye için hazırlanmaya başlıyor. 

ÖĞRENCİ DEĞİŞTİ, PASİF DEĞİL: Öğrenciler yıllar içinde değişti. Artık pasif değiller. Derslerde interaktif olmak,  katılımcı olmak istiyorlar. Bu yüzen pedagoji atölye çalışmaları yapıyoruz. Fransa’dan aktör getiriyoruz, tiyatro yaptırıyoruz. 

DİJİTAL EĞİTİME GEÇİLİYOR: Öğrencinin internaktif  olması kullanılan materyalleri de değiştiriyor. Dijital Okul Çantası bu istekten çıkan bir proje. Öğrenci kendi öğrenme sürecinde daha etkin olmak istiyorsa ona bu olanağı vermek gerekiyor. Teknoloji de burada devreye giriyor. Zaten tablet alışkın oldukları bir araç. Kitap, defter taşımıyorlar,  derslerde bu kullanılıyor. Her öğrenci önündeki tabletten dersi işliyor, tahtaya bağlanıyor, soru çözüyor. Veliler de bununla öğrencilerini takip edip, öğretmenlerle bağlantıya geçiyor. 

DİJİTAL BAHAR İLE BULUŞULUYOR: Bu yıl 3’üncü kez teknolojideki gelişmelerin eğitime yansımalarının ele alındığı Uluslararası Digital Bahar etkinliği yaptık. Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği, Paris’teki Uluslararası Pedagojik Çalışmalar Merkezi ve Fransa Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile bu etkinlik yapılıyor. Değişik ülkelerden yaklaşık 500 eğitimci geliyor. Bu yıl yüzyüze eğitim ile ile oyunlaştırma ve öğrenim tartışıldı. Dijital Bahar’ın amacı, okulda dijital kültüre verilen önem üzerine ortak bir düşünce geliştirmektir. Bu etkinlik, dijital eğitimde yaratıcılığın geliştirilmesi ve desteklenmesi için yapılmaktadır. 

Kaynak: Habertürk

01-06-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş