Arama sonuçları

17 yıllık eğitimin aileye maliyeti 2.6 milyon TL

17 yıllık eğitimin aileye maliyeti 2.6 milyon TL

Bugünlerde ailelerin bir kısmı TEOG tercihleri yaparken, bir kısmı üniversite araştırıyor. Bir bölümü okul öncesi ya da ilkokula başlayacak çocukları için doğru okul bulma peşinde. Tek dertleri var; çocuklarına iyi bir eğitim aldırmak. Bunun için de fedakarlıktan kaçınmıyor, bütçelerini zorluyor, kendi ihtiyaçlarını erteliyor, gerekirse kredi çekiyor.

17 YILLIK EĞİTİMİN AİLEYE MALİYETİ

Sık sık bir çocuğun eğitiminin maliyetinin ne olduğu da tartışılır. HSBC Grubu’nun  15 ülkede 8 bin 400 ebeveyn ile yaptığı araştırma bu maliyeti çıkarıyor. “Eğitimin Değeri: Daha Yükseğe” raporuna göre, bir çocuğun eğitimine ilkokuldan üniversitenin sonuna kadar aileler tarafından ortalama 44 bin 221 dolar harcama yapılıyor. Ancak bu araştırmada Türkiye’deki ebeveynlerin ödediği miktar yer almıyor.

EĞİTİMDE HANEHALKI HARCAMASI ARTIYOR

Türkiye’de hanehalklarının eğitime yaptığı harcama yıllara göre artış eğilimi gösteriyor.  TÜİK verilerine göre 2015 yılında Türkiye’de eğitim harcamalarının yüzde 18.7’sini hanehalkları gerçekleştirdi. Hanehalkları tarafından yapılan eğitim harcamalarını harcama türlerine göre ayrıştırmaya yarayacak sistematik bir veri bulunmasa da özel öğretim kurumlarına ödenen ücretlerin hanehalkı harcamaları içinde en yüksek gider olduğu da bilinen bir gerçek.

BABABANK ÇOCUĞA FAİZLİ PARA VERİRSE

Peki Türkiye’de eğitimin ebeveynlere maliyeti nedir? Bu hesaplamayı da biz yapalım istedik. MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut da bu maliyeti bizim için hesapladı. Bir çocuğun ilköğretimden itibaren ortalama 36 bin TL'lik bir okulda okumaya başlayıp, üniversite mezuniyetine kadar ailesinin ona eğitim için ödediği ücrete faiz koyduğumuzda aileye ne kadara mal olduğunun yanıtı: 2.6 milyon TL.

HANEHALKINA ÇIKAN EĞİTİM MALİYETİ NEDİR?

Bu hesapları birinci sınıflara verilen işletmeye giriş dersinde kullandıkları bir Excel modeliyle yapan Erkut, hanehalkından çıkan bu maliyete “Bababank kredisi” diyor. Peki çocuğun Bababank’a bu borcu nasıl oluşuyor ve ne kadar sürede ödeyebilir?

"İlk yıl için eğitim ücretini 36 bin TL,sonraki yıllarda bu ücretteki artışı enflasyona paralel olarak yılda yüzde 8 varsaydım. Borç faizini de enflasyon + yüzde 2 yani yüzde 10 varsaydım. İlk, orta, lise 12 yıl ve 5 yıl da üniversite eğitimini eklediğimizde yani 17 yıllık eğitim sonunda çocuğun BabaBank'a borcu 2 milyon 282 bin TL oluyor.”

BABABANK’A BU BORÇ ÖDEMEKLE BİTMEZ

Eğer çocuk Babakank’tan aldığı bu krediyi ödemek isterse ne kadar zamanda geri ödeyecek ? Erkut bunun hesaplamasını da şöyle yapıyor:

“Çocuk üniversitenin ardından hemen işe girdi ve başlangıç maaşı 3 bin TL oldu. Her yıl maaşı enflasyon + yüzde 2 arttı. Aldığı maaşın yüzde 40’ını borcunu ödemek için kullandı. Bu, çok iyimser parametrelerimize rağmen çocuğun borcu sürekli artacak. 30 yıl sonunda 40 milyon TL’ye yaklaşacak. Yani çalışarak bunu ödemesi mümkün olmayacak.  Eğer BabaBank büyük bir babalık yapıp borcun faizini sıfırlarsa çocuk yukarıdaki varsayımlarla borcunu 24 yılda geri ödeyebilir. Ancak unutmayalım ki; eğitime yapılan yatırımı finans bir yatırım olarak değil, insana yapılan yatırım olarak görmemiz gerekiyor.”

TÜRKİYE’DE ÖĞRENİM ÜCRETLERİ 88 BİN TL’YE KADAR ÇIKIYOR

TÜRKİYE’de okul öncesi öğretim ücretleri ortalama 20 bin ile 30 bin arasında değişirken, ilköğretimde 30 bin TL ile 50 bin, lisede 33 bin TL ile 71 bin TL arasında. Üniversite ücretleri ise 30 bin TL ile 60 bin TL arasında değişiyor. Bu ücret tıp fakültelerinde ise 88 bin TL’ye kadar çıkıyor.

AİLELER ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ İÇİN HANGİ FEDAKARLIKLARI YAPIYOR?

 “Eğitimin Değeri:Daha Yükseğe” raporuna göre; araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 82’si çocuklarının başarısı için kişisel fedakârlıklar yapmaya hazır olduğunu söylüyor. Araştırma bu fedakarlıkların neler olduğunu da gösteriyor.

Ailelerin yüzre 40’ı eğitim masraflarını karşılamak için eğlence aktivitelerini kısıyor. Yüzde 21’i daha uzun saatler çalışıyor. Yüzde 20’si  kendi uzun vadeli birikim veya yatırımına daha az katkı yapıyor. Yüzde 18’i  ikinci bir işte çalışıyor.

Ebeveynlerin yaklaşık dörtte üçü (yüzde 74) çocuğunun eğitim masraflarını karşılamak için günlük gelirini kullanıyor. Ailelerin yaklaşık dörtte biri (yüzde 22) eğitime her yıl ne kadar harcama yaptığını bilmediğini söylüyor.

HANGİ ÜLKE ÇOCUĞUNUN EĞİTİMİ İÇİN NE HARCIYOR?
Global: 44.221
Hong Kong: 132.161
Birleşik Arap Emirlikleri: 99.378
Singapur: 70.939
ABD: 58.464
Tayvan: 56.424
Çin: 42.892
Avustralya: 36.402
Malezya: 25.479
Birleşik Krallık: 24.862
Meksika: 22.812
Kanada: 22.602
Hindistan: 18.909
Endonezya: 18.422
Mısır: 16.863
Fransa: 16.708

Kaynak: Habertürk Eğitim Rehberi- Pervin Kaplan’ın yazısı

 

19-07-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş