Arama sonuçları

2 haftalık sömestr tatili nasıl geçirilmeli?

2 haftalık sömestr tatili nasıl geçirilmeli?

2 haftalık sömestr tatili nasıl geçirilmeli? Bugün 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen içinsömestr tatili başladı. 2017-2018 öğretim yılında ikinci dönem 5 Şubat Pazartesi günü başlayacak. İkinci dönem ise hem lise hem de üniversite sınavlarına girecek öğrenciler için yoğun geçecek.  

2 HAFTALIK SÖMESTR TATİLİ NASIL GEÇİRİLMELİ?

Uzmanlar aileleri çocuklarının notları ile ilgili yapacakları eleştirilerde dikkatli olmaya çağırırken, düşük notların da ikinci dönem daha iyi hale getirilebileceğini vurguluyor.   

Peki tatil nasıl geçirilmeli? Uzmanlar ne diyor?

Doğa Koleji Rehberlik Bölüm başkanı Sibel İzgiman

Öncelikle kötü karneden aileler de kendini sorumlu tutmalı. Karnenin başarının tek göstergesi olduğu düşünülmemeli ve karne hediyesinden ziyade aileler çocuklarıyla kaliteli ve güzel vakit geçirmelidir. Karnesi nasıl olursa olsun her çocuk bir dönem boyunca çabaladı, yoruldu ve yarıyıl tatilini hak etti. Tatilde karneyi konuşmayın. Çocuğun duygu durumu, okulunu, arkadaşlarını sevip sevmediği, huzurlu bir aile ortamının olup olmaması gibi pek çok faktör öğrenci başarısında belirleyici olabilir. Bu nedenle çocuğun başarısı çok yönlü değerlendirilmelidir. Çocuğunuz bir karne hediyesi beklentisi içinde olabilir. Ödül almayı düşünüyorsanız ödül abartılmamalıdır. Maddi değeri olan ödüllerin etkisi kısa sürer. Bir çocuğa en büyük ödül ona sevgi gösteren, zaman ayıran ailelerdir. Karne notları nasıl olursa olsun aileler çocuklarına zaman ayırmalıdır. Tatil döneminde okul olmadığı için daha boş zamanı olan öğrencilerin aileleriyle kaliteli zaman geçirmeye ihtiyaçları vardır.   

İKİNCİ DÖNEME ÇOK İYİ HAZIRLANABİLİRLER

Eğitimci Koray Varol 

Anne ve babaları çocukları karne üzerinden başarılı ya da başarısız diye yargılamamalıdır. Bu noktada, anne babalara düşen en büyük sorumluluk çocuklarını desteklemesi, onların ilerlemesini, başarısının artmasını sağlamaktır. Öğrenciler için ara tatili çocukların enerji toplayabilecekleri çok güzel bir zaman. İkinci döneme çok iyi hazırlanabilirler. Öğrenciler için yenilenme ve tazelenme fırsatı sağlıyor. Öğrenciler bu tatili sosyal olarak daha verimli yaşamalıdır. Bol bol kültürel etkinliklere katılmalı, tiyatroya, sinemaya gitmeli, müze gezileri yapmalı, kitap okumalıdır. Öğrenciler ufak tekrarlar yaparak bilgilerini pekiştirebilir. Özellikle liseye geçiş sınavına girecek öğrenciler için bu başarılarında olumlu etki yapar. Ama aşrı yoğun bir ders çalışmayı önermiyoruz. Zihni boşaltmak, dinlenmek ikinci yarı yıla hazırlanmak adına önemli. Çocuklar kendilerine zaman ayırmalıdır.

LİSE VE ÜNİVERSİTE SINAVLARINA HAZIRLANMAYA DEVAM

Uğur Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü

Ebeveynler çocukları ile empati yapmalı. Başarılı bir karne ile gurur duydukları kadar, zayıf karnenin de sorumluluğunu paylaşmalı. Liselere ve yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlanan öğrenciler ise yarıyıl tatilinde ders çalışma düzenlerini bozmamaları gerek. 

KARNE SADECE ÇOCUĞUNUZUN DEĞİLDİR

Doğru Cevap Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Yusuf Yıldırım

Çocuğunuzun eve getirdiği karneye dikkatlice bakarsanız aslında kendinizle ilgili de bazı notlar bulabilirsiniz. İlkokul yıllarında, ders çalıştırırken matematik sorusu çözemediği için ona kızan ve matematik dersine karşı olumsuz algı geliştirmesine neden olan veliden, evde sürekli tartışma halinde olup çocuk için huzurlu bir eğitim-öğretim ortamı oluşturamayan veliye kadar birçok ebeveyn, aslında o karnelerde kendi notlarını da görürler. Belli kural ve prensiplerin olmadığı bir evde, çocuğun düzenli olarak ders çalışmasını beklemek haksızlık olur. 

UNUTMAYIN TATİL ÇOCUKLAR İÇİN

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Durgel Jagtap:  

Başarının tek tarifi yüksek not değildir. Ebeveynler sadece notlara odaklanmak yerine genel olarak çocuklarının gelişimini, öğrenmesini ve yaratıcılığını takip edip, onları desteklemeli. Karnedeki düşük notların çeşitli sebepleri olabilir. Örneğin çocuktan kaynaklanan görme, duyma gibi fiziksel ya da dikkat becerilerinde bir problemin yansıması olabilir. Aynı şekilde okulun özellikleri de çocuğun notlarını etkiler; öğretmenle ya da arkadaşlarla yaşanabilecek sorunlar, son yıllarda ön plana çıkan okul zorbalığına maruz kalmak gibi. Yine çevresel ve ailevi nedenlerin de irdelenmesi gerekir. Çocuğun ihtiyaçlarına kayıtsız bir anne baba, ailenin maddi sorunları, boşanma ya da vefat gibi olaylar da çocuğun okulla ilişkisini etkiler. Özellikle yarıyıl karneleri bu faktörleri değerlendirmek açısından iyi bir fırsattır. Çocukların tatile ihtiyacı olduğu unutulmamalı. Öncelikle aileler çocuklarına seçenekler sunabilirler ancak unutulmaması gereken bu tatilin çocuk için olduğudur. Aileler, çocuğun bir dönem boyunca özlediği, yapmak istediği aktiviteler neler ise bunları gerçekleştirmesi için fırsatlar sunmalıdır. Tatile gitmek ve çocukla yeni yerler, tarihi ve doğal güzellikleri gezmek hem çocuk-anne-baba ilişkisini yakınlaştıran bir deneyim olacaktır hem de çocuğun ufkunu genişletecektir. Şehirden ayrılamıyorlarsa da oyun parkı, sinema, tiyatro, müze gezileri gibi aktiviteler planlayabilirler. 

ğur Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, ebeveynlere çocukları ile empati yapmalarını, başarılı bir karne ile gurur duydukları kadar, zayıf karnenin de sorumluluğunu paylaşmalarını öneriyor. Güçlü'nün lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilere ise önerisi yarıyıl tatilinde ders çalışma düzenlerini bozmamaları yönünde. 

 

TATİLDE 'DERS ÇALIŞIN' DİYE BASKI YAPMAYIN 

 

İşte ebeveynlere tatilde "ders çalışın" diye baskı yapmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunan Güçlü'nün yarıyıl tatili önerileri: 

 

ÇOCUKLARINIZLA ZAMAN GEÇİRİN

 

Çocuklar okula giderken vakit bulamadıkları etkinlikleri gerçekleştirmek için fırsat bulacak. Veliler bu dönemde işlerini erteleyip çocuklarına daha çok vakit ayırmalı.

 

ÖDEV YOK AMA 1 SAAT KİTAP OKUNMALI

 

Tatilde öğrencilere ödev verilmeyecek. Ancak çocukların okudukları sınıf düzeyine göre her gün düzenli olarak 1 saat kitap okumaları kelime bilgilerini ve öğrenme becerilerini geliştirecek. Bunun için de ailece kitap okuma saatleri düzenleyerek çocukların okudukları kitaplar üzerine sohbetler gerçekleştirmek onlara bu alışkanlığı daha kolay kazandıracaktır. 

 

ÖĞRENMEYİ DESTEKLEYİCİ OLACAKTIR

 

Sinema, tiyatro ve müze gezilerine gitmek, ailece akraba ziyaretleri gerçekleştirmekçocukların sosyal ve duygusal gelişimine önemli katkılar sağlayacak; öğrenmeyi destekleyecek faaliyetler. Mümkünse birlikte vakit geçirmekten hoşlandıkları arkadaşları ile buluşmalarını sağlamak onların isteklerini önemsediğinizi gösterecektir. Hava soğuk da olsa haftada birkaç gün açık havada geçireceğiniz zaman dilimleri çok önemli. Soğuk havada dışarıda gözlem yapması, doğa olaylarını, havayı ve çevreyi gözlemlemesi çevresel zekasının gelişimini de destekler. 

 

LGS VE YKS İÇİN DÜZENİNİZİ BOZMAYIN

 

Liselere ve yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilerin çalışma düzenlerini aynı şekilde devam ettirmeleri gerek. Özellikle lise öğrencileri tatilde daha çok arkadaşları ile vakit geçirmeyi tercih ediyor. Buna olanak sağlamak gerekir ancak dışarıda geçirilecek vakit konusunda belirlenmiş kuralların esnetilmemesine özen gösterilmeli. Ortaöğretim ve lise son sınıf öğrencileri LGS ve YKS’ye hazırlandıkları için günün en az 3-4 saatini evde ders çalışmaya ayırmaları gerekiyor. Velilerin de sınava hazırlanan çocuklarını desteklemek için ilgili, anlayışlı ve destekleyici tavır sergilemeleri çocuklarını motive edecektir. 

 

 

19-01-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş