Arama sonuçları

200 bin öğrenci zorunlu açık liseye kaydedildi

200 bin öğrenci  zorunlu açık liseye kaydedildi

Yerleştirme sonuçları  açıklanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmelerinde 200 binin üzerinde öğrenci örgün eğitimin dışına çıkarıldı ve açık liseye yerleştirildi. Bu öğrencilerin 71 bin 373'ünü tercih listesinde yer alan 25 okuldan birine yerleşemeyenler oluşturuyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yerleştirme sonuçlarını açıklarken açık liseye yerleşenleri "Hiçbir tercihine yerleşemeyen 71 bin 373 öğrencimiz ile hiçbir tercihte bulunmayan ve özel okula kaydını yaptırmamış öğrencilerimiz açık öğretim kurumlarına yerleştirilmiştir" dedi. Açık liseye yerleşen toplam öğrenci sayısını açıklamadı.
Oysa açıklanan verilere baktığımızda bu yıl adresi "açık lise" olan öğrenci sayısının 200 binin üzerinde olduğu ortaya çıkıyor.
EN İYİMSER 50 BİN KOLEJE GİTTİ

Gelin bu hesaplamayı birlikte yapalım.
TEOG sınavlarına giren ve puanı hesaplanan öğrenci sayısı 1 milyon 288 bin 315. Bu öğrencilerden tercih yapanların sayısı 1 milyon 108 bin 182. Tercih yapmayan öğrenci sayısı da 180 binin üzerinde. Tercih yapan öğrencilerden 1 milyon 36 bin 809'u tercih listelerinde yer alan 25 okuldan birine yerleştirildi. Bu durumda tüm puanı hesaplanan öğrenciler dikkate alındığında 251 bin 506 öğrenci açıkta kalıyor. Bu öğrenciler arasında özel okula kayıt yaptıranlar da bulunuyor. Ancak tam sayıları bilinmiyor. Dün konuştuğumuz özel okul temsilcilerinin kolejlerin hazırlık ve 9. sınıf kontenjanlarının en fazla 50 bin olduğunu söyledikleri dikkate alındığında en iyimser tahminle 50 bin öğrencinin bu okullara kayıt yaptırdığını varsayalım. Bu durumda da 200 binin üzerinde öğrenci açık liseye kaydedilmiş demektir.
Bu yıl "açık lise" formülüyle "istemedikleri okullara yerleştirildiler" eleştirilerinden kurtulan MEB, 200 binin üzerindeki öğrenciyi örgün eğitimin dışına çıkardı.
248 BİN KONTENJAN HANGİ OKUL TÜRÜNDE BOޞ KALDI?

MEB açıklamasında belli olmayan bir başka nokta ise boş kontenjanların hangi okul türünde olduğu. 71 binden fazla öğrencinin 25 tercihinden birine yerleşemediği ve bu öğrencilerin ağırlıklı olarak Anarolu ve fen liselerini tercih edecekleri dikkate alındığında boş kalan kontenjanların da mesleki ve teknik liseler ile imam hatip liselerinde olduğunu tahmin etmek zor değil. Ancak bakanlık okul türlerine göre boş kontenjanları açıklamazsa velilerin de sağlıklı bir seçim yapma şansları bulunmuyor. Eğer kontenjanlar bu iki lise türünde boş kaldıysa da Anadolu ve fen liselerine de bu öğrencilerin yerleşme olasılığı yüksek görünmüyor.

NAKİL UYGUAMASINA KATILIN
Çocukları istedikleri okullara yerleşemeyen velilere tavsiyem ise nakil sürecine katılmaları olacak. Bu dönemde hem özel okullarda hem de devlet okulları arasında karşılıklı geçişler olacak. Bu süreci iye takip ederseniz, çocuğunuzu daha iyi bir okula yerleştirebilirsiniz.

14-08-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş