Arama sonuçları

2017: Müfredat ve sınavlarıyla eğitim sistemi kökten değişti

2017: Müfredat ve sınavlarıyla eğitim sistemi kökten değişti

2017: Müfredat ve sınavlarıyla eğitim sistemi kökten değişti. 2017 yılında eğitim açısından adeta "deprem" yaratan köklü değişiklikler yaşandı. Bu değişiklikler ile ilgili tartışmalar da soru işaretleri de henüz bitmiş değil. Yılın ilk günleri taslak olarak açıklanan müfredat tartışmalarıyla başlarken, yaz ayları ÖSYM'nin üniversite sınavlarında birbiri ardına yaptığı hatalar ve tartışmalı kararlarıyla geçti ve bu hatalar ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir'in istifasını getirdi.

 

Okulların açılmasına iki gün kala ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir televizyon kanalında "TEOG'un kaldırılması lazım" sözleri ise gündeme bomba gibi düştü. Yaklaşık 84 saat sonra ise TEOG kaldırılırken, bu kez de üniversite sınavlarının da değişmesi gerektiği dile getirildi.

2017: MÜFREDAT VE SINAVLARIYLA EĞİTİM SİSTEMİ KÖKTEN DEĞİŞTİ

TEOG kaldırıldıktan bir hafta sonra da iki aşamalı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları'ndan (LYS) oluşan üniversite sınavlarının da kaldırılacağı duyuruldu. Her iki sınavla ilgili de henüz yanıtlanmamış sorular gündemdeki yerini koruyor. Öğretmene "performans notu", kapatılan etüt merkezlerinin yerine belediyelerin sosyal etkinlik merkezleri açması, el yazısının kaldırılması, yabancı dil hazırlık sınıfları ile tartışılmaya devam eden yeni müfredatın pilot olarak 1, 5 ve 9'uncu sınıflarda uygulanmaya başlanması bu yılın en çok gündemde kalan değişiklikleri arasında yer aldı.
Gelin 2017 yılının en önemli değişikliklerine aylara göre göz atalım.
OCAK: MÜFREDAT ASKIYA ÇIKARILDI

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 13 Ocak'ta taslak müfredatı askıya çıkarmasıyla birlikte müfredattan Evrim Teorisi ve teorisyeni Charles Darwin'in çıkarıldığı ortaya çıktı. Atatürkçülük ile ilgili bölümlerin azaltılması, değerler eğitiminin tüm derslere konması yılın ilk ayının en çok tartışılan konusu oldu. Bakan İsmet Yılmaz, müfratın içereğinin azaltıldığını açıkladı.


ŞUBAT: ŞEHİT YAKINLARINA ÖZEL STATÜ GELDİ

YÖK'ün aldığı kararla Terörle Mücadele Kanunu kapsamında terörle mücadele sırasında şehit olan Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile 15 Temmuz darbe girişiminde şehit düşen vatandaşların üniversitelerde kayıtlı eş ve çocuklarına diledikleri üniversitelerde özel öğrenci statüsünde eğitim görme hakkı verildi.


MART: 09.45 KURALI TEPKİLERE NEDEN OLDU


12 Mart'ta yapılan YGS'de kamuoyunda "09.45 kuralı" olarak tanımlanan sınav saatinden 15 dakika önce adayların sınav salonlarına alınmasına son verilmesi uygulaması yapıldı. Binlerce aday sınava giremedi, ağlayan, bayılan öğrenciler oldu ve uygulama büyük tepki çekti.Bir öğrencinin de intihar etmesi kamuoyunda 15 dakika kuralının tartışılmasına neden oldu. Sınava giremeyen öğrenciler Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurdu ve öğrencilere sınav hakkı verilmesi kararı çıktı. Ancak ÖSYM bu kararı uygulamadı.
 

EL YAZISI TARTIŞMASI BAŞLADI


Yıllardır eleştirilere neden olan el yazısının kaldırılacağına ilişkin ilk açıklama Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz 'ın 2017-2018 öğretim yılından itibaren öğrenci, veli ve öğretmenlerin şikayetlerine neden olan el yazısı uygulamasının kaldırılacağını, dik temel harflerin kullanılacağını söylemesiyle geldi.


NİSAN: YGS’DE 100 PUAN UYGULAMASI


YÖK, YGS'de 100 puan şartı ile üniversitelere özel yetenek sınavı ile girebilecek engelli öğrencilere zihinsel engellilerin de dahil edilmesi kararı alındı. 23 Nisan'da 2003-2007 tarihleri arasında YÖK Başkanı olarak görev yapan Anayasa hukuku profesörü Prof. Dr. Erdoğan Teziç yaşamını yitirdi.


MAYIS: DİK HARFLERE GEÇİŞ RESMİ OLARAK AÇIKLANDI
 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz 23 Mayıs'ta "İlk Okuma ve Yazma Öğretimi Bilgilendirme Toplantısı"nda ilk okuma yazma eğitiminde el yazısı yerine, dik temel harfler kullanılması kararını verdiklerini açıkladı. Böylece 12 yıl boyunca uygulanan el yazısı uygulaması da kaldırılmış oldu. Bu toplantıdan sonra yıl içinde Ardından yapılan açıklamalarda ise el yazısının 3'üncü sınıftan itibaren geçerli olacağı belirtirken, "öğretmen karar verecek" açıklaması yapıldı.
Yine bu ay içinde MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, 2019'da Türkiye'nin tamamında ikili eğitime son verileceğini ve tam gün eğitime geçileceğini belirterek okullarda eğitimden sonra derslik ihtiyacı olan halk eğitim merkezlerinin okulları kullanabileceklerini açıkladı.


HAZİRAN: TEOG’DA 17 BİN ŞAMPİYON ÇIKTI


8 Haziran 2017 tarihinde sonuçları açıklanan ve liselere geçişte kullanılan TEOG sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte şampiyon rekoru kırıldığı da ortaya çıktı. İkinci dönem sınavlarında kolay sorularla birlikte 17 binin üzerinde öğrenci tüm soruları yanıtladı. 665 öğrencinin ise her iki sınavda da tüm sorulara doğru yanıt verdi.


ŞEHİTLER ARASINA ‘BURS' GİRDİ


Bazı vakıf üniversitelerinin şehit çocuklarına verilen burslarda ayrımcılık yapması tartışıldı. Bu üniversiteler şehit asker/polis çocuklarına yüzde 50, 15 Temmuz şehitlerine ise yüzde 100 burs verdiğini açıklayınca YÖK müdahelesi ile bu uygulama durduruldu.


BELEDİYELERE ‘ETKİNLİK MERKEZİ'


MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı ve belediyelerin sosyal etkinlik merkezleri açmasına, bu merkezlerde "ders" vermesine izin verdi. MEB ile protokol yapan belediyeler kurs açabilecek ve haftada 40 saate kadar ders veribelecek. Belediyelerin açtığı kurslarda öğrencinin en az bir sportif ve sanatsal faaliyete katılması da sağlanacak. Bu düzenleme etüt merkezlerinin kapatılmasının ardından yapıldı ve "belediye dershaneleri geliyor" yorumlarına neden oldu.

OKULLARA MESCİT ŞARTI GETİRİLDİ

Bir başka yönetmelik değişikliği de Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği"nde oldu. Yönetmelik bundan sonra eğitim kurumu açacaklarda "mescit ve abdesthane"yi şart olarak getirirken, imam hatip okullarının açılmasını da Anadolu liselerine göre daha kolay hale getirdi. Atatürk adı verilmesiyle ilgili maddeler eski yönetmelikte kapsamlı anlatırken yenisinde tek maddeye indirildi


TEMMUZ: MÜFREDAT AÇIKLANDI, ÖSYM İLK HATASINI YAPTI, ‘YAŞ’ KRİTER OLDU


Taslak olarak açıklandığında tartışmalara neden olan yeni müfredatı 18 Temmuz 2017 tarihinde illi Eğitim Bakanı Yılmaz açıkladı. Tekrar müfredat tartışmaları başladı. Cihat kavramı yeni müfredata girerken, her dersin başına da değerler eğitimi eklendi.
 

İLK KEZ 'YAŞ' KULLANILDI


Kolay sorulu TEOG yüzünden 17 binin üzerinde şampiyon çıkınca ve okullardaki hormonlu notlar da bu sonuçlara eklenince aralarında Amerikan, İtalyan, Fransız, Alman ve Avusturya liseleri ile Türk özel okulların da yer aldığı özel liseler ilk kez kayıtlarında "yaş" kriterini kullandı. Yaşı olan öğrenci kayıtta öncelik kazandı.


ÖSYM PUAN HATASI YAPTI


ÖSYM, 11 Temmuz'da ilan edilen 2017 Lisans Yerleştirme Sınavları (2017-LYS) sonuçlarında hata olduğu 14 Temmuz'da açıklayarak, bazı adayların puanlarının yeniden hesaplandığını duyurdu. Bu hata 2 milyona yakın öğrencinin sıralamasını değiştirdi.


AĞUSTOS. 2 AYDA 2 HATA ÖSYM BAŞKANININ İSTİFASINI GETİRDİ


Bir yandan 09.45 kuralının tepki çekmesi bir yandan da önce Temmuz'da puan hesaplamasında hata yapan ÖSYM'nin 8 Ağustos'ta yerleştirme sonuçlarını açıkladıktan 4 gün sonra "yerleştirme hatası" yaptığını ve binden fazla adayın "aslında" yerleşmediğini, yerleşenlerin de "başka bölümlere yerleşmeleri gerektiğini" duyurması ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir'in istifası ile sonuçlandı. Demir 21 Ağustos 2017 tarihinde  istifa etti.


EYLÜL: ‘FIRTINA GİBİ GEÇTİ': HEM TEOG HEM YGS-LYS KALDIRILDI


2017-2018 öğretim yılı 18 Eylül'de açılacaktı. En büyük tartışma ise pilot olarak uygulaması başlayacak yeni müfredat olacaktı. Ancak 15 Eylül gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında, "Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım" sözleri gündeme bomba gibi düştü. Üstelik aynı gün bu yıl yapılacak TEOG'da ilk kez sorulacak açık uçlu soru örnekleri yayımlanmıştı.
Aradan 84 saat geçtikten sonra 19 Eylül'de ise Bakan Yılmaz TEOG sınavlarının kaldırıldığını açıkladı. 20 Eylül'de ise Erdoğan bu kez "Sırada üniversite sınavları da var" dedi. 26 Eylül'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan akademik yıl açılışında YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç YGS ve LYS'nin kaldırıldığını ve 18 puan türü yerine 5 puan türünün geçerli olacağı bir sınav sisteminin getirileceğini ve bu sınavın da tek günde yapılacağını açıkladı.


HAZIRLIK SINIFI VE OKUL ÖNCESİ PİLOT OLDU


Bu yıl yabancı dil ağırlıklı 5'inci sınıf uygulaması pilot olarak 81 ilde 620 okulda başladı. 110 bin 400 öğrenci bu sınıflarda okuyor. Öğrenciler haftada 15 saat yabancı dil eğitimi alıyor. Pilot uygulama sonuçlarına göre sistem önümüzdeki yıl tüm 5'lerde uygulanacak. Okul öncesi eğitim 22 ilde pilot olarak başladı.


DİSİPLİN CEZASI YERİNE TOPLUM HİZMETİ


Okullar açılmadan önce de Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği değiştirildi. Buna göre ilk derse 5 defa geç kalan öğrenci, yarım gün devamsızlık yapmış kabul edilecek. Staj notla değerlenecek. Ayrıca disiplin suçlarında öğrenciye kınama yerine toplum hizmetinde görev yapma yaptırımı getirildi.


EKİM: ÖSYM’YE YENİ BAŞKAN ÜNİVERSİTEYE YKS GELDİ

4 Ekim'de ÖSYM Başkanı olarak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer atandı. 12 Ekim'de ise YÖK Başkanı Saraç, üniversite sınavının adının Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olduğunu açıkladı. İki oturumlu sınavın ilk oturumu 40 matematik, 40 Türkçe sorusunun yer aldığı Temel Yeterlilik Testi (TYT) olarak açıklandı. 150 ve 180 barajı olan bu oturumun sonuçları 2 yıl geçerli olacaktı. İkinci oturum aynı gün öğleden sonra yapılacak ve 40'ar soruluk 4 alan testinden oluşacaktı. Buna TYT'de 180 puan alanlar girecekti. Bu durumda öğrencinin sabah gireceği oturumda 180 puan aldığını "tahmin" etmesi gerekiyordu. Alan testlerinde ise tarih sorularının yer almaması, ilk oturumun sadece matematik ve Türkçe sorularından oluşması büyük tepki çekti.


İLK REVİZYON PUAN HESAPLAMASIYLA GELDİ


Eleştiriler üzerine YÖK bir hafta sonra YKS'de değişiklik yaptı. 19 Ekim'deki bu revizyonda ilk oturumdaki 180 puan hesabı ikinci oturumda hesaplanacaktı. Tarih soruları gelince Türk Dili ve Edebiyatı- Coğrafya -1 olarak açıklanan testin adı Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilgiler-1 oldu. Sosyal Bilgiler testinin de adı Sosyal Bilgiler-2 olarak değiştirildi.


KASIM: YKS YİNE DEĞİŞTİRİLDİ, LİSEYE ADRESE DAYALI SİSTEM GELDİ


4 Kasım 2017 tarihinde Bakan Yılmaz TEOG'un kaldırılmasından yaklaşık 1.5 ay sonra yerine gelen sistemi açıkladı. Buna göre öğrencilerin yüzde 90'ı oluşturulan eğitim bölgeleri içinde adrese göre yerleşecek, yüzde 10'u da 600 "nitelikli okul" için yapılacak sınava girecekti. Sınav da sayısal ve sözel testlerden 60 sorudan oluşacaktı. Sorular 6, 7 ve 8'inci sınıf konularından çıkacaktı. Özel okullar da kendi sınavlarını yapacaktı. Bakan'ın "nitelikli okul" açıklaması diğer okullar niteliksiz mi tartışmalarına yol açarken, 60 sorunun da ölçme değerlendirme açısından yetersizliği dile getirildi. Bakan Yılmaz 15 Ekim'de partisinin milletvekillerine yaptığı sunumda ise sınavda soru sayısının artacağını söylerken, 3 yanlışın da bir doğruyu götüreceğini okul sayısının da artacağını söyledi. 10 gün sonra ise Bakan Yılmaz bir kez daha kamuoyuna açıklama yaptı. Sınavın soru sayısı 90'a çıkmıştı. Soru dağılımı 20 Tükçe, 20 matematik, 20 fen, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 Yabancı Dil şeklinde olacaktı. Tek oturumdan oluşacak ve 135 dakika sürecekti. Ama sorular sadece 8'inci sınıftan çıkacaktı. Sınavda ilk açıklamaların aksine açık uçlu soru da yoktu.


YKS'DE 29 GÜNDE İKİNCİ DEĞİŞİKLİK YAPILDI


9 Kasım'da ise YÖK, 12 Ekim'de açıkladığı, 19 Ekim'de ilk değişikliğini yaptığı YKS'de bu kez ikinci büyük değişikliği yaptı. Bu kez TYT testleri değiştirildi, soru sayısı arttı. Bu değişikliğe göre 40'ar soruluk Türkçe ve temel matematik sorularının yanı sıra 20'şer fen ve sosyal bilimler soruları geldi. Böylece testteki soru sayısı 80'den 120'ye çıkmış oldu. Ancak sosyal ve fen sorularının TYT'ye eklenmesiyle testlerin ağırlıkları henüz belli olmadı.
 

OTURUMLAR ARASINA BİR GÜN GİRDİ


Ayrıca iki oturumlu sınavın oturumları arasına bir gün ara verildi. Sınavın ilk oturumu TYT 23 Haziran Cumartesi günü sabah, ikinci oturumu da 24 Haziran Pazar günü yapılacak. YKS'nda yabancı dil sınavı da 24 Haziran'da öğleden sonra gerçekleşecek. Açık uçlu sorulara da bu yeni sistemde "huzursuzluk" olmasın "yeni stres" yaratmasın diye kaldırıldı.


KILAVUZ DA YOK TESTLERİN AĞIRLIKLARI DA


Şu anda üniversite sınavına girecek 2.2 milyon öğrenci testlerin ağırlıklarını ve YKS başvuru kılavuzunun yayımlanmasını bekliyor. YKS başvuruları ise 1-21 Mart tarihleri arasında yapılacak.


ARALIK: ÖRNEK SORULAR VE PUAN TÜRLERİ AÇIKLANDI

ÖSYM üniversite sınavının ilk oturumu olan TYT soru örneklerini açıkladı. Önce soruların özgün olduğu söylenmiş olsa da soruların önceki yıllardaki ALES, YÖS ve SAT gibi sınavlarda çıkan sorularla örtüştüğü görüldü. YÖK ise YKS'de hangi programların hangi puan türünden öğrenci alacağını açıkladı.


FATİH'TE TABLET GİTTİ

Bütçe görüşmeleri sırasında Bakan Yılmaz FATİh Projesi'nde artık tablet yerine laptop verileceğini açıkladı. Gerekçe "Kodlama eğitimininin daha uygulamalı yapılabilmesi" olarak açıklandı.


2000 DOĞUMLULAR YAŞADI?

Eğitimde yaşanan temel değişikliklerin tümünü 2000 doğumlu öğrenciler yaşamak zorunda kaldı. Onların ilkokula başladıkları yıl el yazısı uygulaması zorunlu oldu. Bu öğrenciler 8'inci sınıfa geldiklerinde de bu kez SBS'ler kalktı ve onlar da TEOG sınavına ilk girenler oldu. Şimdi bu öğrenciler lise son sınıfta ve yine köklü bir değişiklik onların karşısına çıktı. Bu kez de üniversite sınavları değiştirildi. YGS ve LYS'ye göre hazırlanan öğrenciler bu yıl ilk kez yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek. "Milenyum çocukları" olarak nitelendirilen bu kuşak Türk eğitim sistemini değiştiren tüm değişiklikleri de birebir yaşadı.

 

30-12-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş