Arama sonuçları

2017 TEOG ikinci dönem sınavlarında son hafta

2017 TEOG ikinci dönem sınavlarında son hafta

2017 TEOG ikinci dönem sınavlarında son hafta. Sonuçları liselere geçişte kullanılacak olanTemel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) ikinci dönem sınavlarına sayılı günler kaldı. 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 190 bin 826 öğrencinin girmesi beklenen 2017 TEOG ikinci dönem sınavları 26-27 Nisan tarihlerinde yapılacak.     

6 DERSTEN SINAVA GİRECEKLER     

TEOG sınavları Fen Bilimleri, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten yapılacak. Öğrenciler kendi okullarında her gün üç sınava girecek. Adaylara her testte 20 soru yöneltilecek ve bunun için 40’ar dakika süre verilecek. Sınav maratonu iki günde tamamlanacak. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacak. İkinci dönem TEOG sınavlarının mazeretleri ise 20-21 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. 

2017 TEOG PUANLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

2017 TEOG ikinci dönem puanları ise okullar kapanmadan önce haziran ayında açıklanacak.Aynı zamanda liselere geçişte kullanılacak Yerleştirmeye Esas Puan'ın (YEP) da aynı zamanda açıklanması bekleniyor.  8'inci sınıf öğrencileri 6 dersten birinci ve ikinci dönem olmak üzere toplam 12 sınava giriyor. Bu sınavlar sadece yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılmıyor. TEOG sınavları okullarda yapılan yazılılardan biri olarak kabul edildiği için öğrencinin karne notunu da etkiliyor. 

TEOG YERLEŞTİRME PUANI NASIL HESAPLANACAK?

Aralarında fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerinin de yer aldığı devlet okullarına TEOG sınavlarının yüzde 70 oranında etki yaptığı Yerleştirmeye Esas Puan'a (YEP) göre giriliyor.  YEP hesaplanmasında 12 sınavın sonucu 700 puan üzerinden açıklanıyor ve YEP'e yüzde 70 etki yapıyor. Öğrencilerin 6, 7 ve 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanları (YBP) ise 100 üzerinden hesaplanıyor. Her 3 sınıfta da YBP'nı 100 olan öğrencinin puanı 300 olacak. Bu puanların ise YEP'e etkisi yüzde 30. Liselere geçişte tercih yaparken kullanılacak YEP ise 500 tam puan üzerinden hesaplanacak. 

12 sınavda tüm soruları doğru yapan ve üç yıllık YBP 300 olan öğrencinin Yerleştirme Puanı da 500 olacak. Yerleştirme puanları açıklandığında puanları 500 tam puanın üzerinde olanlar ise ek puan alanlar olacak. 

EK PUAN KİMLERE VERİLİYOR?

TEOG'da ek puan alacak öğrencileri MEB Ortak Sınavlar Kılavuzu'nda şöyle açıklıyor: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecektir. 

Öğrencilerin, TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarına katıldıkları yıla ait yıl sonu başarı puanına, yıl sonu başarı puanının; Altın madalya alan veya birinci olanlar için yüzde 10'u, Gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için yüzde 9'u, bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için yüzde 8'i, bu etkinliklere katılanlar için de yüzde 7'si oranında ek puan verilir. Ekip ya da takım olarak TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında ulusal elemelerden geçtikten sonra uluslararası sınavlara katılıp başarılı olan öğrencilerin aldıkları ek puan, yıl sonu başarı puanlarına ilave edilir

TEOG PUANLARINI OKULLAR NASIL KULLANIYOR?

TEOG yerleştirme puanları ile aileler, aralarında bazı özel okulların da yer aldığı liseler için tercih listesi hazırlıyor. Bu tercih listeleri hazırlanırken ailelerin dikkat etmesi gereken nokta ise tercih edecekleri liselere geçen yıl giren son öğrencinin puanını dikkate almak oluyor. Okullara yerleştirmeler merkezi olarak yani MEB tarafından yapılıyor.

KOLEJLER HANGİ PUANLARA BAKIYOR?

Bazı özel liseler ile yabancı özel okulları, TEOG puanlarından bazılarını dikkate alıyor. Bu okullar 4 TEOG derslerinin birinci ve ikinci dönem puanını dikkate alarak kendi yerleştirme puanlarını açıklıyor. Puanı tutan öğrenciler bu okullara başvuru yapıyor. Ancak bazı özel liseler de devlette olduğu gibi MEB tarafından açıklanan YEP’i dikkate alıyor, bu okullar merkezi yerleştirmeye girmiyor. Okullar ön kayıt, kesin kayıt dönemi ile öğrenci alacak ve her dönemde yeni puan ilan edecek.

ÖZELE GİDENE DEVLET TERCİHİ YOK  

TEOG'da önce kolejler kayıt yapacak sonra da devlet için tercihler başlayacak. Özel okula kayıt yaptıranların devlet liselerini tercih hakkı olmayacak. Kayıtlar e-okul sistemine işleneceği için özel okula kayıt yaptıran öğrenciler görülecek ve devlet liseleri için tercih yapamayacak. Geçen yılın uygulamasında 25 okulluk tek tercih listesi kullanıldı. Bu yılın yerleştirme kılavuzu henüz yayımlanmadığı için tercih sayısının şu anda değişip, değişmeyeceği belli değil. Yine geçen yıl 3 kez nakil uygulaması gerçekleştirilmişti.  

ÇOCUĞUNUZA DESTEK OLUN

Uzmanlar çocukları TEOG sınavlarına girecek ailelere de büyük görev düştüğünü belirtiyor. Uzmanlar her koşulda çocuklarının yanında olacaklarını ve onları seveceklerini hem sözleriyle hem davranışlarıyla onlara hissettirmeleri gerektiği konusunda aileleri uyarıyor.

20-04-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş