Arama sonuçları

2019 LGS: 1. Nakil uygulaması başladı. Sık sorulan sorular

2019 LGS: 1. Nakil uygulaması başladı. Sık sorulan sorular

2019 LGS: 1. Nakil uygulaması başladı. Sık sorulan sorular. Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında iki kez yapılacak nakil uygulaması başlıyor. Bu yıl nakil uygulaması iki kez yapılacak.

29 Temmuz - 2 Ağustos 2019 tarihleri arasında boş kontenjanlar için ilk nakil başvuruları alınacak. Sonuçları 5 Ağustos’ta açıklanacak.

5-8 Ağustos tarihleri arasında ise 2 nakil uygulaması yapılacak. Bunun da sonuçları 10 Ağustos’ta açıklanacak.

2019 LGS: 1. NAKİL UYGULAMASI BAŞLADI. SIK SORULAN SORULAR

Sınavla ya da sınavsız yerleşmiş tüm öğrenciler katılabilir. Açıkta kalan öğrenciler katılabilir. Özel okula kesin kayıt yaptırmış öğrenciler yine nakil uygulamasına katılabilir.

KAÇ TERCİH HAKKI VAR

Bu kez her nakil döneminde 3 sınavla, 3 sınavsız, 3 pansiyonlu okul tercih hakkı var.

LGS NAKİL TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

İki türlü tercih var. Yerel yerleştirmede okul türü ve alan kısıtlamaları vardı. Bunlar yerleşen ve yerleşemeyen öğrenciler için farklı olacak.

YERLEŞEN ÖĞRENCİLER İÇİN KURALLARI NEDİR?

Sınavla ya da sınavsız bir okula yerleşen öğrenciler için artık yerel yerleştirmede okul türü ve kayıt alanı zorunluluğu kalkıyor.

LGS puanıyla yani sınavla öğrenci alan okula yerleşenler için nakil döneminde tekrar yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etme zorunluluğu yok. Aynı şekilde yerel yerleştirme ile yerleşen öğrenci de sadece sınavla öğrenci alan liseleri seçebilir.

YEREL YERLEŞTİRME İLE YERLEŞEN İÇİN KURALLAR

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara yerleşenler için nakil döneminde kayıt alanı ve farklı okul türü seçme zorunluluğu kalkıyor. Yani 3 tercihinin tümünü Anadolu Lisesi yapabilir. Bu tercihleri isterse komşu ve diğer alandan seçebilir.

YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİ İÇİN KURALLAR

Ama tercihlerine yerleşemeyenler için açıkta kalan öğrenciler ise önce yine yerel tercih yapacak. Burada da 3 tercihinin 2’sini kendi kayıt alanından seçecek. Bu 3 tercihin de en fazla ikisi aynı okul türünden olacak.

TERCİH KILAVUZUNDA NE DEĞİŞİKLİK YAPILDI?

MEB, tercih kılavuzunda değişiklik yaptı. Artık ilk nakil dönemi için de mesleki eğitim merkezlerini seçme hakkı getirildi. Bunlar eski adıyla çıraklık eğitim merkezleri. 2016 yılında yapılan KHK ile zorunlu ortaöğretim kapsamına alındılar. Öğrenciler açık öğretim okullarına kayıt olarak fark dersleri vermek suretiyle lise diploması sahibi olabiliyor.

 

TERCİH YAPTINIZ VE YERLEŞTİNİZ

En çok gelen sorulardan bir tanesi şu oluyor. Nakil uygulamasına katılırsam yerleştiğim okuldaki hakkımı kaybeder miyim?

Eğer nakil uygulamasında başka bir okula yerleşirseniz yeni yerleştiğiniz okula kaydınız geçer. Ama yerleşemezseniz aynı okulunuzda kalmaya devam edersiniz.

SINAVLA YERLEŞTİM YEREL TERCİH YAPABİLİR MİYİM?

Yine gelen sorulardan birisi sınavla bir okula yerleştim ama yerel yerleştirmeden tercih yapabilir miyim?

İsterseniz yaparsınız ama yerleşirseniz sınavla yerleştiğiniz o okuldan hakkınızı kaybedersiniz. Yeni yerleştiğiniz okula kaydınız geçer.

 

YEREL YERLEŞTİRME İLE YERLEŞTİM, SADECE SINAVLA ALAN LİSE YAZABİLİR MİYİM?

Kılavuzda bu konuda tam netlik yoktu. Çünkü sadece sınavla yerleşenin yerel tercih yapmak zorunda olmadığı vurgulanıyordu. Milli Eğitim Bakanlığı'na sorduk. Yerel yerleştirme ile yerleşen öğrenci için de zorunluluk yok. İsterse sadece sınavla öğrenci alan okulları listesine alabilir. 

OKULLARIN PUANI ÖNEMLİ Mİ?

Yine gelen sorulardan biri: Okulların puanları belli oldu. Bizim puanımız gitmek istediğimiz okulun altında, tercih edebilir miyiz?

Evet edebilirsiniz. Çünkü daha okulların taban puanları kesinleşmedi. İkinci nakil dönemindeki yerleştirmelerden sonra okulların taban puanları kesinleşecek. Okula son giren öğrencinin puanı artık taban puan olacak. Okullar açıldıktan sonra boş kontenjanlar için gelecekte yapılacak nakillerde ise artık o puanının altında öğrenci alınmayacak. Ama bu 2 nakil dönemi son bulana kadar kendi puanınızdan daha yüksek okulları yazmaya devam edebilirsiniz.

HER NAKİL DÖNEMİNDE AYNI OKULLARI MI YAZACAKSINIZ?

Hayır. İsterseniz her nakil döneminde aynı okulları yazabilirsiniz ama iki dönemde de farklı okullar olabilir. Ama yerleşen ve yerleşmeyen öğrenciler için kuralları da unutmuyoruz.

 

YERLEŞTİĞİMİZ OKULU YAZACAK MIYIZ?

Hayır. Bu okula yerleştiniz o yüzden yazmayacaksınız. Gitmek istediğiniz okulları yazacaksınız.

 

BOŞ KONTENJAN OLMASA DA TERCİH YAPABİLİR MİYİZ?

Okulun kontenjanı dolu görünse de tercih listenize alabilirsiniz. Biliyorsunuz ilk yerleştirmenin ardından fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerinde boş kontenjan yoktu. Ama özel okullara geçişler nedeniyle boş kontenjanlar oluşuyor. Galatasaray’da Kabataş Erkek lisesinde boş kontenjan var şimdi. Kabataş Erkek İngilizce hazırlık sınıfında 4, Galatasaray’da, Kadıköy Anadolu’da 5 kontenjan var. Bu geçişler devam edecek. Yine aileler nakillerde şansını deneyecek ve olmazsa özel okula geçecek.

 

SINAVLA YERLEŞEN ÖĞRENCİ YEREL YERLEŞTİRME YAPABİLİR Mİ?

Zorunluluğunuz yok ama eğer isterseniz katılabilirsiniz. Ama şunu unutmayın. Eğer tercih yaptınız ve yerel yerleştirmede yerleştiniz bu durumda sınavla yerleştiğiniz okuldaki hakkınızı yitirirsiniz. Sonra tekrar o okula geri dönmek isterseniz nakil uygulamasında bu okulu tercih listenize almanız gerekiyor. Bu yüzden önerim, okulunuzdan memnunsanız bu riske girmeyin.

 

OKULA YERLEŞTİKTEN SONRA ÖZEL OKULA KAYIT

Veliler soruyor. Bir okula yerleştik özel okula kayıt yaptırırsak hakkımızı yitirir miyiz?

Evet. Çünkü kaydınız yerleştiğiniz okuldan çekilir. Bu durumda da nakillere özel okula kayıt yaptırmış öğrenci olarak da katılabilirsiniz, ama yerleştiğiniz okuldaki hakkınız artık gitmiştir.

 

TERCİHLER NEREDEN YAPILACAK?

Herhangi bir ortaokula başvurarak da bunu gerçekleştirebilirsiniz.  Yine unutmayın tercihler onaylanacak ve bir nüshasını siz alacaksınız. Tercih süreleri içinde değişiklik yapmak isterseniz tekrar okul müdürlüğüne gitmeniz gerek.

KAYITLAR OTOMATİK YAPILIYOR

Yerleştiğiniz okula kaydınız otomatik olarak yapılacak. Kayıt için gitmek zorunda değilsiniz.

 

YERLEŞTİRMELER NASIL YAPILACAK?

MERKEZİ YERLEŞTİRME: SINAVLA, LGS PUANIYLA ALANLAR

Okulların kontenjanı kadar puan üstünlüğüne göre yapılacak. Bu öğrenciler yerel yerleştirme tercihi yaptılarsa dikkate alınmayacak.

EŞİTLİK OLURSA NE OLACAK?

Eşitlik söz konusu olduğunda yine 7 kritere bakılacak.

1-Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne

2-8’inci sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne

3-7’nci sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne

4-6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne

5-8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına.

6-Tercih önceliğine.

7-Doğum tarihine göre yaşı küçük olana.

 

YEREL YERLEŞTİRME

Yine renkleri göreceksiniz.

Yeşil renk, “Kayıt Alanında” yer alan okulları belirtecek.

Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” yer alan okulları.

Kırmızı renk, “Diğer” öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer illerdeki okulları gösteriyor.

İlk merkezi yerleştirmede olduğu gibi okulların türü, okulların kontenjanı, kayıt alanı, ikametgah adresi, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık kriterlerine göre yapılacak.

YEREL YERLEŞTİRMEDE KİM DAHA AVANTAJLI OLACAK?

Tercih edilen lise bakımından:

1-Öğrenciler, ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanından okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih eden Komşu Kayıt Alanındaki öğrencilerden; Komşu Kayıt Alanındaki öğrenciler de Diğer Kayıt Alanlarındaki öğrencilerden öncelikli yerleştirilecek.

2-Yerleştirmede, Okul Başarı Puanı yüksek olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecek.

3-Yerleştirmede, 8’inci sınıfta okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısı az olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecek.

 

YEREL YERLEŞTİRMEDE EŞİTLİK OLDUĞUNDA NE OLACAK?

Yerel yerleştirmede aynı okulu tercih eden ve kayıt alanı kurallarında da koşulları aynı olan öğrencilerin eşitliği durumunda 3 kritere bakılacak. Bunlar sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğü.

OKULLARIN PUANI YÜKSELİR Mİ?

Yine sizlerden en çok gelen sorulardan birisi okulların puanı yükselir mi?

Geçen yıla bakalım. 4 kez nakil uygulaması yapıldı. Bazı okullarda 1-2 puanlık düşüşler oldu. Özellikle yüksek puanla öğrenci alan okullarda. Bu kez 2 kez nakil uygulaması olduğu için daha dikkatli olmalısınız.

Geçen yıl nasıl değiştiğini görmek için TIKLAYINIZ

TERCİH ÖNERİLERİ NEDİR?

Yerleşen öğrenciler için artık bir risk yok. Her nakil döneminde gitmek istediğiniz okulları yazın. Yerleşemezseniz okulunuzda kalırsınız.

Yerleşemeyen öğrenciler için: Yine ilk tercihinizi her iki nakil döneminde de hayalinizdeki okula ayırın. İkincisini puanınıza yakın bir okulu yazın, üçüncü tercihinizde de mutlaka sınavla alan bir okul istiyorsanız puanınızdan düşük okula tercih listenizde yer verin.

28-07-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş