Arama sonuçları

2019 LGS 2. Nakil başvuruları: Nasıl tercih yapacaksınız?

2019 LGS 2. Nakil başvuruları: Nasıl tercih yapacaksınız?

2019 LGS 2. Nakil başvuruları: Nasıl tercih yapacaksınız? Liseye Geçiş Sistemi (LGS) yerleştirmeleri kapsamında bu yıl iki kez uygulanacak nakil uygulamasında ilk yerleştirme sonuçları açıklandı ve ikinci nakil başvuruları başladı. Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinde tıptı ilk yerleştirmede olduğu gibi boş kontenjan bulunmuyor. İlk nakil uygulamasında bir okula yerleşen öğrencilerin kayıtları otomatik olarak yapıldı. Kayıt için okula gitmenize gerek yok.

2019 LGS 2. NAKİL BAŞVURULARI: NASIL TERCİH YAPACAKSINIZ?

5-8 Ağustos tarihleri arasında ise 2 nakil uygulaması yapılacak. Bunun da sonuçları 10 Ağustos’ta açıklanacak. LGS ilk nakil dönemi puanlarına bakıldığında ise liselerin taban puanlarında değişiklik olmadığını, bazı liselerde ise puanların yükseldiğini görüyoruz. Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gülan, okulların puanları ile ilgili şöyle konuşuyor:

PUANLARDA DEĞİŞİKLİK OLUR MU?

“Liselerin taban puanlarının değişmediği, birçok okulda ise yükseldiği görüldü. Geçen yıl 4 kez nakil uygulaması vardı ama bu yıl iki kez. Ayrıca geçen yıl Anadolu liselerinin kontenjanlarını nakil döneminde artırmışlardı. Bu yıl ise kontenjan artışı olmadı. Bu nakil döneminde artık yüksek puanlı okullarda değişiklik olmaz. Buralardaki öğrenciler özel okullardan burs alıp, ilk nakil döneminde çekildi. Bundan sonra da ancak özel okula burs bularak ya da yerleştiği okulu beğenmediği için gidenler olacak. Ama bu sayı yüksek olmaz. Bana göre yüzde 4’lük dilimlerde biraz oynama olur. Bu puan dilimindeki okullarda yer açılabilir. Puanı yüksek olan okullarda değişiklik olmaz.”

TERCİHLERİ NASIL YAPMAK GEREKİYOR?

Cem Gülan, 2 nakil dönemi için tercih yapmaya hazırlanan ailelere de şu önerilerde bulunuyor: “Yine yerleşen öğrenciler istedikleri okulları tercih edebilirler. Ama yerleşmeyen öğrenciler 1’nci tercihlerini istedikleri okula, ikinciyi puanlarına yakın, son tercihi de puanları düşük okullara yapabilir.”

2 NAKİL KURALLARINDA DEĞİŞİKLİK VAR MI?

Nakil uygulamalarında da ilk merkezi yerleştirmenin kuralları geçerli. Yeni yerleşen, yerleşmeyen, özel okula kayıtlı tüm öğrenciler 2 nakil uygulamasına da katılabilir. Nakil uygulamasında bir okula yerleşen öğrencilerin kayıtları otomatik olarak yapıldı. Kayıt için okula gitmenize gerek yok. Yine nakil uygulamasına katılır ve yerleşemezseniz, okuldaki kaydınız silinmez.

KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

2’nci nakil döneminde de 3 sınavla, 3 sınavsız, 3 pansiyonlu okul tercih hakkı var.

Sınavla ya da sınavsız bir okula yerleşen öğrenciler için okul türü ve kayıt alanı zorunluluğu kalktı. Ayrıca yerel yerleştirmeye katılma zorunluluğu da yok. Ayrıca yerleşen öğrenciler

Ama tercihlerine yerleşemeyenler için açıkta kalan öğrenciler ise önce yine yerel tercih yapacak. Burada da 3 tercihinin 2’sini kendi kayıt alanından seçecek. Bu 3 tercihin de en fazla ikisi aynı okul türünden olacak.

 

PUANLARI DİKKATE ALACAKSINIZ

Yine sizlerden gelen sorulardan biri puanları dikkate alarak mı tercih yapılacağı yönünde oluyor. Evet artık nakil dönemleri için yüzdelik dilimleri dikkate almıyoruz. Okulların taban puanları önemli. Okulların taban puanları nakil dönemi son bulana kadar kesinleşmediği için kendi puanınızdan yüksek okulları yazabilirsiniz. Dolu kontenjanı da yazabilirsiniz.

 

YERLEŞTİRME KURALLARI NEDİR?

MERKEZİ YERLEŞTİRME: SINAVLA, LGS PUANIYLA ALANLAR

Okulların kontenjanı kadar puan üstünlüğüne göre yapılacak. Bu öğrenciler yerel yerleştirme tercihi yaptılarsa dikkate alınmayacak.

EŞİTLİK OLURSA NE OLACAK?

Eşitlik söz konusu olduğunda yine 7 kritere bakılacak.

1-Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne

2-8’inci sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne

3-7’nci sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne

4-6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne

5-8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına.

6-Tercih önceliğine.

7-Doğum tarihine göre yaşı küçük olana.

 

YEREL YERLEŞTİRME

Yine renkleri göreceksiniz.

Yeşil renk, “Kayıt Alanında” yer alan okulları belirtecek.

Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” yer alan okulları.

Kırmızı renk, “Diğer” öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer illerdeki okulları gösteriyor.

İlk merkezi yerleştirmede olduğu gibi okulların türü, okulların kontenjanı, kayıt alanı, ikametgah adresi, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık kriterlerine göre yapılacak.

YEREL YERLEŞTİRMEDE KİM DAHA AVANTAJLI OLACAK?

Tercih edilen lise bakımından:

1-Öğrenciler, ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanından okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih eden Komşu Kayıt Alanındaki öğrencilerden; Komşu Kayıt Alanındaki öğrenciler de Diğer Kayıt Alanlarındaki öğrencilerden öncelikli yerleştirilecek.

2-Yerleştirmede, Okul Başarı Puanı yüksek olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecek.

3-Yerleştirmede, 8’inci sınıfta okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısı az olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecek.

 

YEREL YERLEŞTİRMEDE EŞİTLİK OLDUĞUNDA NE OLACAK?

Yerel yerleştirmede aynı okulu tercih eden ve kayıt alanı kurallarında da koşulları aynı olan öğrencilerin eşitliği durumunda 3 kritere bakılacak. Bunlar sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğü.

NAKİL TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK?

5-8 Ağustos 2019: 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması

10 Ağustos: 2. Nakil Sonuçlarının İlanı

 

19-23 Ağustos: Boş kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca Yerleştirme Başvurularının Alınması

26-29 Ağustos 2019: Yatılılık Başvurularının Okul ve Kurumlarca Alınması.

6 Eylül 2019:  İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları Yerleştirmelerinin Tamamlanması, Yatılılık Yerleştirme Sonuçlarının İlanı ve e-Pansiyon Üzerinden Kayıtların Sisteme İşlenmesi

9 Eylül 2019 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Açılışı

05-08-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş