Arama sonuçları

2019 LGS: Başvuranların sayısı neden ‘gizli bilgi’ oluyor?

2019 LGS: Başvuranların sayısı neden ‘gizli bilgi’ oluyor?

2019 LGS: Başvuranların sayısı neden ‘gizli bilgi’ oluyor? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 1 Haziran’da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) başvuran öğrenci sayısını açıklamaktan kaçınıyor.

Geçtiğimiz yıl 2018 LGS için başvuran öğrenci sayısı MEB verilerine göre 1 milyon 9 bin 260 oldu. Bu öğrencilerden sınava girenlerin sayısı ise 971 bin 657 oldu. 37 binden fazla öğrenci ise başvurduğu halde sınava girmekten vazgeçti.

Geçen yıl bakanlık bu bilgileri açıklamakta bir sakınca görmezken, bu yıl başvuru sayısı “sır” gibi saklanıyor.

2019 LGS: BAŞVURANLARIN SAYISI NEDEN 'GİZLİ BİLGİ' OLUYOR?

Neden acaba?

Sonunda bu sayı açıklanacak zaten, şimdi sınav üzeri yaklaşık 1 milyon öğrencinin bu sınava gireceğini duyurup, moral bozmak istemiyor olabilirler mi?

Ya da nedeni şu mu acaba?

Bu sınav sistemi getirilirken dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da Müsteşarı Yusuf Tekin de sınava gireceklerin sayısının birkaç yüz bini geçmeyeceğini söylüyordu. 1 milyon öğrencinin sınavsız yerleştirmeyi isteyecekleri öngörüyordu. O dönem biz 1 milyona yakın öğrencinin sınava başvuracağını yazdığımızda abarttığımız düşünülüyordu.

Oysa bunu tahmin etmek kolay. Aileler dönemin bakanı tarafından da “nitelikli” olarak tanımlanan ve sınavla alan bu okullara çocuklarının girmesini istedikleri için LGS’ye başvurdu.

Geçen yıl olduğu gibi yine bu yıl da sınava başvuranların sayısı 1 milyona ulaşmıştır. Bu da sınavsız bir sistem olarak tanıtılan LGS’nin aslında böyle olmadığını gösteriyor.

İşte bakanlık da sayıyı açıkladığında bu gerçeği de itiraf edeceğini mi düşünüyor?

30-05-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş