Arama sonuçları

2019 LGS: Bu sorulara 1.5 dakika yeter mi?

2019 LGS: Bu sorulara 1.5 dakika yeter mi?

2019 LGS: Bu soruları 1.5 dakika yeter mi? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2019 Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için örnek soruları yayımladı. LGS örnek sorularını inceleyen eğitimcilere göre ise fazla işlemli matematik sorularının yanı sıra diğer sorularda paragrafların uzunluğu bu yıl da sınavda süre konusunda sıkıntı yaşanabileceğini gösteriyor.

Hatırlayalım geçen yıl öğrenciler gözyaşları içinde sınavdan çıkmıştı. Uzun paragraflar, çok işlem gerektiren ve zor sorular öğrencilerin bu soruları 1.5 dakika içinde çözmesini imkansız hale getirmişti.

2019 LGS: BU SORULARA 1.5 DAKİKA YETER Mİ?

Hatta sınavdan sonra Milli Eğitim Bakanlığı bu soruları alanın uzmanı öğretmenlere çözdürmüş ve bunları da Eğitim Bilişim Ağı'nda (EBA)yayımlamıştı.

Bu yayınları izlediğimizde ise alanın uzmanı olan öğretmenler bile soruları verilen süre içerisinde yetiştirememişti. Örneğin sınavın 40 matematik ve fen sorusundan oluşan sayısal bölümü için öğrencilere verilen süre 60 dakika olmasına rağmen öğretmenler bu soruları 63.67 dakikada çözebildi.

ÖĞRETMENE BİLE SÜRE YETMEMİŞTİ

EBA'da 20 matematik sorusu üstelik bu sorular alanı olduğu için düşünmeden işlem yapabilen matematik öğretmeni tarafından 38.5 dakikada çözdü. Öğretmenin soru başına harcadığı süre tam 1.925 dakika oldu. Daha bu süre içinde sorunun cevap kağıdına geçirilerek, kodlanması yok. Bu da eklendiğinde öğretmenin soru başına harcadığı süre 2 dakikayı bulacaktı. Fen öğretmeni ise EBA'da bu soruları 25.17 dakikada çözdü. Soru başına 1.25 dakika harcadı. Bu süre içinde yine kodlama yok. Oysa öğrencilerin bu soruları 1.5 dakikada çözmesi istendi.
Öğrencilere düşünmeleri, işlemleri gerçekleştirmeleri, sonra kontrol edip, cevap kağıdındaki yuvarlağa taşırmayacak şekilde dikkatlice işaretlemeleri için 60 dakikalık süre verilirken, öğretmen cevap kağıdına işaretleme bile yapmadan sadece soruları çözmek için toplam 63.67 dakika harcadı. 

BU YIL DA SÜRE YETMEZ

İşte örnek soruları inceleyen uzmanlar da bu duruma dikkat çekiyor. Çok işlemli sorular ve uzun paragrafların bu yıl da öğrencilere süre konusunda sorun yaratacağını söylüyor.

Bu durumda da öğretmenler bile istenen süre içinde bu soruları çözmekte zorlanmasına rağmen 14 yaşındaki çocuklar bir de üzerlerinde sınav stresi, heyecanı eklenince öğretmenlerden daha iyi bir performansı nasıl gösterecek?

Bakalım MEB bu gerçeği dikkate alarak 2019 LGS için bir soru başına düşen 1.5 dakikalık süreyi artıracak mı, yoksa yine öğrencilerin öğretmenlerden “daha iyi” olmasını mı bekleyecek?

27-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş