Arama sonuçları

2019 LGS: Fen sorularına nasıl hazırlanacaksınız?

2019 LGS: Fen sorularına nasıl hazırlanacaksınız?

2019 LGS: Fen sorularına nasıl hazırlanacaksınız? 1 Haziran tarihinde yapılacak Liseye Geçiş Sınavı’nın (LGS) sonuçları sınavla öğrenci alan liselere yerleştirmelerde kullanılacak. LGS sayısal ve sözel olmak üzere iki testten ve toplam 90 sorudan oluşuyor. İki bölüm ayrı oturumlar halinde ancak aynı gün içinde yapılacak.

LGS’nin sayısal bölümündeki iki testten birisi Fen Bilimleri testi olacak. Matematik testinde olduğu gibi sizlere bu testte 20 soru yöneltilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu bölümün süresini 20 dakika uzatmasından sonra her soru için 2 dakikalık süreniz olacak.

Geçen yıl bu bölümde öğrenciler süre konusunda çok zorlanmıştı. Matematik testinden başlayan fen, fen testinden başlayan da matematik sorularını yetiştirmemişti.

2019 LGS: FEN SORULARINA NASIL HAZIRLANACAKSINIZ?

 

Eğitim kurumlarının fen bilimleri zümre başkanları sizler için bu teste nasıl hazırlanmanız gerektiğini ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. İşte fen bilimleri sınavına nasıl hazırlanacağınıza ilişkin ipuçları:

 

AYIRT EDİCİ SORULAR VAR

 

3 aylık örnek sorular incelendiğinde fen bilimleri testinin ayırt edici, bilgi hâkimiyeti ve muhakeme becerisini ölçen sorulardan oluştuğu görülüyor.

2018 LGS’de olduğu gibi yine deneysel düzeneklerin sorgulandığı, grafik, tablo ve görsellerle ilişkili soruların örnek sorularda ağırlıklı olması sınavda da bu tarz sorular geleceğini gösteriyor. Bu da laboratuvar kullanımı özellikle deney düzenekli sorularda öğrencilerin başarısını doğrudan etkileyecek.

 

LGS BİYOLOJİ SORULARI NASIL?

 

Bilgi hâkimiyeti ve yorum becerisini ölçüyor.

 

FİZİK SORULARINDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

 

Deneysel düzenekler sorgulanıyor. Görsellerle ilişkili ve sayısal düşünme becerisini ölçüyor.

KİMYA SORULARI ZOR MU?

Temel bilgileri içeriyor, bilgiyi kullanarak yorum yapabilme düzeyinde sorular.

 

HANGİ ÜNİTELERDEN SORULAR VAR?

 

Öğretmenleriniz örnek soruları ünitelerden örneklerle de anlattılar.

 

MEVSİMLER VE İKLİM

 

 Bilgi hâkimiyeti ve yorum becerisini ölçen sorular. Tablo ve örnek olaylar veriliyor ve burada öğrencinin bilgisini kullanması ve yorumlaması isteniyor.

 

DNA VE GENETİK KOD

 

 Görsellerle ilişkili ve sayısal düşünme becerisini ölçüyor. Görsellerden yararlanarak yapacağınız değerlendirmeleri içeriyor.

 

BASINÇ ÜNİTESİ

 

Bu ünite ile ilgili örnek sorularda çok soru yer aldı.  Bilgiyi kullanarak yorum yapabilme düzeyinde sorular. Son aralık ayında 9 soru vardı ve hepsi deneysel düzeneklerin ve günlük yaşam örneklerinin kullanıldığını, grafik okumayı ve bilgiyi kullanarak yorum yapabilmeyi gerektiren seviyede sorular.

 

MADDE VE ENDÜSTRİ

 

Periyodik sistem sorusu konu ile ilgili temel bilgi düzeyinde olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

TÜM SORULARDA ŞEKİL VE GRAFİKLER VAR

 

 

Sorulara baktığımızda neredeyse tüm sorularda şekil kullanılıyor. Tablo ve grafik okuma, deney düzenekleri kurma, gözlemlerden sonuç çıkarma üzerine yoğunlaşılıyor. Bazı sorularda ön bilgi ve tanımlar verilerek sonucu ulaşmanız isteniyor.

 

Sınavda çıkacak uzun soruların yoğunluğuna bağlı olarak öğrencilerin okuma ve okuduğunu anlama yönünde harcayacakları zaman dikkate alındığında fen testi için en belirleyici unsurlardan birinin öğrencilerin zamanı verimli kullanabilmeleri olacaktır.

 

RİSK TAŞIYORLAR ÇÜNKÜ  DİKKAT GEREKTİRİYOR

Konuyu iyi bilen öğrenciler için bile tek risk, dikkat gerektiren soruların olması. Örneğin kalıtım soruları konuyu bilen kişinin, hakim olan kişinin yapacağı sorular ama öğrencide yorumlama analiz yeteneğinin yüksek olması gerek.

 

LGS İÇİN NASIL ÇALIŞMAK GEREKİYOR?

 

Sistemli çalışmanın ve sayısal düşünme becerilerini artırmak soruları çözerken avantaj olacak. Ezberci eğitimden uzak, yorumlama yeteneğini geliştirmeye yönelik tarzda sorular olduğunu görüyoruz.

 

 

01-01-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş