Arama sonuçları

2019 LGS: Puan hesaplaması yargıya mı gidecek?

2019 LGS: Puan hesaplaması yargıya mı gidecek?

2019 LGS: Puan hesaplaması yargıya mı gidecek? Geçen yıl Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puan hesaplamasında yaşanan tartışmalardan biri Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf  öğrencilerin puanlarının hesaplaması oldu. Bu öğrencilerin “din puanı” muaf olmalarına rağmen diğer derslerdeki başarına göre hesaplandı. İşte bu hesaplama yöntemi bu yıl da değişmedi.  

Peki ne olacak? Çocukları din dersinden muaf olan veliler ne yapacak?

Veliler bu hesaplama hatasını Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu yıl fark ederek, düzeltmesini bekliyor.

2019 LGS: PUAN HESAPLAMASI YARGIYA MI GİDECEK?

Bir başka seçenek olarak da sınav yapılmadan ve puan hesaplaması gerçekleşmeden önce yargıya gitmek.

Peki bu sorun nereden kaynaklanıyor?

LGS puan hesaplamasının nasıl yapılacağı geçtiğimiz 3 Nisan 2019 günü yayımlanan LGS kılavuzunda açıklanıyor. 3 yanlışın 1 doğruyu götüreceği bu sınavda Musevi ve Ermeni liselerinde okuyan öğrenciler kendi dinlerinden hazırlanan din sorularını yanıtlayacak.

Ancak özel okulda ve Rum ortaokulunda okuyan öğrenciler ise din dersi sorularından muaf olacak. Bu öğrenciler 10 din sorusunu yanıtlamayacak. Bu öğrenciler geçen yıl sınavdan 15 dakika erken çıkarılmıştı. Bu yıl nasıl bir uygulama olacağı henüz belli değil.

DİNDEN MUAF OLMALARINA RAĞMEN, DİN PUANLARI HESAPLANIYOR

Peki muaf öğrencilerin puanları nasıl hesaplanacak?

Geçen yıl olduğu gibi bu öğrencilerin puanları aynı şekilde hesaplanacak. Bu da LGS kılavuzunda şöyle anlatılıyor:

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilir.”

GEÇEN SENE YAŞADIK, ARTIK HATA DÜZELTİLSİN

Geçen yıl dinden muaf oğlunun ‘din puanı’ hesaplamasının diğer derslerdeki başarılarına göre hesaplandığını ve bu yüzden de 8 puan daha düşük aldığını anlatan bir veli ise yaşadıklarını şöyle dile getiriyor:

“Ben oğlu geçen sene LGS sınavına "dinden muaf" kategorisinde giren bir veliyim. Geçen sene yayınlanan kılavuzda dinden muaf öğrenciler için din dersi puanı diğer derslerdeki başarısı dikkate alınarak hesaplanmış ve bu da benim oğlum özelinde yaklaşık 8 puanlık bir mağduriyet yaratmıştı. O dönemde, CİMER, MEB, ÖDSGM aracılığıyla itiraz dilekçelerimizi iletmiş ama sonuç alamamıştık. Bu sene yayınlanan kılavuzda hesaplama yönteminin geçen sene gibi aynen korunduğunu görüyoruz.  Geçen sene sınavdan 15 dakika önce çıkarılan oğlum için puan hesaplamasının diğer derslerdeki başarısı dikkate alınarak yapılacağını bilseydim, 15 dakika önce çıkarılmasına karşı çıkardım. Zira, diğer çocuklar din sorularını cevaplarken, dinden muaf öğrencilerin de kendileri için belirlenecek din puanını yükseltmek için bu 15 dakikayı diğer sorulara ayırmaları ve diğer derslerdeki başarılarını artırmaya odaklanmaları gerekiyordu. Bu yöntem doğru mu? Değil. Doğru olan, dinden muaf öğrenciler için alternatif sorular yaratmak ve herkese eşit sürede eşit haklar tanımaktır. Bu sorular, genel ahlak veya İnkilap tarihi soruları olabilir. Ama cevaplanmayan bir bölüm için diğer derslerdeki başarı üzerinden varsayıma dayalı bir hesaplama yapmak adil ve akılcı değildir. Geçen sene benim mağduriyetimi öğrenen gayrimüslim birçok veli bu sene çocuklarını din dersine soktular. Takdir edersiniz ki bu da insan haklarına uygun bir durum değil. Ben de iki çocuk annesi bir veli olarak, önümüzdeki sene aynı şeyi kızım için yaşamak istemiyorum. Bu hesaplama hatası düzeltilsin.”

YARGI YOLUNU DÜŞÜNEN VELİLER DE VAR

Avukat Aziz Demir velilerin bu hesaplama sisteminin değişmesi için yargıya gitmeye hazırlandıklarını belirterek, şöyle diyor:

“Din dersinden muaf olan tüm öğrenciler, bu dersten soru cevaplamadıkları halde cevaplamış gibi diğer derslerden aldıkları puan üzerinden değerlendiriliyor. Bu da öğrencilerin puanlarında düşmeye neden oluyor. Böyle bir hesaplama düzenlemesi öğrencilerin haklarını gasp edilmesidir ve eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu öğrenciler 15 dakika erken çıkarılması da kılavuzda yer almıyor. Böyle bir uygulama bu öğrencilerin daha fazla strese girmelerine neden olur. “

04-04-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş