Arama sonuçları

2019 LGS: Son haftalar nasıl geçirilmeli?

2019 LGS: Son haftalar nasıl geçirilmeli?

2019 LGS: Son haftalar nasıl geçirilmeli? 1 Haziran’da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) yaklaşık yaklaşık 1 milyon öğrencinin katılması bekleniyor. Sınavın sonuçları 24 Haziran’da açıklanacak. LGS puanıyla sınavla öğrenci alan devlet liseleri tercih edilecek. Aynı zamanda aralarında yabancı özel liselerin de olduğu özel okullar da LGS puanıyla öğrencilerini alacak.

Sınava sayılı günler kaldı. Peki bu son haftaları nasıl geçirmek gerekiyor?

2019 LGS: SON HAFTALAR NASIL GEÇİRİLMELİ?

Öğrenciler son haftalarda nasıl ders çalışmalı, nelere dikkat etmeli? Eğitimcilerin LGS’ye girecek adaylar için önerileri nedir?

İşte bu soruları eğitimcilere yönelttik. Erkan Ulu Okulları, Arı Okulları, Doğa Koleji, Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt pervinkaplan.com için değerlendirme yaptı.

Doğa Koleji Akademik Direktörü Sanem Bülbül Hüner öğrencilere şu önerilerde bulunuyor:

“Eksiklerinizi tamamlarken bildiğiniz, öğrendiğiniz geçmişe dönük konuları tekrar etmeyi unutmayın. Çünkü aylar evvel öğrendiğiniz bir konuyu unutma ihtimaliniz var.  Hem tekrar yaparken hem de eksiklerinizi tamamlarken her bir konunun tüm alt konularına deyim yerindeyse o konunun en küçük hücresine kadar hakim olmaya çalışın. Öğrendiklerinizin kalıcı hale gelmesi ve ihtiyaç duyduğunuzda hatırlayabilmeniz için bu pekiştirme çalışmalarını mutlaka yapmanız gerekiyor” dedi.

DENEMELERE AĞIRLIK VERMELİSİNİZ

Çözülen soruların sayısından ziyade yorumlama, çıkarım yapma, ilişkilendirme, neden sonuç ilişkisi kurma, analiz yapabilme gibi beceriler kullanarak çözülmesi daha önemli. Denemelere ağırlık vermek doğru bir yöntem. Deneme yaparken saat tutun ki zaman yönetimi beceriniz gelişsin. Her bir deneme sonunda cevap anahtarından doğru ve yanlışları kontrol etmenin dışında çözdüğünüz tüm sorularda özellikle yanlış yaptıklarınızın doğru çözümlerini öğrenin. Sınavdan önce yaptığınız her yanlış eğer siz doğrusunu öğrenirseniz yapabileceğiniz bir doğru soru demektir.  Bu dönemde deneme yapmanın diğer bir faydası ise ne kadar çok deneme yaparsanız o kadar çok sınav pratiği kazanırsınız. Böylece sınav heyecanınız en aza iner. Veliler de kaygılarını bir kenara bırakarak, çocuklarına soğukkanlı şekilde destek olmalı.

DENEME SINAVLARI SONUÇLARINA BAKIN

Arı Okulları zümre başkanları ile Ar-Ge merkezi uzmanları da sınava girecek öğrenciler için şu önerilerde bulundu:

Ders ders LGS konularını bir kâğıda yazarak, hangi konulara geri dönmeniz gerektiğini belirlemelisiniz. Bunun için deneme sınavlarının sonuçlarını göz önünde bulundurabilirsiniz.

TEKRAR UNUTMAMAMAYI SAĞLAR

Tekrar, unutmaya karşı en iyi çözümdür. Çünkü tekrar hatayı azaltır ve soru çözme süresini kısaltılır. Bu nedenle belirlediğiniz konularda tamamlama çalışmalarını yapmak için tekrar yapmalı, öğretmenlerinizden destek almalısınız. Sınava değil öğrenmeye odaklanmalısınız.

Konuları öğrenme stiline uygun olarak tekrar etmelisiniz. Özet çıkartabilir, zihin haritaları oluşturabilir, yüksek sesle tekrarlar yapabilir, konu tekrar videoları izleyebilirsiniz.

Mantık ve muhakeme, analiz, sentez becerilerinizi geliştirmeye yönelik sorular çözmelisiniz. MEB tarafından yayımlanan örnek sorulara tekrar göz atmalısınız.

Etkin zaman yönetimi için süre tutarak tüm dersleri kapsayan deneme sınavları uygulayıp sınav pratiğinizi artırmalısınız.

BOL BOL YORUM SORULARI ÇÖZÜN

Erkan Ulu Okulları eğitimcileri ders bazında öğrencilere dikkat etmeleri gereken noktaları da şöyle açıklıyor:

Türkçe:

Türkçe dersinde özellikle bu yıl geçen yıllara göre hem daha uzun hem de iç içe birden fazla bilginin ölçülmesine dayalı sorular gelebilir. Bu durumda en doğru yol, bol bol yorum sorusu çözmektir. Türkçe dersinde paragraf sorularını çözerken önce soruda ne istendiğini anlayıp daha sonra hızlıca şıklara göz attıktan sonra paragrafı okumaları ve kendi içinde yorumlayıp sonra şıklara geri dönmeleri zaman tasarrufu için daha iyi olacaktır. Geçmişte yapamadığı sorulara dönme ve daha fazla deneme çözmenin yanı sıra sınav öncesi sık sık işlenen deyim ve atasözlerinin anlamlarını tekrar edebilirler.

 

EKSİKLERİNİZİ ARTIK TAMAMLAYIN

 

Matematik:

LGS’ye girecek öğrenciler, son haftalarda eksik oldukları konuları tekrar etmeliler. Eksik olunan konunun tespiti için kendilerine "hangi konudan soru çıkmasını istemezdim?" sorusunu sorabilirler. Şimdiye kadar sınavlarda yapamadıkları soruları tekrar ederek, onları bir daha çözmeye çalışmaları da yararı olacak bir yöntem. Bol oksijen alıp motivasyon ve morallerini yüksek tutmalı ve mutlaka deneme sınavlarını süre koyarak çözmeliler.

 

DENEMELERDEKİ HATALARI İNCELEYİN

Fen Bilimleri:

LGS’ye bir aydan az bir süre kala, öğrencilerimizin yapacağı en önemli çalışma; çözecekleri denemelerden yapacakları hataların üzerinden gitmek. Eksik olduğu konuları hafif tekrarlarla düzeltmek, yani nokta atış yapmak. Fen Bilgisi ders kitaplarını mutlaka okuyarak üstünden geçmek de son bir tekrar için yerinde olacaktır. Öğrencilerin özellikle kendilerini yorum sorularına hazırlamalarını tavsiye diyoruz.

 

Sosyal Bilgiler:

Son bir aylık süre zarfında tekrarın ders kitabından yapılması kavramlara ve dolayısıyla Milli Eğitim diline aşina olmayı sağlayacağı için faydalı olur. Özellikle kitaptaki metinleri içeren tarzda soru barındıran kaynakların seçilmesi ve son yıllara ait sınav soruların çözülmesinin getirisi daha fazla olur.

 

İngilizce:

İngilizce dersi için 8. sınıf öğrencileri, Mayıs ayını konu, kelime tekrarına ayırmalı. Bol deneme çözüp hata yaptıkları sorulara odaklanmalılar. Böylece eksik oldukları konular ya da zorlandıkları soru tiplerini de saptamış olurlar. Test çözmeye başlamadan önce dikkatlerini toplamak için bir 10 -15 dk'lık İngilizce okuma yapmalarını da önerebiliriz.

 

Din:

Mutlaka kelime ve kavramlar özenle çalışılmalı. Sözlük anlam ve terim anlamları üzerinde durulmalı. MEB kitaplarındaki paragraf yorumlama çalışmaları yapılmalı. Bolca soru çözüp, yanlışların üzerinde durulması son ayı şekillendiren bir çalışma olacaktır.

 

LGS’DE BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN NE YAPMALI?

 

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, LGS sorularının özellikle sayısal bölüm sorularının bilgiyi kullanma, akıl yürütme, yorumlama ve üst düzey düşünme becerisi gerektirdiğinin görüldüğünü söylüyor.

Yeşilyurt’un öğrenciler için önerileri şöyle:

 

DÜNYA GÜNDEMİNİ TAKİP EDİN

 

Okuyan, okuduklarından zevk alan, yorum yapabilen öğrenci olmaları gerekmekte. Okuma ve dolayısıyla yorumlama alışkanlığı olmayan bir öğrencinin bu sistemde başarılı olması oldukça zor gözüküyor. Her testte güncel konularla ilgili soru sorulabildiği için adayların ülke ve dünya gündemini takip etmeleri önemli.

 

SORULAR ZOR VE ÇOK İŞLEMLİ

 

LGS Matematik soruları TEOG sınavındaki soru tarzından çok farklı. Sorular çok zor, bol işlemli, yoruma dayalı. Bu soru tarzına alışabilmek için adayların; MEB’in her ay yayımladığı soruları mutlaka çözmeleri, çözemediklerini öğretmenlerine sormaları, bol bol pratik yapmaları gerekecektir.

MEB’in her ay yayımladığı soruları incelediğimizde ders kitaplarından bu soruları hazırladıkları açıkça görülmekte. Bu bağlamda Okul ders kitaplarının ayrıntılı bir biçimde okunması ve kitaptaki tüm soruların çözülmesi ayrıca önem taşıyor.

Fen Bilimleri soruları da TEOG’a göre çok daha uzun ve düşündürücü sorulduğu için; öğrencilerin konuları iyi öğrenmesi ve üst düzey düşünme becerisi kazanmaları gerekecektir. Konuya iyi hakim olan, bol pratik yapan öğrenciler Fen Bilimleri testlerinde başarılı olacaktır.

GEÇEN YIL SÖZEL BÖLÜM KOLAYDI AMA

Geçen yıl Sözel sorular kolay geldi. Ancak bu yıl soruların zorluk düzeyini bilemiyoruz. Lise adayları, ders ayırt etmeden tüm derslere aynı önemi vermeliler ve konuları tam olarak öğrenmeye çalışmalılar.

Matematik testinde sürenin 20 dakika artırılması olumlu bir gelişme. Çünkü geçen yıl öğrencilerin çoğu Sayısal bölümde zamanı yetiştirememekten şikayetçiydi. Matematik testinde sürenin 20 dakika arttırılması demek adayların daha çok net yapacakları anlamı da taşıyor. Geçen yıldan daha fazla Matematik neti çıkacaktır.

 

KONU TEKRARLARI VE BOL DENEME SINAVI  

 

Son haftaya  kadar konu çalışmaya devam edilebilir. Son hafta yeni konu öğrenmek yerine konu tekrarı yapılabilir ve bol bol deneme sınavı çözülebilir.

Genel tekrar yapılırken dersin özelliğine göre bir yöntem izlenmeli. Örneğin Fen Bilimleri tekrarı için mutlaka defterden ve kitaptan okuma yapmak gerekirken, Türkçe  dersi için soru çözmek yeterli olabilir.

KONULARIN HEPSİ BİTMİŞ OLMALI

Nesibe Aydın Eğitim Kurumları Ortaokullar Koordinatörü Kadir Bayşu, artık konuların hepsi bitmiş olması gerektiğini söyleyerek, şöyle dedi: "Bir plan dâhilinde eylül ayından itibaren tüm kazanımlar tekrar gözden geçirilmeli ve tekrarlar sonrası kazanım testleri çözülmeli. Öğrenciler konuları tekrar ederken, bir dersin konusunu başka bir dersin konusuyla ilişkilendirmesi gerekir. Bu zihinsel süreç başarıyı getirecektir. Öğrenciler, çözdükleri deneme sınavı sayılarını artırmalı ve evlerinde kendi kendilerine süre tutarak sınavlar uygulamalı. Her deneme sonrası yapılan yanlışların, neden yapıldığının kontrol edilmesi çok önemli. MEB tarafından yayınlanan örnek sorular çözülmeli ve her dersin, ders kitabı bitirilmeli. MEB’in yayınladığı örnek sorulara paralel çokça soru çözülmeli. Son haftalar da olsa kitap okumaya zaman ayırılmalı, farklı konularda dergiler karıştırılmalı ve makaleler okunmalı."

09-05-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş