Arama sonuçları

2019 LGS: Türkçe için nasıl hazırlanacaksınız?

2019 LGS: Türkçe için nasıl hazırlanacaksınız?

2019 LGS: Türkçe için nasıl hazırlanacaksınız? Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sayısal ve sözel olmak üzere 2 bölümden oluşuyor. Sözel bölümde 20 Türkçe sorusunun yanı sıra 10’ar tane de TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil testlerinden soru yer alacak. Bu bölümde toplam 50 soru yer alacak ve 75 dakika süreniz olacak.

Türkçe sorularını çözmekte size avantaj kazandıracak olan okuma alışkanlığınız olacak. Çünkü okuduğunu anlama ve yorumlama önemli olduğu için okuma alışkanlığı olan öğrenciler daha avantajlı olacak.

2019 LGS: TÜRKÇE İÇİN NASIL HAZIRLANACAKSINIZ?

Geçen yıl sınava giren öğrenciler sözel bölümde Türkçe sorularını yetiştirmekte zorlandı. Geçen yılın sınavına şöyle bir göz attığımızda öğrencilerin okuduklarını yorumlama becerilerini ölçen sorular olduğunu söyleyebiliriz.

 

BİR METİNDEN BİRDEN FAZLA SORU

 

Bir metne bağlı birden çok soru yine geçen yılın sınavında yer aldı. Bu soruların uzun olması da bir sıkıntı oluşturdu. Sınavdan sonra eğitimciler yaptıkları yorumlarda soruların genel olarak bilgisini dikkati ve becerisiyle birleştiren öğrencilerin daha avantajlı oldukları yorumlarını yapmıştı.

 

BU YIL SORULAR NASIL OLACAK?

 

Peki bu yıl LGS Türkçe soruları nasıl olacak?

Bunun ipuçlarını Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı örnek sorular veriyor. Bu soruları birçok eğitim kurumunun Türkçe bölüm başkanları değerlendirdi. İşte onların yorumları:

PISA VE ALES SORU TARZLARI

 

Sorularla ilgili ilk yorum geçen yıl yapılan LGS’nin daha gelişmiş bir hali olduğu yönünde. Öğrencilerin temel dil becerilerini, özellikle okuma-anlama düzeyini ölçen sorular.  Sorular PISA ve ALES sınavlarındaki gibi “öncüle bağlı sorular”, “metin yorumlama”, “görsel okuma” ile “mantık sorularından oluşuyor. Yani bu yılın sınavında da beklenen soru türleri böyle olacak diyorlar.

Yayımlanan örnek sorularda da metne bağlı farklı sorular yöneltilmesi geçen yıl başlayan bir metinden birden fazla soru sorma geleneğinin bu yıl devam edeceğini gösteriyor.

 

DİL BİLGİSİ SORULARI

Geçen yıl olduğu gibi yine dil bilgisi soruları olacak. Dil bilgisi sorularında fiilimsiler cümlenin ögeleri gibi konular var. Ancak yine dil bilgisi soruları da bilgiye dayalı değil, öncüle dayalı olacak.

 

ANLAM KONUSUNA AĞIRLIK VERİLMİŞ

 

Yine LGS örnek sorular dikkate alındığında anlam konusuna ağırlık verildiği görülüyor.

Bu yüzden de okuma-anlama çalışmalarına ağırlık verenler bu sınavda başarılı olacak diyorlar. Türkçe sınavı öğrencilerin, okuma-anlama dil becerilerini ve sözel mantık düzeyinde yorum yapma becerilerini ölçen sorulardan oluşacak.

 

MANTIK SORULARINA DİKKAT

 

Özellikle de sözel mantık soru biçiminin birden fazla soruda yer alacağını vurguluyorlar. Birden fazla kazanımın bir arada değerlendirilmesi mantık sorularının yapısını oluşturuyor.

 

HEM BENZER HEM FARKLI SORULAR

 

Soruların bir kısmı geçen yıl yapılan LGS’ye benzer bir kısmı da farklı. Örneğin; görsel okuma önceki sene yoktu ama bu yılın örnek sorularında var. Öncüllü soru geçmiş yıllarda da soruluyordu ama burada öncülden hareket ederek, seçeneklerden bilgiyi yordama şeklinde soruluyor.

 

 

SORULAR DAHA UZUN

 

Geçen yıla göre sorular daha uzun ve daha çok düşündürmeye yönelik. Bu nedenle de zamanı kullanma konusunda dikkatli olmalısınız. Süre tutarak çalışın.

 

ÇOKLU METİN SORULARI ÇIKAR MI?

 

Yine hocaların uyarısı var. Geçen sene olduğu gibi çoklu metin sorularının olmasını öngördüklerini söylüyorlar. Örnek sorular dikkate alındığında bu yılki sınav;  okuma-anlama becerileri, görsel ve grafik okuma becerileri, sözel mantık becerileri gelişmiş öğrencileri belirleyecek.

Türkçede analiz yapma, cümleleri sıralama, birleştirme, görsel yorumlama yani sözel mantık-muhakeme, soruların merkezine alınmış.

Hatta dil bilgisi soruları bile biraz uzun cümlelerle sorulmaya çalışılmış. Bu da temel bilgileri sorarken bile yorum yaparak, ezberden uzak, öğrenciyi olabildiğince düşündürmeye çalışıldığını gösteriyor.

LGS İÇİN SADECE TEST ÇÖZMEK YETMEZ

Sınava hazırlık sürecinde sadece test çözmek yeterli olmayabilir, doğru okuma, anlama ve yorumlama için kitap okunmalı. Yani kitap okumaya zaman ayırmalı ve kitap okuma alışkanlığını kazanmalısınız. Ayrıca tüm soruları çözerken de süre konusunun önemli olduğunu dikkate alarak, süre tutmalısınız. Bu size sınava kadar alışkanlık kazandıracak.

 

23-12-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş