Arama sonuçları

2019 LGS: Yerleştirmede ‘yaşı küçük olana öncelik’ kriteri değişti

2019 LGS: Yerleştirmede ‘yaşı küçük olana öncelik’ kriteri değişti

2019 LGS: Yerleştirmede ‘yaşı küçük olana öncelik’ kriteri değişti. Sınavla öğrenci alan liselere yerleştirmelerde okulların belirlenen kontenjanlarına öğrenciler puan üstünlüğüne göre yerleştirilecek.

Ancak puanı eşit iki öğrenci olduğunda ise 7 farklı kriter kullanılıyordu ve ikinci kriter olarak “yaşı küçük” olana öncelik veriliyordu. İşte Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu madde ile ilgili hatasını düzeltti. Doğum tarihi artık son kriter olarak değerlendirilecek. Yerel yerleştirmelerde ise bu kriter kullanılmayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Liseye Geçiş Sınavı (LGS) başvuru kılavuzuyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretime Geçiş Yönergesi de yayımladı. Bu yönergede ise sınavla ve sınavsız liselere yerleştirmelerde kriterler de yeniden belirlendi.

2019 LGS: YERLEŞTİRMEDE ‘YAŞI KÜÇÜK OLANA ÖNCELİK’ KRİTERİ DEĞİŞTİ

Özellikle tartışmalara neden olan bir madde de bu yönerge ile birlikte değişikliğe uğradı. Bu maddenin ne olduğuna gelince; puanı eşit iki öğrenci aynı okulu tercih ettiklerinde okul başarı puanından sonra ikinci kriter olarak “yaşı küçük olana” öncelik verilmesiydi.  

Yani annesinin doğurduğu tarih, birçok kriterin önüne geçerek, bir öğrencinin okula yerleşip yerleşmemesinde kullanılan ikinci kriter olarak yer alıyordu. Eğer “doğumlarında” da eşitlik olursa MEB, ancak öğrencilerin 8, 7 ve 6’ncı sınıf notlarına bakıyordu.

ANNENİN DOĞURDUĞU TARİH NASIL NOTLARIN ÖNÜNE GEÇER?

İşte bu maddeyi “Bir çocuğun doğum tarihi nasıl oluyor da okul başarının önüne geçerek, okula yerleşmesinde etkili oluyor” diyerek, en çok eleştirenlerden biri de biz olduk. Sonunda yerel yerleştirmede son kriter olarak kullanılan bu maddeyi sınavla öğrenci alan liselere yerleştirmelerde puan eşitliği olması durumunda dikkate alacağı son kriter olarak düzeltti.

HANGİ KRİTERLERE BAKILACAK?

İşte bu son yönergeye göre sınavla öğrenci alan liselere yerleştirmelerde puan üstünlüğü söz konusu olduğunda sırasıyla şu 7 kriter dikkat alınacak.

 

1-Okul Başarı Puanına (OBP)

2- 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanına (YBP)

3-7’nci sınıf Yılsonu Başarı Puanına (YBP),

4-6’ncı sınıf Yılsonu Başarı Puanına (YBP),

2-Okula özürsüz devamsızlık durumuna

3- Tercih önceliğine

4-Öğrencinin yaşına bakılarak yerleştirme yapılır.  

 

YEREL YERLEŞTİRME KRİTERLERİ DEĞİŞTİ Mİ?

Sınavsız öğrenci alan okullara yerleştirme işlemi, il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince belirlenen ortaöğretim kayıt alanları içindeki sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına belirlenen kontenjanlara göre yapılacak.  

Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla şu kriterlere göre yapılacak:

1-Öğrencilerin ikamet adresleri.

2-Okul başarı puanının üstünlüğü.

3-Okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı.

YEREL YERLEŞTİRMEDE DE YAŞ ÇIKTI

Yerel yerleştirmede son kriter olarak kullanılan yaşı küçük olana öncelik verilmesi uygulaması kaldırılmış oldu.

EŞİTLİK OLURSA YEREL YERLEŞTİRMEDE KURAL NE OLACAK?

Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla; 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.

04-04-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş