Arama sonuçları

2019 LGS’de ‘fen sorusu hatalı’ tartışması

2019 LGS’de  ‘fen sorusu hatalı’ tartışması

2019 LGS’de  ‘fen sorusu hatalı’ tartışması. 2019 Liseye Geçiş Sınavı (LGS) cevap anahtarı ile soru kitapçıklarının yayımlanmasının ardından fen bilimleri testindeki bir soru ile ilgili tartışma da başladı. Veliler de bazı öğretmenler de fen bilimleri testinde 9’ncu soru olarak yer alan sorunun yanıtı ile ilgili iki farklı şık üzerinde tartışma sürüyor.

LGS’DE ‘FEN SORUSU HATALI’ TARTIŞMASI

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından sınavla öğrenci alan liselere yerleştirme için yapılan ve 1 milyondan fazla öğrencinin katıldığı LGS tamamlandı ama hatalı soru tartışması başladı.

Veliler ve bazı öğretmenler sorunun hatalı olduğunu söyleyerek, şu dilekçeyi hazırladı:

 

NEDEN HATALI DİYORLAR?

“Çocuğumuz Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokul Fen Bilimleri 8. Sınıf Ders Kitabından söz konusu bu sınava hazırlanmıştır. Söz konusu belirtmiş olduğumuz bu ders kitabının 209. sayfadaki bu konuda açıklamalara yer verilmiştir.

Buna Sayısal Bölüm (A) Kitapçığı Fen Bilimleri “Genç bir girişimci olan Ali...” şeklinde başlayan (9).Sorunun cevabı (c) olarak yayınlanmış olması bir hata olarak kabul edilmelidir. Zira sorunun cevabı, yukarıda belirttiğimiz Ders Kitabına göre (b) şıkkı olan “zıt yüklü cisimlerin birbirini çekmesi”  şeklinde olmalıydı.

Çünkü Ders Kitabının 209. Sayfasında “otomotiv ve beyaz eşya sanayisinde de cisimler boyanırken elektriklenmeden faydalanılır. Yüzeyler sprey boya kullanılarak boyanır. Spreyler, içindeki boyayı elektrik yüküyle yüklerler. Yüklü boya ile zemin arasında oluşan çekim kuvveti sayesinde yüzey boyanır”

Açıklamasına yer verildiği görülmektedir.

Söz konusu açıklamaya göre, soru cevabının (c) şıkkı değil, (b) şıkkı olması gerekmektedir.

Söz konusu ders kitabı, milli eğitim bakanlığı, talim ve terbiye kurulu Başkanlığının 28.5.2018 tarih ve 78 sayılı (Ekli listenin 154. sırasında) Kurul kararıyla 2018-2019 öğretim yılından İtibaren beş yıl süreyle ders kitabı olarak kabul edilmiştir.

Bu nedenle herhangi bir hak kaybına mahal verilmemesi ve yanlış sonuca gidilmemesi bakımından itirazımızın dikkate alınarak belirttiğimiz sorunun cevabının (b) şıkkı olarak kabul edilmesini;

Aksi takdirde sorunun yanlış veya belirsiz olduğunun tespiti ile bu sorunun iptal edilmesine karar verilmesini talep ediyoruz.”

MEB'E NE DİYECEK?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ise bu tartışmalara son verecek açıklamayı yapması gerekiyor. Veliler ise itiraz dilekçelerini bakanlığa ulaştırmak üzere hazırladı.

SORU YA DA CEVAP ANAHTARI HATALI OLURSA NE OLUYOR?

  • Cevap anahtarında hata olursa soru/sorular iptal edilmeyecek, hatalı olan soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir.
  • Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda “sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır” hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır.
  • Milli Eğitim Bakanlığı soruları, cevap anahtarlarını sitesinde yayımladıktan sonra;

SINAV İTİRAZLARI NASIL YAPILIYOR?

  • En geç 5 işgünü içinde
  • Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü sitesindeki sınav itiraz bölümüne,
  • Elektronik olarak,
  • 20 TL yatırılarak.

NASIL DAVA AÇILIYOR?

  • Sonuçların yayımlanmasından itibaren 10 gün içinde  dava açılabilir.

 

 

 

 

03-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş