Arama sonuçları

2019 YKS: Başarı sırası barajları değişti mi?

2019 YKS: Başarı sırası barajları değişti mi?

2019 YKS: Başarı sırası barajları değişti mi? Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren adaylar YKS puanları ve başarı sıralarının açıklanmasından sonra tercihlerini yapmaya başlayacak.

Tercih yapacak adaylara ön bilgi vermek için ÖSYM, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu yayımladı.  Adaylar, 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanlarıyla tercihlerini 23-29 Temmuz tarihleri arasında yapacak.

Bu tercihleri yaparken dikkate almaları gereken noktalardan biri de bazı programlar için geçerli olan başarı sırası barajını dikkate almak olacak.

2019 YKS: BAŞARI SIRASI BARAJLARI DEĞİŞTİ Mİ?

YÖK, tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarında “baraj” uyguluyor. En düşük başarı sırası barajı konan bu programları, belirtilen başarı sırasını aşamayan adaylar tercih edemiyor.

2019 YKS tercih kılavuzunda da bu başarı sırası barajları yer alıyor. Barajlar geçen yıl ile aynı.

HANGİ BÖLÜM HANGİ BARAJI KULLANACAK?

Hukuk, Mimarlık, Mühendislik, Tıp, Öğretmenlik Programlarına Başvurabilmek İçin En Düşük Başarı Sırası Nedir?  

Hukuk: EA En düşük 190 bininci (190.000)

Mühendislik: (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil)   SAY En düşük 300 bininci (300.000)

Mimarlık: SAY En düşük 250 bininci (250.000)

Tıp: SAY En düşük 50 bininci (50.000)

Öğretmenlik: (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) İlgili Puan Türünde En düşük 300 bininci (300.000)

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ YÜKSELTEBİLİR

YÖK’ün koyduğu bu başarı sırası barajlarına tüm üniversiteler uymak zorunda. Ancak YÖK, vakıf üniversitelerine bu barajları yükseltme hakkı da veriyor. Vakıf yükseköğretim kurumları senato kararı ile söz konusu başarı sırasına ilişkin daha üstte başarı sırası belirleyebiliyor. Geçmiş yıllarda da bazı üniversiteler belirtilen başarı sırasından daha yüksek bir baraj belirledi.

 

 

 

 

22-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş