Arama sonuçları

2019 YKS başarı sırası barajları ne oldu?

2019 YKS başarı sırası barajları ne oldu?

2019 YKS başarı sırası barajları ne oldu? 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru kılavuzunun yayımlanmasıyla birlikte adaylar da merak ettikleri sorulara yanıt buldu. Bunlardan biri de başarı sırası barajları.

BAŞARI SIRASI BARAJLARI NE OLDU?

YÖK, aldığı kararla belli programlarda başarı sırası barajı uyguluyor. “Kalite” açısından belli başarı sırasına sahip olmayan adayların tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarına girmemesi isteniyor.

2018 yılı YKS tercihleri öncesinde YÖK, başarı sırası barajlarını düşürdü. Bunun nedeni de puan hesaplama sisteminde yapılan değişiklik oldu. Bu değişiklikle Alan Yeterlilik Testi’nde tek test çözen adayların iki puan türü de hesaplandı. Bu yüzden sayısalcılar eşit ağırlıkçı, eşit ağırlıkçı adaylar da sözel adayların önüne geçti. YÖK, bu dönemde barajlar düşürülmediği takdirde kontenjanların boş kalacağı uyarısını dikkate aldı. Başarı sırası barajlarını tercihler öncesinde düşürdü.

Bu yıl sınava girecek adaylar da başarı sırası barajlarının hangisinin geçerli olacağını soruyordu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise yaptığımız röportajda yerleştirme döneminde açıklanan başarı sırası barajlarının 2019 yılında da geçerli olacağını dile getirmişti. İşte YKS başvuru kılavuzunda da bu barajlar geçerli.

HANGİ BÖLÜM HANGİ BARAJI KULLANACAK?

Hukuk, Mimarlık, Mühendislik, Tıp, Öğretmenlik Programlarına Başvurabilmek İçin En Düşük Başarı Sırası Nedir?  

Hukuk: EA En düşük 190 bininci (190.000)

Mühendislik: (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil)   SAY En düşük 300 bininci (300.000)

Mimarlık: SAY En düşük 250 bininci (250.000)

Tıp: SAY En düşük 50 bininci (50.000)

Öğretmenlik: (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) İlgili Puan Türünde En düşük 300 bininci (300.000)

2019 YKS BAŞVURULARI BAŞLADI

2019 YKS başvuruları 12 Şubat-6 Mart tarihleri arasında yapılacak. Adaylar başvuru ücretini en geç 7 Mart’ta ödeyecek.

 

12-02-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş