Arama sonuçları

2019 YKS: İşte bu sorular cevap bekliyor

2019 YKS: İşte bu sorular cevap bekliyor

2019 YKS: İşte bu sorular cevap bekliyor. 2018 yılında ilk kez uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile öğrenciler üniversitelere yerleşti. Ancak YKS açıklandığı andan itibaren sürekli değişikliklere uğradı. Barajlar düşürüldü, puan hesaplama sistemi değiştirildi, 0.5 ham puan kuralı değişikliğe uğradı. Peki YKS’de tüm değişiklikler son buldu mu? 2019 yılında YKS’ye girecek 2 milyondan fazla öğrenci için aynı kurallar geçerli mi, yoksa değişiklik olacak mı?

 

2019 YKS: İŞTE BU SORULAR CEVAP BEKLİYOR?

 

Bu yıl üniversite sınavına girecek sizlerden çok sayıda soru geliyor. Bu soruları YÖK’e de ilettik. Ancak yanıt henüz yok. Öğrenciler haklı olarak başarı sırası barajı başta olmak üzere hangi değişikliklerin kendilerini de kapsayacağını merak ediyor.

 

Gelin önce bu soruların neler olduğuna bakalım. YÖK’ün de henüz yanıtını veremediği bu ilki başarı sırası barajlarıyla ilgili.

 

 

BAŞARI SIRASI BARAJLARI NE OLACAK?

 

 

Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarında okumak isteyen öğrenciler başarı sırası barajına takılıyor.

 

YKS ilk açıklandığında YÖK, YGS-LYS’de uygulanan başarı sırası barajının aynen geçerli olacağını söyledi. Ancak YKS’den 25 gün önce puan sisteminde değişiklik yaptı. 0.5 ham puan kuralını değiştirdi.

Bu kural neydi, adayların puanlarının hesaplanabilmesi için TYT Türkçe ve Temel Matematik testlerinin her ikisinden de 0.5 ham puan almaları gerekiyordu. Aynı kural sınavın ikinci bölümü olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) için de geçerliydi. Adayların SAY-SÖZ-EA puanlarının hesaplanabilmesi için girmeleri gereken iki testin her birinden de yarımşar net çıkarmaları gerekiyordu. YÖK, puanı hesaplanmayacak aday sayısının 400 binleri aşacağını anlayınca 0.5 ham puan kuralını değiştirdi.

 

HEM TYT HEM AYT İÇİN DEĞİŞTİ

 

İki test değil, tek testten de 0.5 ham puan alanların da puanları hesaplanacaktı. Bu değişiklik hem TYT hem AYT için yapıldı. Bu durumda da AYT’de de tek test çözenlerin de puanları hesaplandı. Bu da başarı sıralarında büyük kaymalara neden oldu.

Çünkü tek test çözenin de puanları hesaplanınca matematik çözenin hem SAY hem EA puanı hesaplandı. Aynı şekilde Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler Testi’ni çözen adayların da hem EA hem SÖZ puanları hesaplandı.

 

Bu durum nasıl bir sonuç verdi?

EA öğrencilerinin önüne SAY öğrencileri, SÖZ öğrencilerinin önüne de EA öğrencileri geçti. Bu öğrenciler barajı aşamadı.

 

TERCİH ÖNCESİNDE BARAJ DÜŞÜRÜLDÜ

 

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra bu tabloyu görünce YÖK, tercihler öncesinde hemen barajları düşürdü. Böylece:

Tıpta 40 bin olan en düşük başarı sırası barajı 50 bine.

Hukukta 150 bin olan başarı sırası barajı 190 bine.

Mühendislikte 240 olan başarı sırası barajı 300 bine.

Mimarlıkta 200 bin olan baraj 250 bine.

Öğretmenlik programlarında PDR dahil 240 bin olan baraj da 300 bine düştü.

 

DÜŞEN BARAJLAR NE OLACAK?

 

Gelelim bu yıla. 2019 yılında sınava girecek öğrenciler için hangi barajlar geçerli olacak? Düşürülen bu barajlar aynen korunacak mı? Yoksa eski başarı sıraları barajları mı kullanacak?

 

İşte YÖK bu soruya henüz yanıt vermiş değil.

 

PUAN HESAPLAMA SİSTEMİ DEĞİŞECEK Mİ?

 

 

2019 YKS için cevap bekleyen bir diğer soru da puan hesaplama sisteminde bir değişiklik olup olmayacağı. Çünkü 0.5 ham puan kuralı değişikliğinden sonra tek testten de 0.5 ham puan çıkaranların puanları hesaplanıyor. Bu hesaplama yöntemi barajların düşürülmesine neden olmuştu. Eğer bu hesaplama sistemi sürerse önümüzdeki yıl da aynı sorun yaşanmayacak mı? SAY öğrencileri EA önüne, EA öğrencileri de SÖZ öğrencileri önüne geçmeyecek mi? Bu durumda başarı sırası barajları ne olacak?

 

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ KAPILARINA KİLİT VURUR

 

2018 yılında özellikle vakıf üniversitelerinin ücretli ve yüzde 50, yüzde 25 burslu programları boş kaldı. Bu yıl boş 177 binin üzerinde boş kontenjan var. Vakıf üniversitelerinde ise boş kontenjan oranı yüzde 44’lerin üzerine çıktı.

 

 

TYT’DE 200 PUAN BİLMECESİ NEDİR?

 

Gelelim başka bir soruya: TYT 200 puan bilmecesine. İki bölümden oluşan YKS’nin sınavın ilk bölümü Temel Yeterlilik Testi (TYT). Tüm adayların girmek zorunda oldukları sınavda tek puan türü çıkıyor. YÖK, YKS ile ilgili sistemi ilk açıklarken TYT’de 200 ve üzerinde puan alanların bu puanı iki yıl süresince kullanabileceklerini söyledi.

Ancak bu puanının kullanılmasıyla ilgili soru işaretleri var.

Nedir bunlar bakalım:

 

-2018 yılında tercih yapan ve bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar 2018 TYT puanlarını 2019 yılında kullanabilecekler mi?

 

-Eğer bir programa yerleşen adayın 2019 yılında TYT puanını kullanmak istediğinde bu puan tam olarak mı kullanılacak, yoksa puan kırılması olacak mı?

 

-TYT puanını kullanmak için hiçbir programa yerleşmemiş olma şartı mı var?

 

-TYT puanının geçerlilik süresi olan 2 yıl sınava girilen yılı ve bir sonraki yılı mı kapsıyor? Örneğin 2018 TYT puanının geçerlilik süresi 2018-2019 yılları için mi geçerli, yoksa 2019-2020 yıllarında da geçerli olacak mı?

 

İşte bu soruların yanıtlarını ne yazık ki YÖK henüz veremiyor.

19-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş