2019 YKS: Sınavda bu hataları yapmayın
2019 YKS: Sınavda bu hataları yapmayın. 2.5 milyon adayın katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile yarın başlıyor. 16 Haziran Pazar günü ise Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Dil Yeterlilik Testi (YDT) oturumları var.
Her yıl sınava giren adayların yaptığı hatalar var. Bu hataları siz tekrarlamayın.
2019 YKS: SINAVDA BU HATALARI YAPMAYIN
Öncelikle soru kitapçıkları dağıtıldığında kitapçıkları kontrol edin, eksik sayfa var mı? Sayfa eksik çıkarsa sınavınız iptal edilir.
Cevap kağıdında kodlamaları doğru yapın. Tüm bu kodlama işlemlerinden siz sorumlusunuz.
Farklı soru kitapçıkları kullanılacak. Tüm eleyici sorular ilk sorular olarak karşınıza çıkabilir. Sakın moralinizi bozmayın.
SINAVDA TAKTİĞİNİZİ DEĞİŞTİRMEYİN
Sınav sırasında taktiğinizi değiştirmeyin. Denemelerde hangi sırada gidiyorsanız aynı şekilde devam edin.
SINAV BAŞLAMADAN ÖNCE YAPMAYIN
Sınav başlamadan önce kitapçıktan soru çözmeye çalışmayın ve bitti dediği an bırakın. Yoksa sınavınız iptal olur. Sınav kurallarına uyun. Görevliler diğer adayların dikkati dağılmasın diye sizi uyarmak zorunda değil. Tutanakla sınavınız iptal edilir. Ayrıca salonlarda saatlerin içinde kameralar var. Bunları ÖSYM rastgele inceliyor. Kimse görmüyor diye düşünmeyin.
EN ÇOK HATA DİKKATSİZLİKTEN YAPILIYOR
Sınavda hataların nedeni dikkatsizliktir. O yüzden en basit işlemlerde bile kafadan yapmayın, kalem kullanın. Bu hem gözünüzle de kontrol sağlar.
TURLAMA TEKNİĞİNİ KULLANIN
Zamanı iyi kullanın. Bir soruda çok fazla takılmayın. Turlama tekniğini kullanabilirsiniz. Ancak TYT’de ilk turda mümkün olduğu kadar soruyu çözün, ikinci tura yani turlama tekniği için az soru bırakın. AYT’de daha çok zamanınız olacak. Daha rahat olabilirsiniz.
KOLAY SORULARDA BİT YENİĞİ ARAMAYIN
Kolay soruların altında bit yeniği aramayın. Bu bir sıralama sınavı. O yüzden de kolay sorular olacak. Özellikle TYT’de amaç mümkün olduğu kadar çok sayıda öğrencinin barajı aşmasını sağlamak. Sınava sadece büyük kentlerden değil, Türkiye’nin her yerinden öğrenci girdiğini unutmayın. Kolay sorular olacak.
HATA YAPTIRAN SORU OLUYOR
Kolay sorunun size hata yaptırmasına izin vermeyin. Özellikle akademik başarısı yüksek öğrenciler bu tür sorularda zaman kaybediyor. Çünkü “Bu kadar da kolay olmaz” diyor ama kolay soru olacağını bilin.
SORUYU SONUNA KADAR OKUYUN
Soruyu sonuna kadar okuyun. Yarısında sorunun ne istediğini anladığınızı düşünmeyin. Bu da en sık yapılan sınav hatalarıdır.
SEÇENEKLERİN TÜMÜNE BAKIN
Seçeneklerin hepsine bakın. Bütün seçenekleri okumadan cevabı işaretlemeyin. Bazı seçeneklerdeki çeldiriciler çok güçlü olabilir, unutmayın.
UZUN PARAGRAFLARDAN KORKMAYIN
Uzun paragraflardan korkmayın. Bu tür paragraflarda genellikle sorunun içinde ipuçları olur. O yüzden bunları yakalamaya çalışın. Burada yöntemlerden biri de soru kökünü okumak olabilir. Bu soruyu çözmede size zaman kazandırır.
SORU KÖKLERİNE DİKKAT
Soru köklerine ve altı çizili sözlere dikkat edin. Olumsuz soru köklerindeki olumsuz sözcüklerin (değildir, olmamalıdır...) altının çizili olduğunu hatırlayın.
BİLMEDİĞİNİZ CEVABI ATMAYIN
Atmayın. Emin olmadığınız soruları işaretlemeyin. 4 yanlış 1 doğruyu götürür. Yanlış seçeneği işaretlemektense boş bırakmak daha iyidir.
SORULARI KÜÇÜMSEMEYİN
Soruları küçümsemeyin. TYT’de her testin getirisi eşit. Bir tarih, bir felsefe sorusu matematik, fen gibi size puan kazandıracak.
KODLAMA HATASINA DİKKAT
Kodlama hatasına dikkat edin, soruları kaydırmayın. Belli aralıklarla cevapları optik forma geçirebilirsiniz.
Cevaplarınızı optik formda kutucukları taşırmadan doldurun.
Seçeneği silme ihtimalinizi düşünüp çok koyu, bastırarak doldurmayın. Sildiğinizde iz kalır.
DEĞİŞTİRDİĞİNİZ CEVABI İYİ SİLİN
Değiştirdiğiniz cevapları iyi silin. Birden fazla cevap işaretlendiyse soruya verilen cevap yanlış sayılacak.
OPTİK OKUYUCU OKUYABİLİR
Cevap kâğıdını değerlendiren optik okuyucu, iyi silinmemiş işareti de okuyabilir. Bu nedenle cevabı değiştirirken, temiz silmiş olmalısınız. Cevap kağıdı üzerinde silgi artığı olmasın.
İPTAL SORU OLURSA NE OLUR?
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
14-06-2019