Arama sonuçları

2019 YKS: Sınavda nelere dikkat etmelisiniz?

2019 YKS: Sınavda nelere dikkat etmelisiniz?

2019 YKS: Sınavda nelere dikkat etmelisiniz? Bu hafta sonu yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek yaklaşık 2.5 milyon aday için artık son günler.  Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 15 Haziran Cumartesi günü, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT)  16 Haziran Pazar günü yapılacak.

Eğitimciler, sınava katılacak adaylarda heyecanın normal olduğunu söylüyor. MEF Lisesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü adayların sınav kaygısı ile sınavda dikkat edecekleri kurallar konusunda şöyle uyarıyor:

2019 YKS: SINAVDA NERELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Soru kitapçığında eksik yırtık sayfa olup olmadığını kontrol edin.

 

Zaman kullanımına  dikkat. Sınavda zaman sorunu yaşamamak için her deneme sınavında kendinize özgü uyguladığınız ve geliştirerek son haline getirdiğiniz zaman kullanımı stratejinize güvenin. 

 

Bir soruya takılıp kalırsanız zamanı iyi kullanamayabilirsiniz.  Zor soru yapan değil çok soru yapan kazanır. Sınavda ilerleyen bölümlerde hedefinize ulaşmanıza yetecek miktarda soru olduğunu bilmelisiniz.

 

Soruda istenen ne ise sadece ona odaklanın. Gereksiz ayrıntılar arasında kaybolmaktansa  soru  sizden ne istiyorsa onun üzerinde yoğunlaşın.

 

Tüm seçenekler önemlidir, okuyun. Bütün seçenekleri okumadan cevabı işaretlemeyin, özellikle seçeneklerde anlamını bilmediğiniz sözcük varsa daha da dikkat etmelisiniz.

 

Sınavda mutlaka turlama tekniğini kullanmaya çalışın. Yapamadığınız ve şüpheli olduğunuz sorulara belli bir işaret koyarak birinci turdan sonra tekrar kontrol edebilirsiniz.

 

Uzun paragraflarda önce soru kökünü okumanız soruyu çözmenizde zaman kullanımınıza katkı sağlayacaktır.

 

SEÇENEKLERDEKİ ÇELDİRİCİLERE DİKKAT

Şıklarda kuvvetli çeldiriciler olabilir. İki seçenek birbirine çok benziyorsa büyük bir ihtimalle ikisi de doğru cevap olmayabilir. Diğer seçenekleri iyi okuyarak aradaki ayrıntıyı yakalamalısınız. İki seçenek birbirinin zıttıysa, bunlardan birinin doğru cevap olma ihtimali çok yüksektir. Bunu göz önünde bulundurarak dikkatli davranmalısınız.

 

Yanlış olduğundan emin olmadıkça ilk tahminde bulunduğunuz cevabı değiştirmeyin.

Genellemelere dikkat edin. Eğer seçeneklerde hepsi, her zaman, hiçbiri gibi genellemeler varsa bu seçeneklerin yanlış olma ihtimalinin de  yüksek olabileceğini düşünebilirsiniz.

 

SORULARDAKİ İPUÇLARINI KAÇIRMAYIN

 

Bazı ipuçlarını iyi yakalayın. Seçeneklerde bazen, çoğunlukla, bazıları gibi ifadeler geçiyorsa bu seçeneklerin doğru olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünebilirsiniz.

 

KOLAY SORU DA OLACAK

 

“Bu kadar da kolay olabilir mi diye takılmayın.” Soru dağılımı içinde çok kolay ve “Bu da olur mu?” denilecek türde sorular da olabilir. Bunları da aynı önem düzeyi ile çözün.

 

 

EMİN OLMADIĞINIZ SORULARI İŞARETLEMEYİN

 

Belirli periyotlarla derin nefes alarak, birkaç saniye tutup yavaş yavaş verin, beyninize daha çok oksijen yollayın.

 

Soruyu tekrar okuyup anlamadığınızda bir nefes alın. Sınavda dikkatiniz dağıldığında soruyu tekrar okumak yerine 10-15 sn. dinlendikten sonra soruya dönün.

 

Atmak mı, asla! Emin olmadığınız soruları asla işaretlemeyin.

 

SORU KÖKLERİNE VE ALTI ÇİZİLİ KELİMELERE DİKKAT

 

Altı çizili sözlere dikkat edin. Olumsuz soru köklerindeki olumsuz sözcüklerin (değildir, olmamalıdır...) altının çizili olduğunu hatırlayın.

 

Kimi zaman seçeneklerden yola çıkın. Seçeneklerden sorunun çözümüne gitmek çoktan seçmeli sınavlarda diğer bir alternatif olabilir. Yüzde yüz emin olmadığınız bazı sorularda seçenekleri eleyerek doğru cevabı yakalayabilirsiniz. Ancak bunu bilgiye dayalı olarak yapmalısınız.

 

KODLAMA HATASINA DİKKAT EDİN

 

Kodlama hatası ve kaydırma yapmamak için belli aralıklarla cevabı optik forma işaretleyin. Boş bıraktığınız soru için de optiğinizin yanına küçük bir işaret koyabilirsiniz.

 

 

 

DİKKATİNİZİN DAĞILMASINA, MORALİNİZİN BOZULMASINA İZİN VERMEYİN

 

Sınav sırasında, değiştiremeyeceğiniz dış etkenlerden dolayı, dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin, moralinizi bozmadan sadece sınavınızla, çözeceğiniz soruyla ilgilenin.

 

Kaygı bulaşıcıdır, dikkat! Sınav hazırlık sürecinde kaygılı konuşmalar bulaşıcıdır ve gerginlik yaratabilir. Olumlu insanlarla birlikte olun ve olumlu düşünün. Negatif bakış açılarının insanları olumsuz etkilediğini, insanın psikolojisini bozduğunu unutmayın.

 

Düzenli uyumak, sağlıklı beslenmek, hafif egzersizler yapmak  ve olumlu düşünmek sınav performansınıza  katkı sağlayacaktır.

12-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş